Bezlepkové celozrnné bagety

Samozrejme, radi vám pomôžeme s receptom na bezlepkové celozrnné bagety po slovensky. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 250 g bezlepkovej celozrnnej múky
  • 250 g bezlepkovej hladkej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 7 g instantného kvasu
  • 250 ml teplej vody

 

Bezlepkové celozrnné bagety

Postup:

  1. Premiešajte bezlepkovú celozrnnu múku s bezlepkovou hladkou múkou v veľkej miske.
  2. Pridajte soľ a cukor a dobre premiešajte.
  3. Rozpustite kvasinky v teplej vode a nechajte ich aktivovať asi 5 minút.
  4. Pridajte aktivované kvasinky do misky so zmesou múky.
  5. Dobre premiešajte, kým nedostanete hladké cesto.
  6. Zakryte misu utierkou a nechajte cesto kysnúť približne 1 hodinu, kým sa zdvojnásobí jeho objem.
  7. Po nakyseí cesto premiestnite na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelte ho na menšie kúsky.
  8. Každý kúsok cesta zaokrúhlite a pridajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Nechajte bagety ešte chvíľu odpočívať, približne 15 minút.
  10. Medzitým si predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  11. Bagety dajte do predhriatej rúry a pečte asi 20-25 minút, kým nebudú zlatavo hnedé.
  12. Vyberte ich z rúry a nechajte vychladnúť.

Vaše bezlepkové celozrné bagety sú hotové! Môžete ich podávať s obľúbenými nátierkami alebo ako prílohu k vašim obľúbeným jedlám. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 300 g bezlepkovej celozrnnej múky (napr. z ryže, pohánky alebo certifikovanej zmesi)
  • 200 g mojej bezlepkovej múky (napr. z tapioky alebo zemiakov)
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 400 ml teplej vody (asi 37 °C)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička octu (cider alebo vínny)
  • Semená na posypanie (napr. slnečnicové, sezamové, ľanové)

Postup:

  1. Príprava droždia: Do malej misky nalejte teplú vodu a pridajte cukor a sušené droždie. Dobre premiešajte a nechajte stáť asi 10 minút, kým sa droždie nezačne penovať.

  2. Zmiešanie suchých ingrediencií: V veľkej mise spojte bezlepkovú celozrnnú múku, moju bezlepkovú múku a soľ. Dobře premiešajte, aby sa všetky prísady spojili.

  3. Spojenie ingrediencií: Do drsnej múčnej zmesi pridajte zmes droždia, olivový olej a ocot. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili do hladkého cesta. Môžete použiť mixér s hákom na cesto alebo dôkladne premiešať ručne.

  4. Kysnutie cesta: Zakryte misku s cestom utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým sa cesto nezvýši na dvojnásobok objemu.

  5. Tvarovanie bagiet: Po vykysnutí cesto jemne prepracujte a rozdelte ho na 4-6 rovnakých častí. Každú časť vytvarujte do tvaru bagety (dlhé a úzke). Uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.

  6. Posypávanie: Bagety môžete posypať semenami podľa vlastného výberu, ako je slnečnica alebo sezam. Jemne pritlačte semená do cesta.

  7. Druhé kysnutie: Zakryte bagety utierkou a nechajte ich kysnúť ďalších 30 minút.

  8. Predohrev rúry: Rúru predhrejte na 220 °C (upevniť na vzduchu alebo na pečenie).

  9. Pečenie: Pred pečením môžete na bagety popri rýhovať nožom jemné rýhy (pre lepší vzhľad). Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, až kým bagety nezískajú zlatohnedú farbu a nebudú zvonku chrumkavé.

  10. Chladenie: Po upečení bagety vyberte z rúry a nechajte ich vychladnúť na mriežke.

Podávanie:

Bezlepkové celozrnné bagety sú ideálne na raňajky s maslom a marmeládou, alebo ako príloha k polievkam a šalátom. Môžete ich tiež naplniť svojimi obľúbenými ingredienciami na sendvič.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *