Máte rád(a) kaiserky, ale potrebujete bezlepkovú variantu? Nemusíte sa obávať, mám pre vás skvelý recept na bezlepkové kaiserky. Stačí nasledovať nasledujúci postup:
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej múky (napr. ryžová, kukuričná, quinová)
- 1 lyžička xantanovej gumy (pomáha zlepšiť textúru)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička instantného kvasu
- 250 ml teplej vody
- 2 lyžice oleja
- 1 vajce
Bezlepkové kaiserky
Príprava:
- Vo veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku, xantanovú gumu, soľ, cukor a instantný kvas.
- Pridajte teplú vodu, olej a vajce. Dobrze premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Cesto vyložte na pomúčený povrch a hniesťte asi 5 minút, kým nie je elastické a hladké.
- Vytvorte z cesta valčeky a spojte ich do kruhu, vytvorte tak typický tvar kaiserky.
- Položte kaiserky na plech vyložený pečiacim papierom a prikryte ich čistou utierkou. Nechajte ich kysnúť asi 1 hodinu, až kým nezdvojnásobia svoj objem.
- Troubu predhrejte na 200 °C.
- Kaiserky dajte piecť do vyhriatej trúby na 15-20 minút, až kým nie sú zlatavo-hnedé a dobre prepečené.
- Po upečení nechajte kaiserky vychladnúť a potom si ich môžete vychutnať s obľúbeným náplňovým zložením.
Dúfam, že si bezlepkové kaiserky vychutnáte!
2)
Ingrediencie:
- 250 g bezlepkovej múky (napr. z ryže alebo kukurice)
- 100 g zemiakovej múky
- 1 balenie prášku do pečiva (bez lepku)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 balenie (7 g) droždia (môže byť aj sušené)
- 300 ml teplej vody (okolo 37°C)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 vajce (na potretie)
- Semienka na posypanie (napr. sezamové alebo mak)
Postup:
-
Príprava kvásku: V teplej vode rozpustite cukor a droždie. Nechajte stáť asi 5-10 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.
-
Zmiešajte suché ingrediencie: V miske zmiešajte bezlepkovú múku, zemiakovú múku, prášok do pečiva a soľ.
-
Spojte všetky ingrediencie: Do suchej zmesi pridajte kvások a olivový olej. Dôkladne premiešajte, až vznikne hladké cesto. Cesto by malo byť trochu lepkavé, ale ak je príliš riedke, môžete pridať trochu múky.
-
Kysnutie cesta: Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30-45 minút, alebo kým sa nezdvojnásobí objem.
-
Tvarovanie kaiseriek: Po vykysnutí si cesto rozdeľte na malé kúsky (asi 80-100 g). Každý kus vyvaľkajte na guľu a potom ju zľahka splošte. Uprostred vytvorte hlboký zárez, aby sa vytvoril charakteristický tvar kaiseriek.
-
Pečenie: Na plech vystlaný papierom na pečenie položte kaiserky. Nechajte ich ešte 20 minút kysnúť. Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajcom a posypte semienkami podľa vášho výberu.
-
Pečenie: Rúru predhrejte na 220°C. Kaiserky pečte 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé.
-
Chladenie: Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.
Tipy:
- Môžete pridať bylinky alebo korenie do cesta pre zvýraznenie chuti.
- Podávajte s obľúbenými nátierkami alebo ako prílohu k jedlám.
Dobrú chuť!