Lievance bez lepku s maslom a medom.
Zloženie:
- 200 g bezlepkovej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 štipka soli
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- 2 lyžice masla (rozpusteného)
Lievance bez lepku s maslom a medom
Postup prípravy:
- V miske skombinujte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
- V inej miske dobre rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko.
- Pomaličky vmiešajte zmes suchých ingrediencií do vajec a mlieka, miešajte, kým nezískate hladké cesto.
- Rozpustené maslo primiešajte do pripraveného cesta.
- Nechajte cesto odpočívať po dobu približne 10 minút.
- Rozohrejte panvicu na strednej alebo vyššej teplote a potrite ju olejom.
- Do rozohriatej panvice vylejte cesto a tvarujte lievance.
- Keď sa na povrchu objavia malé bublinky, otočte lievance a opekajte z druhej strany.
- Pokračujte v procese, až kým nepripravíte všetko cesto.
- Podávajte bezlepkové lievance s maslom a medom, prípadne s obľúbenými prílohami ako sú čerstvé ovocie alebo javorový sirup.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Bezlepkové lievance s medovým maslom
Zloženie na lievance:
- 1 šálka bezlepkovej múky (napr. ryžová, tapioková alebo mandľová)
- 1 zrelý banán (rozmačkaný)
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mlieka (môže byť aj rastlinné, ako mandľové či ovsené)
- 2 lyžice medu (podľa vašich preference)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu (nepovinné)
- štipka soli
- olej na vyprážanie (kokosový alebo olivový)
Zloženie na medové maslo:
- 100 g masla (mäkkého)
- 3 lyžice medu
- štipka škorice (nepovinné)
Postup prípravy:
-
Príprava medového masla:
- V miske zmiešajte mäkké maslo a med, dobre ich premiešajte, aby sa spojili. Môžete pridať aj štipku škorice pre lepší chuťový zážitok. Uložte do chladničky, aby stuhlo.
-
Príprava lievancov:
- Vo veľkej miske kombinujte všetky tekuté ingrediencie: rozmačkaný banán, vajcia, mlieko a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte.
- V inej miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva a soľ.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie do mokrých, dôkladne premiešajte, kým sa všetko neprepojí. Cesto by malo byť hladké a bez hrudiek.
-
Vyprážanie lievancov:
- Na panvici rozohrejte trochu oleja na strednej teplote.
- Nalejte približne 1/4 šálky cesta na panvicu pre každý lievanec.
- Varte 2–3 minúty, kým neuvidíte bublinky a okraje nebudú zlatohnedé. Potom otočte a varte ďalšie 2 minúty z druhej strany, kým budú lievance zlatohnedé.
-
Servírovanie:
- Podávajte teplé lievance so studeným medovým maslom. Voliteľne môžete pridať čerstvé ovocie, orechy alebo jogurt.
Prajem vám dobrú chuť!