Bezlepkové parené buchty

Samotný názov “bezlepkové parené buchty” naznačuje, že ide o narastený dezert, ktorý je prispôsobený pre ľudí s celiakiou alebo pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku z iných dôvodov. Bezlepkové parené buchty sú vo všeobecnosti vyrobené zo špeciálnej bezlepkovej múky a iných prísad, ktoré nahrádzajú lepok v recepte.

Ak sa chcete pokúsiť pripraviť bezlepkové parené buchty, tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 250 g bezlepkovej múky (napr. kukuričnej, ryžovej alebo ďalších bezlepkových múk)
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžica cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka (alebo bezlepkového mlieka)
  • 2 lyžice rozpusteného masla

 

Bezlepkové parené buchty

Postup:

  1. V miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
  2. Oddelte žĺtky od bielkov a vymiešajte žĺtky s mliekom a rozpusteným maslom.
  3. Pridajte kvásku z vajec do suchej zmesi a premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka.
  4. Bielky vymiešajte na tuhý sneh a opatrne ich primiešajte do cesta.
  5. Ohrejte pareničný hrnec a varte vodu. Ak nemáte pareničný hrniec, môžete použiť hrniec s cedníkom a pokrievkou.
  6. Varešky tvarujte lyžicou a vložte ich do pareniča. Pokryte hrniec a varíme 10-15 minút, alebo kým buchty nie sú naduté a pevné.
  7. Hotové bezlepkové parené buchty môžete posypať práškovým cukrom alebo podávať s džemom, čokoládovou polevou alebo šľahačkou.

Vzhľadom na individuálne preferencie môžete experimentovať s rôznymi prísadami a dochucovať buchty podľa vlastného vkusu. Prajeme vám úspech pri príprave bezlepkových parených buchiet!

 

2)

Parené buchty sú obľúbenou pochúťkou, ktorú si môžeme vychutnať v rôznych variáciách. Pre tých, ktorí trpia celiakiou alebo majú neznášanlivosť na lepok, je však potrebné prispôsobiť recepty, aby si mohli dopriať túto delikatesu bez obáv. Bezlepkové parené buchty sú výbornou alternatívou, ktorá chutí skvele a je jednoduchá na prípravu.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g bezlepkovej múky (napr. z ryže, kukurice, alebo zmesi bezlepkových múk)
  • 200 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 50 ml rastlinného oleja
  • Štipka soli

Na náplň (cukor a škorica sú voliteľné):

  • 200 g ovocia (napr. slivky, marhule, jablká) alebo tvaroh
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička škorice (ak použijete jablká)

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte bezlepkovú múku, sušené droždie, cukor a soľ. V samostatnej nádobe zmiešajte mlieko, vajce a rastlinný olej. Tekuté ingrediencie postupne pridávajte k múke a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Cesto by malo byť mäkké a nelepivé. Ak je príliš hutné, môžete pridať ešte trocha mlieka.

  2. Kysnutie: Cesto prikryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým sa objem nezdvojnásobí.

  3. Príprava náplne: Medzitým si pripravte náplň. Ovocie nakrájajte na malé kocky a zmiešajte s cukrom. Ak používate tvaroh, môžete ho jednoducho osladit cukrom a pridať škoricu.

  4. Tvarovanie buchiet: Po vykysnutí si pripravte pracovnú plochu, posypte ju múkou. Cesto rozdeľte na menšie kusy (asi 50 g) a každé rozvaľkajte na malé koliesko. Do stredu každého kolieska vložte lyžicu náplne a dôkladne zabalte do guľôčky.

  5. Parenie: Naplnené buchty uložte do parného hrnca alebo na plech pokrytý papierom na pečenie a nechajte ešte 15 minút kysnúť. Potom ich varte v pare približne 15-20 minút, až kým nebudú nadýchané a pevné na povrchu.

  6. Podávanie: Hotové parené buchty môžete podávať s práškovým cukrom, ovocnou omáčkou alebo jednoducho s kyslou smotanou. Môžete ich tiež posypať škoricovým cukrom pre extra chuť.

Bezlepkové parené buchty sú nielen chutné, ale aj veľmi výživné. Môžete experimentovať s rôznymi náplňami a vytvoriť tak jedinečné kombinácie, ktoré potešia vašu rodinu a priateľov. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Mačka123 píše:

    Bezlepkové parené buchty vyzerajú fantasticky! Určite ich vyskúšam, pretože milujem dezerty, ktoré sú aj zdravé. Recept je jednoduchý a určite si na nich pochutí celá rodina. Ďakujem za skvelý tip!

  2. SlnečnáLúka píše:

    Tento recept na bezlepkové buchty ma úplne nadchol! Je skvelé, že aj ľudia s celiakiou môžu mať svoj obľúbený dezert. Už sa teším, ako ich pripravím a prekvapím priateľov!

  3. KreatívnyKuchár píše:

    Wow, bezlepkové parené buchty vyzerajú neuveriteľne chutne! Mám v pláne pridať do náplne aj trochu škorice pre extra chuť. Určite to bude hit na rodinnej oslave!

  4. SviežiVánok píše:

    Tento recept je skvelým spôsobom, ako si užiť sladkosti bez obáv o lepok. Bezlepkové parené buchty si určite zamilujem! Ďakujem za inšpiráciu a tipy na náplň.

  5. DžemováKráľovná píše:

    Bezlepkové parené buchty sú perfektným nápadom pre všetkých, ktorí sa snažia jesť zdravo. Veľmi sa teším na ich prípravu a už teraz viem, že budú delikátne s jahodovým džemom!

  6. CukrováPohádka píše:

    Tento recept mi úplne zmenil pohľad na bezlepkové jedlá! Parené buchty sú tak nadýchané a lahodné. Už plánujem experimentovať s rôznymi náplňami podľa chuti mojej rodiny.

  7. BublinkovýSen píše:

    ‘Bezlepkové parené buchty’ – to znie skvele! Nikdy som si nemyslela, že by som mohla mať takúto pochúťku bez lepku. Tento recept musím určite vyskúšať čoskoro!

  8. -Radoslav- píše:

    ‘Fakt úžasný recept! Bezlepkové buchty ma hneď zaujali, lebo aj ja mám kamarátku s celiakiou. Pripravím ich ako prekvapenie pri našej najbližšej návšteve.’

  9. -Jasmina- píše:

    ‘Skvelý nápad na dezert! Bezlepkové parené buchty vyzerajú jednoducho úžasne a verím, že budú chutiť rovnako dobre ako vyzerajú.’

  10. Gulička42 píše:

    Bezlepkové parené buchty sú perfektné pre každého! Milujem sladké jedlá a tento recept je skvelý spôsob, ako si dopriať niečo dobré bez obáv o zdravie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *