Bezlepkové šamrole

Šamrole predstavujú populárny dezert, ktorý si môžete vychutnať aj bez obsahu lepku. Predstavujeme vám recept na bezlepkové šamrole:

Ingrediencie:

  • 4 vaječné bielky
  • 200 g práškového cukru
  • 120 g mandľovej múky
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • Na náplň: šľahačka, ovocie alebo podľa vlastného výberu

 

Bezlepkové šamrole

Postup:

  1. Najprv si nastavte rúru na 150 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
  2. V rozsiahlej mise si dôkladne vyšľahajte bielky a postupne pridávajte práškový cukor. Pokračujte v šľahaní, až kým nevznikne hladká a lesklá zmes.
  3. Do zmesi pridajte mandľovú múku a vanilkový extrakt. Krátko šľahajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. S pomocou ručného šľahača alebo cukrárskeho vrecka tvarujte menšie korpusy na pripravený plech. Mali by ste získať približne 10-12 kusov.
  5. Pečte šamrole v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým nenadobudnú zlatistý odtieň. Po upečení ich nechajte úplne schladnúť.
  6. Následne naplňte šamrole šľahačkou a ovocím alebo podľa vlastného výberu. Môžete ich tiež posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť čokoládovými úlomkami.

Tešíme sa, keď si vychutnáte svoje bezlepkové šamrole!

 

Bezlepkové šamrole - 2

2) Bezlepkové šamrole

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 4 vaječné bielky
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g bezlepkovej múky (napr. ryžová múka alebo múka z mandlí)
  • Štipka soli

Na plnku:

Polievka goralská

Polievka goralská

Čítať viac »

  • 250 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Kakaový prášok na posypanie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Predtým si nastavte rúru na 180 °C a pripravte plech s papierom na pečenie.
    • V mise vyšľahajte bielky s prídavkom štipky soli, kým nevznikne sneh. Postupne pridávajte trstinový cukor a šľahajte ďalej, kým sa cukor úplne nerozpustí a sneh nebude pevný a lesklý.
    • Pridajte vanilkový extrakt a opatrne ho spojte so zmesou.
    • Postupne pridávajte bezlepkovú múku a jemne premiešajte, aby sa múka dostala do bielkovej zmesi.
  2. Pečenie:

    • S pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka tvarujte tenké prúžky cesta na pripravený plech. Dbajte na to, aby prúžky mali dĺžku približne 10 cm a boli dostatočne vzdialené od seba.
    • Pečte v predhriatej rúre približne 10-12 minút, alebo kým šamrole nezískajú zlatohnedú farbu. Po upečení nechajte vychladnúť na plechu, následne ich preneste na chladiacu mriežku.
  3. Príprava plnky:

    • V mise zmiešajte mascarpone s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Dobre premiešajte, až pokým sa nevytvorí hladká zmes.
    • V inej mise vyšľahajte smotanu na šľahanie, kým nevytvorí pevné vrcholy. Opatrne ju vmiešajte do mascarpone zmesi.
  4. Finalizácia:

    • Keď sú šamrole schladené, opatrne ich zvinieme a naplníme pripravenou plnkou. Môžete použiť zdobiacu špičku na vytvorenie pôsobivých tvarov.
    • Na záver je možné posypať kakaovým práškom, ak si to prajete.
  5. Servírovanie:

    • Bezlepkové šamrole podávajte čerstvé. Môžete ich uchovávať v chladničke, ale najlepšie chutia ihneď po naplnení.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *