Recept na bravčovú krkovičku v červenoročnom víne:
Ingrediencie:
- 1,5 kg bravčovej krkovičky
- 2 cibule, nakrájané na tenké pásiky
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 250 ml červeného vína
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Bravčová krkovička v červenom víne
Postup:
- Bravčovú krkovičku umyte pod tečúcou vodou a osušujte ju papierovou utierkou.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte krkovičku na oboch stranách do zlatista. Potom ju odložte bokom.
- Do veľkého hrnca dajte cibuľu a cesnak a restujte ich, až kým nezískajú zlato-hnedú farbu.
- Pridajte červené víno a nechajte ho pár minút povariť, aby sa alkohol odparil.
- Následne do hrnca pridajte hovädzí vývar, paradajkový pretlak, bobkové listy a tymián.
- Opečenú krkovičku vložte späť do hrnca a zakryte pokrievkou.
- Na miernom ohni varte približne 2 až 3 hodiny, kým mäso nebude krehké a šťavnaté.
- Posledných 15 až 30 minút varte bez pokrievky na strednom ohni, aby sa omáčka zredukovala.
- Dochutíme soľou a čiernym korením podľa preferencií.
- Podávajte s dusenou ryžou alebo knedľou a osviežujúcim šalátom.
Prajem dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 250 ml červeného vína (najlepšie suché)
- 200 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového)
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 2-3 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Priebeh:
-
Príprava ingrediencií:
- Bravčovú krkovičku umyte a nakrájajte na hrubšie plátky (asi 2-3 cm).
- Cibuľu, cesnak, mrkvu a červenú papriku nakrájajte na menšie kocky.
-
Smaženie:
- Na panvici alebo v hlbšom hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju, kým nezosklovatie.
- Potom pridajte nasekaný cesnak a krátko opečte.
-
Pridanie zeleniny:
- K cibuľke a cesnaku pridajte nakrájanú mrkvu a červenú papriku. Restujte asi 5 minút, aby zelenina trošku zmäkla.
-
Opekanie krkovičky:
- Plátky bravčovej krkovičky osolte, okoreňte a vložte do hrnca. Opečte z oboch strán do zlatista.
-
Pridanie vína a korenín:
- Po opečení plátkov pridajte červené víno a nechajte ho variť, aby sa alkohol odparil (asi 3-5 minút).
- Potom pridajte vývar, bobkové listy, oregano a tymián. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Dusenie:
- Zakryte hrniec a znížte teplotu. Dusíme na miernom ohni asi 1,5-2 hodiny, kým je mäso dokonale jemné a šťavnaté. Pravidelne kontrolujte a v prípade potreby pridajte trochu vývaru alebo vody, aby sa nepripálilo.
-
Podávanie:
- Po dokončení vyberte bobkové listy. Bravčovú krkovičku podávajte teplú, obloženú zeleninou a poliatú omáčkou.
- Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Podávajte so zemiakovým pyré, knedľami alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!