Bezlepkové medovníčky – po slovensky, tak ako ich pripravujeme len mi u nás doma.
Ingrediencie:
- 250 g bezlepkovej múky (napr. ryžová, kukuričná, tapioková)
- 1 lyžička bezlepkového kypriaceho prášku
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého badyánu
- 75 g masla, zmäknutého
- 100 g cukru
- 2 lyžice medu
- 1 vajce
- 1 lyžica citrónovej kôry (z 1 citróna)
Bezlepkové medovníčky
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku, bezlepkový kypriaci prášok, škoricu, klinčeky, zázvor a badyán.
- V ďalšej miske vymaľujte zmäknuté maslo so cukrom do peny. Pridajte med, vajce a citrónovú kôru a dôkladne premiešajte.
- Pridajte suché zložky z prvej misy do misky s maslovou zmesou a dobre premiešajte, až kým sa nevytvorí hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke 1-2 hodiny.
- Troubu predhrejte na 180 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
- Vyberte cesto z chladničky a rozvaľte ho na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 mm.
- Vykrájajte z cesta rôzne tvary – napríklad srdiečka, hviezdičky alebo kolieska – a presuňte ich na pripravený plech.
- Pečte medovníčky v predhriatej rúre asi 10-12 minút, alebo kým nezískajú ľahko zlatistú farbu.
- Nechajte ich úplne vychladnúť a potom ich môžete ozdobiť a podávať.
Dúfam, že vám tieto bezlepkové medovníčky chutia!