Bezlepkové lievance s medovým maslom.
Ingrediencie:
- 200 g bezlepkovej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička cukru
- 1 štipka soli
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- 2 lyžice masla (rozpusteného)
Bezlepkové lievance s medovým maslom
Postup:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
- V druhej miske rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko.
- Pomaly pridávajte zmes suchých ingrediencií do vajcového a mliečneho mixu, miešajte dohladka.
- Rozpustené maslo primešajte do cesta.
- Nechajte cesto odpočívať asi 10 minút.
- Ohrievajte panvicu na stredne vysokú teplotu a potrite ju olejom.
- Do rozohriatej panvice nalejte cesto a formujte lievance.
- Keď sa na povrchu začnú tvoriť drobné bublinky, lievance otočte a opekajte z druhej strany.
- Opakujte postup, kým neupiecete všetko cesto.
- Podávajte bezlepkové lievance s medovým maslom a ďalším obľúbeným prílohami, ako napríklad ovocím alebo javorovým sirupom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie na lievance:
- 1 šálka bezlepkovej múky (napr. z ryže, tapioky alebo z mandlí)
- 1 banán (zrelý, rozmačkaný)
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mlieka (môže byť aj rastlinné, ako mandľové alebo ovsené)
- 2 lyžice medu (alebo podľa chuti)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)
- štipka soli
- olej na vyprážanie (kokosový alebo olivový)
Ingrediencie na medové maslo:
- 100 g masla (rozmäknutého)
- 3 lyžice medu
- štipka škorice (voliteľné)
Postup:
-
Príprava medového masla:
- V miske zmiešajte rozmäknuté maslo a med, dobre premiešajte, aby sa spojili. Môžete pridať aj štipku škorice pre lepšiu chuť. Uložte do chladničky, aby stuhlo.
-
Príprava lievancov:
- V veľkej miske premiešajte všetky tekuté ingrediencie: rozmačkaný banán, vajcia, mlieko a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte.
- V inej miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva a soľ.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie k mokrým, dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Cesto by malo byť hladké a bez hrudiek.
-
Vyprážanie lievancov:
- Na panvici rozohrejte trošku oleja na strednej teplote.
- Nalejte približne 1/4 šálky cesta na panvicu pre každý lievanec.
- Smažte 2–3 minúty, kým na povrchu neuvidíte bublinky a okraje nebudú zlatisté. Potom otočte a smažte ďalšie 2 minúty z druhej strany, kým budú lievance zlatohnedé.
-
Servírovanie:
- Podávajte teplé lievance so studeným medovým maslom. Opcionalne môžete pridať čerstvé ovocie, orechy alebo jogurt.
Dobrú chuť!