Ak sa chystáte pripraviť bravčovú krkovičku tradičným spôsobom, potrebujete nasledujúce súčasti:
- 1 kilogram bravčovej krkovičky
- 2 cibule, nakrájané na jemné prúžky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice rasce, nasekanej
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rasce alebo škorice
- Soľ a čierne korenie podľa vlastného vkusu
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice oleja na praženie
Bravčová krkovička tradičným spôsobom
Pokyny:
- Na začiatku pripravte marinádu pre krkovičku. V miske kombinujte rascu, sladkú papriku, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Túto zmes dôkladne premiešajte a natrite ňou celú bravčovú krkovičku. Nechajte ju odpočívať v chladničke minimálne jednu hodinu, alebo ideálne cez noc.
- V hrnci rozohrejte olej a na ňom orestujte cibuľu s cesnakom, kým nezmäknú a nezískajú zlato-hnedú farbu.
- Do hrnca pridajte marinovanú krkovičku a opečte ju zo všetkých strán, až kým nezmizne surový zápach mäsa.
- Pridajte hovädzí vývar do hrnca. Zmes priveďte do varu a potom znížte teplotu. Zakryte hrniec a nechajte krkovičku dusiť minimálne 1,5 až 2 hodiny, kým nebude mäso jemné.
- Po dovarení vyberte krkovičku z hrnca a dajte ju na chvíľu odpočinúť. Potom ju nakrájajte na tenké plátky.
- Servírujte s cibuľovou omáčkou alebo s dusenou zeleninou. Prajeme dobrú chuť!
Pripomíname, že toto je len jedna zerozširujúcich možností, ako pripraviť bravčovú krkovičku tradičným spôsobom. S rôznymi kultúrnymi tradíciami môžu nastúpiť rôzne variácie.
2) Bravčová krkovička na starodávny spôsob
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3-4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 250 ml zeleninového vývaru alebo vody
- 2-3 lyžice oleja
- Bobkový list (voliteľný)
Pokyny:
-
Príprava surovín:
- Bravčovú krkovičku dôkladne umyť a nakrájať na väčšie kusy.
- Cibule a cesnak očistiť a nakrájať na malé kúsky.
- Zemiaky a mrkvu očistiť a nakrájať na kocky alebo kolieska.
-
Marinovanie:
- V miske zmiešame horčicu, rozpučený cesnak, oregano, mletú papriku, soľ a korenie.
- Kusy krkovičky dôkladne natrieme touto marinádou a necháme aspoň 30 minút odstáť, ideálne však cez noc v chlade.
-
Opekanie:
- Na panvici zahrejte olej. Opekajte krkovičku zo všetkých strán, až kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom ju vyberte a dajte nabok.
-
Opraženie zeleniny:
- Na tej istej panvici na zvyšku oleja orestujte nakrájanú cibuľu, kým nezačne zmäknúť.
- Pridajte mrkvu a zemiaky a všetko spolu krátko poduste.
-
Dusenie:
- Do hrnca pridajte opraženú krkovičku a vytvorte vrstvu zeleniny pod ňou.
- Zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou, ak používate bobkový list, pridajte ho teraz, a zakryte pokrievkou.
- Dusíme na strednom ohni asi 60-90 minút, kým nebude mäso jemné. Občas skontrolujte a ak je treba, doplňte vodu.
-
Podávanie:
- Hotovú krkovičku podávame s dusenou zeleninou. Môžete podávať aj s čerstvým chlebom alebo knedľou.
Tip:
Ku jedlu môžete pridať aj kyslú kapustu alebo čerstvý šalát, ktoré skvele doplnia túto vydatnú a chutnú tradičnú pochúťku. Prajeme dobrú chuť!