Baranie rebierka na spôsob Carignam

Nasledujúce sú štyri rozsiahle a podrobné recepty na baraní rebierka v štýle Carignam:

Recept 1: Baraní rebierka v štýle Carignam s bylinkovou kôrkou

Ingrediencie:

  • 1 kg baraních rebierok
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • čerstvé bylinky (napríklad rozmarín, tymián, šalvia – nasekané)
  • olivový olej
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Príprava:

  1. Osolíme rebierka a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  2. V miske zmiešame nasekaný cesnak, bylinky a olivový olej, čím vytvoríme chutnú pastu.
  3. Potrieme rebyčky pripravenou zmesou z cesnaku a byliniek.
  4. Necháme ich marinovať v chladničke minimálne 2 hodiny, najlepšie cez noc.
  5. Grilujeme na stredne vysokom ohni.
  6. Rebierka grilujeme približne 15-20 minút, pravidelne ich obraciame, až kým nezískajú peknú hnedú farbu a vnútorná teplota dosiahne min. 70 °C.

Recept 2: Sladko-kyslé baranina z grilu

Ingrediencie:

  • 1 kg baraních rebierok
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná na pásiky)
  • 3 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 4 lyžice kečupu
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Príprava:

  1. Podľa chuti osolíme a okoreníme rebierka čerstvo mletým čiernym korením.
  2. V miske spoja cibuľu, cesnak, kečup, med, jablčný ocot, sójovú omáčku a olivový olej, aby sme pripravili marinádu.
  3. Rebyčky vložíme do nádoby a dôkladne potrieme marinádou z predchádzajúceho kroku. Marinovať ich necháme minimálne 4 hodiny, ideálne však cez noc.
  4. Gril pripravíme na stredne vysokú teplotu.
  5. Rebierka grilujeme 15-20 minút, pravidelne ich otáčajúc, kým nezískajú krásnu hnedú farbu a vnútorná teplota dosiahne aspoň 70 °C.

 

Baranie rebierka v štýle Carignam

Recept 3: Baraní rebierka v štýle Carignam s medovou glazúrou

Ingrediencie:

Špenátové halušky s prosciuttom

Špenátové halušky s prosciuttom

Čítať viac »

  • 1 kg baraních…

    Ingrediencie:

    Na marinádu:

    • 1 kg baraních rebierok
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 1 čajová lyžička čerstvého rozmarínu (môže byť aj sušený)
    • 1 čajová lyžička čerstvého tymiánu
    • 1 čajová lyžička mletej údenej papriky
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 100 ml červeného vína (najlepšie plné, ovocné víno, napríklad Carignan)
    • Soľ a čierne korenie podľa preferencie
    • Kôra z 1 citróna
    • 1 lyžica medu

    Na omáčku:

    • 2 stredne veľké cibule
    • 2 mrkvy
    • 1 stonka zeleru
    • 2 klinčeky
    • 2 bobkové listy
    • 500 ml vývaru (môžete využiť zeleninový alebo kurací)
    • 200 ml červeného vína (Carignan)
    • 2 lyžice paradajkového pretlaku
    • 1
    • 1 lyžica balzamikového octu
    • 1 čajová lyžička cukru
    • Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
    • Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

    Postup:

    1. Príprava marinády:

      • V miske rozpučte cesnak a vmiešajte do neho rozmarín, tymián, údenú papriku, olivový olej, červené víno, nastrúhanú citrónovú kôru a med. Dôkladne premiešajte, aby sa komponenty prepojili.
      • Baranie rebrá umyte, osušte a vložte do misky s marinádou. Dobre ich obalte a nechajte marinovať v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.
    2. Príprava zeleniny do omáčky:

      • Na nasledujúci deň si pripravte zeleninu. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájajte na malé kúsky.
      • Na strednom ohni v hrnci zohrejte trochu olivového oleja a vsypte nakrájanú zeleninu. Restujte približne 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.
    3. Pečenie rebierok:

      • Predohrejte rúru na 180 °C. Vezmite marinované rebrá a vložte ich do pekáča spolu s marinádou.
      • Pečte ich asi 45 minút, kým nie sú pekne zlatohnedé a šťavnaté. Občas ich otočte a polievajte ich výpekom.
    4. Príprava omáčky:

      • Po upečení rebierok odoberte z pekáča polovicu výpeku a vmiešajte do restovanej zeleniny. Pridajte klinčeky, bobkové listy, paradajkový pretlak a červené víno Carignan. Dôkladne premiešajte.
      • Nechajte omáčku variť na strednom ohni približne 15 minút. Následne pridajte balzamikový ocot, cukor, soľ a korenie. Omáčka by mala mať hustú konzistenciu.
    5. Servírovanie:

      • Upečené rebrá opatrne vyberte z pekáča a položte ich na veľký tanier. Okolo rozmiestnite dušenú zeleninu a polejte omáčkou.
      • Na koniec posypte jedlo čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou pre sviežosť a farebný kontrast.

    Tipy na dokončenie:

    • Podávajte s pečenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom, aby ste si mohli vychutnať omáčku.
    • K tomuto jedlu skvele ladí červené víno Carignan, ktoré môžete podávať aj ako doplnok k jedlu.

    Tento recept na baranie rebrá v štýle Carignan je spojenie tradičnej slovenskej kuchyne s vplyvmi mediteránskeho štýlu. Užite si príjemné chvíle pri stole, plné chutí a vôní!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

8 Komentárov

  1. Xzelenayova píše:

    Výborné recepty, určite vyskúšam!

  2. Hotova Fridrich píše:

    Ďakujem za skvelé nápady na grilovanie baraniny.

  3. Bozena Karolcikova píše:

    Mňam, takéto recepty sú vždy skvelé pre letné grilovanie.

  4. Kopecka Branislava píše:

    Výborný recept, mám rada baraninu, určite vyskúšam!

  5. Vilma07 píše:

    Chutné recepty, veľmi sa teším na grilovanie!

  6. Lubomir Horvathova píše:

    Tieto recepty znie naozaj dobre, ďakujem za tipy!

  7. Konecna Antonia píše:

    Vyzera to vynikajúco, musím to skúsiť!

  8. Rkubanova píše:

    Neskutočne chutné a jednoduché recepty. Určite vyskúšam.