Bezlepkové sušienky sa v slovenčine označujú ako bezlepkové cookies. Tieto sladké maškrty sú vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí majú intoleranciu alebo citlivosť na lepok. Existuje veľa druhov bezlepkových sušienok, ktoré si môžete vyrobiť doma alebo zakúpiť v obchodoch.
Tu je jasný recept na bezlepkové sušienky:
Ingrediencie:
- 200 g bezlepkovej múky (napríklad ryžová, kukuričná alebo mandľová múka)
- 100 g masla (alternatívne rastlinný tuk, ak preferujete bezlepkovú verziu)
- 100 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- príchute podľa vlastného výberu (napríklad čokoládové kúsky, sušené ovocie, orechy)
Bezlepkové cookies
Postup prípravy:
- V miske spojte zmäknuté maslo (alebo rastlinný tuk) s trstinovým cukrom, kým nevznikne hladká hmota.
- Pridajte vajce a vanilkový extrakt a dôkladne zamiešajte.
- V ďalšej nádobe zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva a štipku soli.
- Postupne vkladajte suché ingrediencie do misy s maslom a cukrom a miešajte, až kým nezískate pevné cesto.
- Pridajte vybrané príchute, ako napríklad nasekanú čokoládu, sušené ovocie alebo orechy, a znovu premiešajte.
- Pripravené cesto rozložte na plech vystlaný pečiacim papierom a tvarujte malé guľôčky.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10-12 minút, alebo kým sušienky nenadobudnú zlatistý odtieň.
- Nechajte ich vychladnúť a potom si užite lahodné bezlepkové sušienky.
Verím, že vám tento recept pomôže vytvoriť výborné bezlepkové sušienky. Prajem dobrú chuť!
2) Bezlepkové cookies
Bezlepkové cookies predstavujú skvelú alternatívu pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku, ale aj tak si chcú vychutnať niečo sladké a chutné. Tento recept je nielen bezlepkový, ale aj výnimočný a chutný, takže ho určite oceníte. Pripravte sa na sladké potešenie, ktoré môžete bez obáv vychutnávať!
Ingrediencie na bezlepkové cookies
Na výrobu týchto chutných cookies budete potrebovať:
- 200 g mandľovej múky
- 100 g kokosovej múky
- 100 g hnedého cukru
- 2 vajcia
- 50 g kokosového oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipku soli
- 50 g čokoládových kúskov (nezabudnite na bezlepkovú verziu!)
Postup výroby bezlepkových cookies
1. Na začiatok si predhrejte rúru na 180 °C a pripravte plech s pečiacim papierom.
2. V miske zmiešajte mandľovú múku, kokosovú múku, hnedý cukor, prášok do pečiva a soľ.
3. V inej miske vyšľahajte vajcia s kokosovým olejom a vanilkovým extraktom. Potom túto zmes pridajte do suchej zmesi a dobre premiešajte.
4. Na záver do cesta primiešajte čokoládové kúsky a všetko dôkladne zamiešajte.
5. Pomocou lyžice formujte guľôčky z cesta a umiestnite ich na plech. Nezabudnite nechať medzi sušienkami priestor, lebo sa pri pečení rozšíria.
6. Pečte v predhriatej rúre približne 10-12 minút, kým cookies nezačnú zlatnúť. Nechajte ich ochladnúť na plechu skôr, než ich prenesiete na mriežku.
Záver a tipy na servírovanie
Vaše bezlepkové cookies sú hotové a pripravené na konzumáciu! Tieto lahodné kúsok sú ideálnym snackom k čaju alebo na oslavu.
Nezabudnite ich uschovať v tesne uzatvárateľnej nádobe, aby si udržali čerstvosť. Mohli by ste ich podávať s čokoládovým dipom alebo ovocím pre ešte intenzívnejší zážitok. Prajeme vám veľa šťastia a dobrú chuť!