Biskvitový jablčník predstavuje vynikajúci dezert, ktorý spája krémovú vrstvu jabĺk s nadýchavaným biskvitovým základom. Mnohé varianty tohto pokrmu existujú, avšak základná metóda zostáva vo väčšine prípadov konštantná.
Na prípravu biskvitového základu budete potrebovať:
- 250 gramov hladkej múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 125 gramov masla
- 125 gramov cukru
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- štipku soli
Biskvitový jablčník
Najskôr si nastavte rúru na teplotu 180 °C. Následne zmiešajte múku s práškom do pečiva a pridajte ich do misy. V inej miske vymiešajte maslo, cukor, vanilkový cukor, vajcia a štipku soli, kým nedosiahnete hladkú štruktúru. Postupne pridávajte suché ingrediencie a miešajte, až kým nevznikne homogénna zmes.
Potom sa zamerajte na prípravu jabĺk:
- 4 stredné jablká
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžičku škorice
Ošúpeme a nakrájame jablká na úzke plátky. Premiešame ich s cukrom a škoricou.
Na plech, ktorý sme vyložili pečiacim papierom, nalejte polovicu biskvitového základu a rovnomerne ho rozotrite. Následne pridajte vrstvu jabĺk a prekryte ich zvyškom cesta. Pečte v predhriatej rúre približne 30-35 minút, kým biskvitový jablčník nezíska zlatohnedú farbu a nebude pevný na dotyk.
Biskvitový jablčník je najlepšie podávať horúci s porciou vanilkového ľadu alebo šľahačky. Prajeme dobrú chuť!
2) Biskvitový jablčník
Biskvitový jablčník je obľúbeným lahôdkou, ktorý spája nadýchaný biskvit so šťavnatými jablkami. Je to ideálny spôsob, ako využiť sezónne ovocie a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Či ho servírujete na oslave alebo si ho vychutnávate doma, tento recept vás určite nesklame.
Na výrobu biskvitového jablčníka budete potrebovať tieto suroviny:
- 4 veľké jablká
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 200 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 150 ml mlieka
- 100 ml oleja
- Štipku soli
- Cukor na posypanie
Postup na prípravu biskvitového jablčníka
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C a pripravte formu, ktorú vymastíte alebo vyložíte papierom na pečenie.
2. Očistite jablká a nakrájajte ich na tenké plátky.
3. Vo väčšej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, kým nezískajú svetlý odtieň.
4. Pridajte mlieko a olej a dôkladne premiešajte.
5. V inej nádobe zmiešajte múku s práškom do pečiva a so štipkou soli.
6. Tieto suché prísady postupne zapracujte do vaječnej zmesi a jemne zamiešajte, až kým nezískate kompaktné cesto.
7. Krájane jablká zapracujte do cesta, aby sa rovnomerne rozložili.
8. Zmes prelejte do pripraveného plechu a posypte vrch cukrom.
9. Pečte približne 35-40 minút, kým povrch nie je zlatistý a špajdľa vpichnutá do stredu vyjde suchá.
10. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte horúce alebo studené, najlepšie s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky.
Biskvitový jablčník je lahodný a uspokojí každého milovníka sladkostí. Skúste ho pripraviť a užite si nezabudnuteľné chvíle s rodinou a priateľmi!