Bezlepkové zázvorníčky, známe aj ako zázvorové sušienky bez lepku, sú skvelou voľbou pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo s celiakiou, ktorí sa musia vyhýbať obilninám obsahujúcim lepok, ako sú pšenica, jačmeň, žito či ovos.
Zázvorníčky bez lepku
Na internete nájdete široké spektrum receptov na bezlepkové zázvorníčky, ktoré sa líšia v zložení a použitých surovinách. Rôzne druhy bezlepkovej múky, ako sú ryžová, kukuričná, pohánková, tapioková alebo mandľová, sa častokrát používajú ako alternatíva pšeničnej múky.
Môžete taktiež pridať kandizovaný zázvor, škoricu, muškátový oriešok alebo iné obľúbené korenia, aby ste dosiahli plnú a rozmanitú chuťovú zmes.
Pri pečení bezlepkových zázvorníkov je nevyhnutné starostlivo vyberať bezlepkové suroviny a byť obozretní voči kontaminácii z iných potravín, ktoré obsahujú lepok. Cieľom je vytvoriť chrumkavé a chutné zázvorníčky, ktoré si môžete dopriať bez obáv.
2) Bezlepkové zázvorníky
Máte záujem o vyskúšanie lahodného receptu na bezlepkové zázvorníčky? Tento jednoduchý a zdravý recept vám ukáže, ako pripraviť tieto výnimočné sladkosti, ktoré si obľúbite vy aj vaša rodina.
Bezlepkové zázvorníčky sú ideálne na zahriatie v chladných dňoch, a ich korenistá chuť vás určite ohromí.
Ingrediencie potrebné na výrobu bezlepkových zázvorníkov
Na prípravu bezlepkových zázvorníkov budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 2 šálky bezlepkovej múky
- 1/4 šálky medu alebo javorového sirupu
- 1/2 šálky masla (môže byť aj rastlinného pôvodu)
- 1 vajce
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
Postup na výrobu bezlepkových zázvorníkov
Keď už máte všetky potrebné ingrediencie, môžeme prejsť na ďalší krok:
- V miske zmiešajte maslo s medom, až kým nevznikne jemná zmes.
- Pridajte vajce a dôkladne zamiešajte.
- Do získanej zmesi postupne zapracujte bezlepkovú múku, zázvor, škoricu, prášok do pečiva a soľ. Riadne premiešajte, aby bolo cesto homogénne.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať minimálne 30 minút.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto rozvaľkajte na požadovanú hrúbku a vykrojte pomocou formičiek. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 8-10 minút, kým okraje nezačnú zlatnúť. Po upečení nechajte vychladnúť a sú pripravené na konzumáciu!
Teraz už viete, ako pripraviť bezlepkové zázvorníčky. Tieto zázvorníčky sú nielen chutné, ale aj vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu. Prajeme vám dobrú chuť!