Bezlepkové dukátové buchtičky ..
Zloženie:
- 250 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej alebo kukuričnej)
- 1 polievková lyžica bezlepkového prášku do pečiva
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 150 ml mlieka
- 50 g roztopeného masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- náplň podľa preferencií
Bezlepkové dukátové buchtičky
Návod na prípravu:
- Na úvod si pripravíme cesto. Väčšiu nádobu naplníme bezlepkovou múkou, práškom do pečiva a cukrom.
- Do zmesi pridáme vajce, mlieko, roztopené maslo a vanilkový cukor. Všetko dôkladne premiešame, až kým nevznikne jemné cesto bez hrudiek.
- Cesto necháme odpočívať zhruba 30 minút, aby sa dobre nadýchalo.
- Následne prejdeme k formovaniu buchtičiek. Na plech položíme papier na pečenie a vytvárame malé guľôčky z cesta.
- V každej guľôčke vykrojíme malý otvor a naplníme ju povidlami, marmeládou alebo tvarohom.
- Hotové buchtičky potrieme rozšľahaným vajcom a umiestnime ich do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 15-20 minút, alebo kým zavŕšia zlatistú farbu.
- Po upečení necháme bezlepkové dukátové buchtičky vychladnúť a podávame.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Bezlepkové dukátové buchtičky
Viem, že takéto bezlepkové buchtičky ste ešte nevideli ale poďme experimentovať. 🙂
Zloženie:
Na cesto:
- 500 g bezlepkovej múky (napr. zmes múky na pečenie bez lepku)
- 250 ml mlieka (vhodné je aj rastlinné mlieko)
- 100 g cukru
- 100 g masla (roztopeného)
- 3 vajcia
- 1 balíček prášku do pečiva bez lepku
- Štipka soli
- Vanilkový extrakt (podľa preferencií)
Na vanilkový krém:
- 500 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 2 vanilkové pudingy (bezlepkové)
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 50 g masla
Na posypanie:
- Cukor (podľa chuti)
- Mletá škorica (nie je povinné)
Návod na prípravu:
-
Príprava cesta:
- Vo veľkej mise zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
- V inej mise vyšľahajte vajcia, roztopené maslo, mlieko a vanilkový extrakt.
- Spojíte suché a mokré suroviny a dôkladne zamiešajte, až kým nevznikne hladké cesto.
-
Pečenie buchtičiek:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Cesto rozdelte na malé časti a formujte buchtičky. Môžete ich umiestniť do formy na muffiny alebo na plech s papiera na pečenie.
- Pečte približne 15-20 minút, kým buchtičky získajú zlatohnedú farbu. Skontrolujte ich pomocou špáradla – ak je špáradlo suché, buchtičky sú pripravené.
-
Príprava vanilkového krému:
- V hrnci zohrejte mlieko a pridajte cukor. Nechajte prinútiť zovrieť.
- Vanilkový puding zmiešajte s troškou mlieka na hladkú zmes.
- Keď mlieko zovrie, pomaly prilievajte pudingovú zmes za neustáleho miešania.
- Varíme na strednom plameni, až kým krém nezhustne. Na koniec pridajte maslo a zamiešajte.
-
Servírovanie:
- Na tanier naukladajte upečené buchtičky, ktoré môžete preliať vanilkovým krémom.
- Podľa chuti môžete posypať cukrom a škoricou.
Prajem vám dobrú chuť!