Baranie rebierka na spôsob Carignam

Nasledujú štyri dlhšie a obsiahlejšie recepty na baraní rebierka na spôsob Carignam:

Recept 1: Baraní rebierka na spôsob Carignam s bylinkovou kôrou

Suroviny:

  • 1 kg baraních rebierok
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • čerstvé bylinky (napr. rozmarín, tymián, šalvia – nasekané)
  • olivový olej
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Rebierka osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  2. V miske zmiešame nasekaný cesnak, bylinky a olivový olej, aby sme vytvorili pastu.
  3. Rebyčky potrieme pripravenou pastou z cesnaku a byliniek.
  4. Marinujeme ich v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne však cez noc.
  5. Pripravíme si gril na stredne vysokú teplotu.
  6. Rebierka grilujeme asi 15-20 minút, pravidelne ich obracajúc, kým nebudú pekne hnedé a vnútorná teplota dosiahne aspoň 70 °C.

Recept 2: Sladko-kyslá baranina na grile

Suroviny:

  • 1 kg baraních rebierok
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná na pásiky)
  • 3 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 4 lyžice ketchupu
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Rebierka osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  2. V miske zmiešame cibuľu, cesnak, ketchup, med, jablčný ocot, sójovú omáčku a olivový olej na prípravu marinády.
  3. Rebyčky vložíme do nádoby a potrieme marinádou z predošlého kroku. Necháme ich v chladničke marinovať aspoň 4 hodiny, ideálne však cez noc.
  4. Pripravíme si gril na stredne vysokú teplotu.
  5. Rebierka grilujeme asi 15-20 minút, pravidelne ich obracajúc, kým nebudú pekne hnedé a vnútorná teplota dosiahne aspoň 70 °C.

 

Baranie rebierka na spôsob Carignam

Recept 3: Baraní rebierka na spôsob Carignam s medovou glazúrou

Suroviny:

  • 1 kg baraních rebierok
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice worcesterskej omáčky
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Rebierka osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  2. V miske zmiešame med, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku, olej a citrónovú šťavu na prípravu glazúry.
  3. Rebyčky potrieme pripravenou glazúrou z predošlého kroku.
  4. Marinujeme ich v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
  5. Pripravíme si gril na stredne vysokú teplotu.
  6. Rebierka grilujeme asi 15-20 minút, pravidelne ich obracajúc, kým nebudú pekne hnedé a vnútorná teplota dosiahne aspoň 70 °C.

Recept 4: Kari baranina na grile

Suroviny:

  • 1 kg baraních rebierok
  • 4 lyžice kari pasty
  • 2 lyžice jogurtu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Rebierka osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  2. V miske zmiešame kari pastu, jogurt, olivový olej a citrónovú šťavu na prípravu marinády.
  3. Rebyčky potrieme marinádou z predošlého kroku.
  4. Marinujeme ich v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
  5. Pripravíme si gril na stredne vysokú teplotu.
  6. Rebierka grilujeme asi 15-20 minút, pravidelne ich obracajúc, kým nebudú pekne hnedé a vnútorná teplota dosiahne aspoň 70 °C.

Dobrú chuť!

 

 

 

 

Ingrediencie:

Na marinádu:

  • 1 kg baraních rebierok
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička čerstvého rozmarínu (môžete použiť aj sušený)
  • 1 čajová lyžička čerstvého tymiánu
  • 1 čajová lyžička mletej údenej papriky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 100 ml červeného vína (ideálne plné, ovocné víno, ako Carignan)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Kôra z 1 citróna
  • 1 lyžica medu

Na omáčku:

  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 zelerová stonka
  • 2 klinčeky
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml vývaru (môžete použiť zeleninový alebo kurací)
  • 200 ml červeného vína (Carignan)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 čajová lyžička cukru
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava marinády:

    • V miske rozpučte cesnak a pridajte k nemu rozmarín, tymián, údenú papriku, olivový olej, červené víno, nastrúhanú citrónovú kôru a med. Dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili.
    • Baranie rebierka umyte, osušte a vložte do misky s marinádou. Dobre ich obalte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 4 hodiny, najlepšie cez noc.
  2. Príprava zeleniny do omáčky:

    • Na ďalší deň si pripravte zeleninu. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájajte na malé kocky.
    • V hrnci na strednom ohni zohrejte trošku olivového oleja a pridajte nakrájanú zeleninu. Restujte asi 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.
  3. Pečenie rebierok:

    • Predhřejte rúru na 180 °C. Vezmite marinované rebierka a vložte ich do pekáča spolu s marinádou.
    • Pečte ich približne 45 minút, kým nie sú pekne zlatohnedé a šťavnaté. Občas ich obracajte a polievajte výpekom.
  4. Príprava omáčky:

    • Po upečení rebierok odoberte z pekáča polovicu výpeku a pridajte ho k restovanej zelenine. Pridajte klinčeky, bobkové listy, paradajkový pretlak a červené víno Carignan. Dôkladne premiešajte.
    • Nechajte omáčku variť na strednom ohni asi 15 minút. Potom pridajte balzamikový ocot, cukor, soľ a korenie. Omáčka by mala mať hutnú konzistenciu.
  5. Servírovanie:

    • Upečené rebierka opatrne vyberte z pekáča a položte ich na veľký tanier. Okolo rozložte dušenú zeleninu a polejte omáčkou.
    • Na záver jedlo posypte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou pre sviežosť a farbu.

Tipy na dokončenie:

  • Podávajte s pečenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom, aby ste si mohli vychutnať omáčku.
  • K tomuto jedlu sa skvele hodí červené víno Carignan, ktoré môžete podávať aj ako nápoj k jedlu.

Tento recept na baranie rebierka na spôsob Carignam je spojenie tradičnej slovenskej kuchyne s prvkami mediteránskeho štýlu. Užite si spoločné chvíle pri stole, plné chutí a vôní!

Podobné príspevky

8 Komentárov

  1. Xzelenayova píše:

    Výborné recepty, určite vyskúšam!

  2. Hotova Fridrich píše:

    Ďakujem za skvelé nápady na grilovanie baraniny.

  3. Bozena Karolcikova píše:

    Mňam, takéto recepty sú vždy skvelé pre letné grilovanie.

  4. Kopecka Branislava píše:

    Výborný recept, mám rada baraninu, určite vyskúšam!

  5. Vilma07 píše:

    Chutné recepty, veľmi sa teším na grilovanie!

  6. Lubomir Horvathova píše:

    Tieto recepty znie naozaj dobre, ďakujem za tipy!

  7. Konecna Antonia píše:

    Vyzera to vynikajúco, musím to skúsiť!

  8. Rkubanova píše:

    Neskutočne chutné a jednoduché recepty. Určite vyskúšam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *