Na prípravu bielej veľkonočnej polievky sú potrebné tieto komponenty:
– 1 cibuľa
– 2 stredné zemiaky
– 1 mrkva
– 1 koreň petržlenu
– 1 polievková lyžica masla
– 1,5 litra vývaru (môžete zvoliť hovädzí, alebo zeleninový vývar)
– 200 ml smotany na varenie
– soľ
– korenie (napríklad biele korenie)
Biela Veľkonočná polievka
Postup prípravy:
1. Nakrájajte cibuľu na drobno. Ošúpte a umyte zemiaky, mrkvu a koreň petržlenu a nakrájajte ich na menšie kúsky.
2. Na hrnci rozohrejte maslo a orestujte v ňom cibuľu, zemiaky, mrkvu a koreň petržlenu, až kým zelenina nezmäkne.
3. Pridajte vývar a priveďte k varu. Následne znížte teplotu a varte asi 30 minút, až kým nie sú zemiaky úplne uvarené.
4. Keď sú zemiaky uvarené, pomocou mixéra polievku rozmixujte, pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte.
5. Polievku dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trošku vody.
6. Varte polievku ešte približne 5 minút a potom ju môžete servírovať s jemne nasekanou pažítkou na ozdobu.
Biela veľkonočná polievka predstavuje tradičný prvok veľkonočného menu na Slovensku. Je veľmi chutná, jemná a výživná. Môže sa servírovať ako predjedlo alebo hlavný chod.