Bezlepkové kaiserky

Máte rád(a) kaiserky, ale potrebujete bezlepkovú variantu? Nemusíte sa obávať, mám pre vás skvelý recept na bezlepkové kaiserky. Stačí nasledovať nasledujúci postup:

Suroviny:

  • 250 g bezlepkovej múky (napr. ryžová, kukuričná, quinová)
  • 1 lyžička xantanovej gumy (pomáha zlepšiť textúru)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička instantného kvasu
  • 250 ml teplej vody
  • 2 lyžice oleja
  • 1 vajce

 

Bezlepkové kaiserky

Príprava:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku, xantanovú gumu, soľ, cukor a instantný kvas.
  2. Pridajte teplú vodu, olej a vajce. Dobrze premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  3. Cesto vyložte na pomúčený povrch a hniesťte asi 5 minút, kým nie je elastické a hladké.
  4. Vytvorte z cesta valčeky a spojte ich do kruhu, vytvorte tak typický tvar kaiserky.
  5. Položte kaiserky na plech vyložený pečiacim papierom a prikryte ich čistou utierkou. Nechajte ich kysnúť asi 1 hodinu, až kým nezdvojnásobia svoj objem.
  6. Troubu predhrejte na 200 °C.
  7. Kaiserky dajte piecť do vyhriatej trúby na 15-20 minút, až kým nie sú zlatavo-hnedé a dobre prepečené.
  8. Po upečení nechajte kaiserky vychladnúť a potom si ich môžete vychutnať s obľúbeným náplňovým zložením.

Dúfam, že si bezlepkové kaiserky vychutnáte!

 

2)

Ingrediencie:

  • 250 g bezlepkovej múky (napr. z ryže alebo kukurice)
  • 100 g zemiakovej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva (bez lepku)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 balenie (7 g) droždia (môže byť aj sušené)
  • 300 ml teplej vody (okolo 37°C)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 vajce (na potretie)
  • Semienka na posypanie (napr. sezamové alebo mak)

Postup:

  1. Príprava kvásku: V teplej vode rozpustite cukor a droždie. Nechajte stáť asi 5-10 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.

  2. Zmiešajte suché ingrediencie: V miske zmiešajte bezlepkovú múku, zemiakovú múku, prášok do pečiva a soľ.

  3. Spojte všetky ingrediencie: Do suchej zmesi pridajte kvások a olivový olej. Dôkladne premiešajte, až vznikne hladké cesto. Cesto by malo byť trochu lepkavé, ale ak je príliš riedke, môžete pridať trochu múky.

  4. Kysnutie cesta: Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30-45 minút, alebo kým sa nezdvojnásobí objem.

  5. Tvarovanie kaiseriek: Po vykysnutí si cesto rozdeľte na malé kúsky (asi 80-100 g). Každý kus vyvaľkajte na guľu a potom ju zľahka splošte. Uprostred vytvorte hlboký zárez, aby sa vytvoril charakteristický tvar kaiseriek.

  6. Pečenie: Na plech vystlaný papierom na pečenie položte kaiserky. Nechajte ich ešte 20 minút kysnúť. Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajcom a posypte semienkami podľa vášho výberu.

  7. Pečenie: Rúru predhrejte na 220°C. Kaiserky pečte 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé.

  8. Chladenie: Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.

Tipy:

  • Môžete pridať bylinky alebo korenie do cesta pre zvýraznenie chuti.
  • Podávajte s obľúbenými nátierkami alebo ako prílohu k jedlám.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *