Bezlepkové kaiserky

Milujete kaiserky, no potrebujete bezlepkovú verziu? Nebojte sa, mám pre vás výborný recept na bezlepkové kaiserky. Stačí dodržať nasledujúci postup:

Ingrediencie:

  • 250 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej, kukuričnej alebo quinovej)
  • 1 čajová lyžička xantanovej gumy (zlepšuje štruktúru)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička rýchlej droždia
  • 250 ml teplej vody
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 vajce

 

Bezlepkové kaiserky

Postup prípravy:

  1. V priestrannej miske zmiešajte bezlepkovú múku, xantanovú gumu, soľ, cukor a rýchle droždie.
  2. Pridajte teplú vodu, olej a vajce. Dôkladne premiešajte, až sa všetky zložky perfektne prepoja.
  3. Cesto umiestnite na pomúčený povrch a hnetite približne 5 minút, kým nie je pružné a jemné.
  4. Z cesta vytvorte valcovité tvary a spojte ich do kruhu, čím dosiahnete tradičný vzhľad kaiseriek.
  5. Umiestnite kaiserky na plech pokrytý pečiacim papierom a prikryte ich čistou utierkou. Nechajte ich kysnúť približne 1 hodinu, kým sa objem nezväčší.
  6. Predhrejte rúru na 200 °C.
  7. Kaiserky pečte v predhriatej rúre 15-20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú dobre prepečené.
  8. Po upečení nechajte kaiserky vychladnúť a môžete si ich vychutnať s obľúbenými náplňami.

Verím, že si bezlepkové kaiserky vychutnáte!

 

Bezlepkové kaiserky - 2

2) Bezlepkové kaiserky

Suroviny:

  • 250 g bezlepkovej múky (napríklad z ryže či kukurice)
  • 100 g zemiakovej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva (bezlepkového)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 balenie (7 g) droždia (môže byť aj sušené)
  • 300 ml teplej vody (okolo 37 °C)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 vajce (na potretie)
  • Semienka na posypanie (napríklad sezamové alebo mak)

Postup:

  1. Príprava kvásku: V teplej vode rozpustite cukor a droždie. Nechajte odpočívať asi 5-10 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.

    Môžem robiť chlieb zo zmrazeného čerstvého dzoždia?

    Môžem robiť chlieb zo zmrazeného čerstvého dzoždia?

    Čítať viac »

  2. Zmiešajte suché ingrediencie: V miske skombinujte bezlepkovú múku, zemiakovú múku, prášok do pečiva a soľ.

  3. Spojte všetky ingrediencie: Do suchej zmesi pridajte kvások a olivový olej. Dôkladne premiešajte, až sa vytvorí jemné cesto. Cesto by malo byť trochu lepkavé; ak je príliš riedke, môžete pridať trocha múky.

  4. Kysnutie cesta: Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 30-45 minút, alebo kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

  5. Tvarovanie kaiseriek: Po vykysnutí si cesto rozdeľte na malé časti (asi 80-100 g). Každý kúsok vyvaľkajte na guľu a potom ju jemne splošte. Uprostred vytvorte hlboký zárez, aby ste dosiahli charakteristický tvar kaiseriek.

  6. Pečenie: Na plech vystlaný papierom na pečenie položte kaiserky. Ešte ich nechajte 20 minút kysnúť. Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajcom a posypte semienkami podľa vlastného výberu.

  7. Pečenie: Rúru predhrejte na 220 °C. Kaiserky pečte 15-20 minút, kým nezískajú zlatohnedú a chrumkavú kôrku.

  8. Chladenie: Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.

Rady:

  • Môžete pridať bylinky alebo korenie do cesta na zvýraznenie chuti.
  • Podávajte s obľúbenými nátierkami alebo ako prílohu k jedlám.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *