Milujete kaiserky, no potrebujete bezlepkovú verziu? Nebojte sa, mám pre vás výborný recept na bezlepkové kaiserky. Stačí dodržať nasledujúci postup:
Ingrediencie:
- 250 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej, kukuričnej alebo quinovej)
- 1 čajová lyžička xantanovej gumy (zlepšuje štruktúru)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička rýchlej droždia
- 250 ml teplej vody
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 vajce
Bezlepkové kaiserky
Postup prípravy:
- V priestrannej miske zmiešajte bezlepkovú múku, xantanovú gumu, soľ, cukor a rýchle droždie.
- Pridajte teplú vodu, olej a vajce. Dôkladne premiešajte, až sa všetky zložky perfektne prepoja.
- Cesto umiestnite na pomúčený povrch a hnetite približne 5 minút, kým nie je pružné a jemné.
- Z cesta vytvorte valcovité tvary a spojte ich do kruhu, čím dosiahnete tradičný vzhľad kaiseriek.
- Umiestnite kaiserky na plech pokrytý pečiacim papierom a prikryte ich čistou utierkou. Nechajte ich kysnúť približne 1 hodinu, kým sa objem nezväčší.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Kaiserky pečte v predhriatej rúre 15-20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú dobre prepečené.
- Po upečení nechajte kaiserky vychladnúť a môžete si ich vychutnať s obľúbenými náplňami.
Verím, že si bezlepkové kaiserky vychutnáte!
2) Bezlepkové kaiserky
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej múky (napríklad z ryže či kukurice)
- 100 g zemiakovej múky
- 1 balenie prášku do pečiva (bezlepkového)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 balenie (7 g) droždia (môže byť aj sušené)
- 300 ml teplej vody (okolo 37 °C)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 vajce (na potretie)
- Semienka na posypanie (napríklad sezamové alebo mak)
Postup:
-
Príprava kvásku: V teplej vode rozpustite cukor a droždie. Nechajte odpočívať asi 5-10 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.
-
Zmiešajte suché ingrediencie: V miske skombinujte bezlepkovú múku, zemiakovú múku, prášok do pečiva a soľ.
-
Spojte všetky ingrediencie: Do suchej zmesi pridajte kvások a olivový olej. Dôkladne premiešajte, až sa vytvorí jemné cesto. Cesto by malo byť trochu lepkavé; ak je príliš riedke, môžete pridať trocha múky.
-
Kysnutie cesta: Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 30-45 minút, alebo kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
-
Tvarovanie kaiseriek: Po vykysnutí si cesto rozdeľte na malé časti (asi 80-100 g). Každý kúsok vyvaľkajte na guľu a potom ju jemne splošte. Uprostred vytvorte hlboký zárez, aby ste dosiahli charakteristický tvar kaiseriek.
-
Pečenie: Na plech vystlaný papierom na pečenie položte kaiserky. Ešte ich nechajte 20 minút kysnúť. Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajcom a posypte semienkami podľa vlastného výberu.
-
Pečenie: Rúru predhrejte na 220 °C. Kaiserky pečte 15-20 minút, kým nezískajú zlatohnedú a chrumkavú kôrku.
-
Chladenie: Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.
Rady:
- Môžete pridať bylinky alebo korenie do cesta na zvýraznenie chuti.
- Podávajte s obľúbenými nátierkami alebo ako prílohu k jedlám.
Prajem dobrú chuť!