Bravčová krkovička na starodávny spôsob

 

Ak sa chystáte pripraviť bravčovú krkovičku tradičným spôsobom, potrebujete nasledujúce súčasti:

  • 1 kilogram bravčovej krkovičky
  • 2 cibule, nakrájané na jemné prúžky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice rasce, nasekanej
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1/2 lyžičky mletej rasce alebo škorice
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastného vkusu
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice oleja na praženie

 

Bravčová krkovička tradičným spôsobom

Pokyny:

  1. Na začiatku pripravte marinádu pre krkovičku. V miske kombinujte rascu, sladkú papriku, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Túto zmes dôkladne premiešajte a natrite ňou celú bravčovú krkovičku. Nechajte ju odpočívať v chladničke minimálne jednu hodinu, alebo ideálne cez noc.
  2. V hrnci rozohrejte olej a na ňom orestujte cibuľu s cesnakom, kým nezmäknú a nezískajú zlato-hnedú farbu.
  3. Do hrnca pridajte marinovanú krkovičku a opečte ju zo všetkých strán, až kým nezmizne surový zápach mäsa.
  4. Pridajte hovädzí vývar do hrnca. Zmes priveďte do varu a potom znížte teplotu. Zakryte hrniec a nechajte krkovičku dusiť minimálne 1,5 až 2 hodiny, kým nebude mäso jemné.
  5. Po dovarení vyberte krkovičku z hrnca a dajte ju na chvíľu odpočinúť. Potom ju nakrájajte na tenké plátky.
  6. Servírujte s cibuľovou omáčkou alebo s dusenou zeleninou. Prajeme dobrú chuť!

Pripomíname, že toto je len jedna zerozširujúcich možností, ako pripraviť bravčovú krkovičku tradičným spôsobom. S rôznymi kultúrnymi tradíciami môžu nastúpiť rôzne variácie.

 

Bravčová krkovička na starodávny spôsob - 2

2) Bravčová krkovička na starodávny spôsob

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 3-4 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • 250 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 2-3 lyžice oleja
  • Bobkový list (voliteľný)

Pokyny:

  1. Príprava surovín:

    Zapekané penne s mletým mäsom

    Zapekané penne s mletým mäsom

    Čítať viac »

    • Bravčovú krkovičku dôkladne umyť a nakrájať na väčšie kusy.
    • Cibule a cesnak očistiť a nakrájať na malé kúsky.
    • Zemiaky a mrkvu očistiť a nakrájať na kocky alebo kolieska.
  2. Marinovanie:

    • V miske zmiešame horčicu, rozpučený cesnak, oregano, mletú papriku, soľ a korenie.
    • Kusy krkovičky dôkladne natrieme touto marinádou a necháme aspoň 30 minút odstáť, ideálne však cez noc v chlade.
  3. Opekanie:

    • Na panvici zahrejte olej. Opekajte krkovičku zo všetkých strán, až kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom ju vyberte a dajte nabok.
  4. Opraženie zeleniny:

    • Na tej istej panvici na zvyšku oleja orestujte nakrájanú cibuľu, kým nezačne zmäknúť.
    • Pridajte mrkvu a zemiaky a všetko spolu krátko poduste.
  5. Dusenie:

    • Do hrnca pridajte opraženú krkovičku a vytvorte vrstvu zeleniny pod ňou.
    • Zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou, ak používate bobkový list, pridajte ho teraz, a zakryte pokrievkou.
    • Dusíme na strednom ohni asi 60-90 minút, kým nebude mäso jemné. Občas skontrolujte a ak je treba, doplňte vodu.
  6. Podávanie:

    • Hotovú krkovičku podávame s dusenou zeleninou. Môžete podávať aj s čerstvým chlebom alebo knedľou.

Tip:

Ku jedlu môžete pridať aj kyslú kapustu alebo čerstvý šalát, ktoré skvele doplnia túto vydatnú a chutnú tradičnú pochúťku. Prajeme dobrú chuť!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kuchárik01 píše:

    Tento recept na bravčovú krkovičku vyzerá fantasticky! Milujem, keď sú jedlá takto tradične pripravené. Určite vyskúšam a podám to s knedľou. Dúfam, že bude chutiť celej rodine!

  2. CibulováKrálika píše:

    Wow, to znie veľmi chutne! Rada varím pre rodinu a tento recept ma nadchol. Určite skúsim marinovať krkovičku cez noc. Teším sa na ten výsledok!

  3. ZeleninovýMajster píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Bravčová krkovička na starodávny spôsob je presne to, čo hľadám. Kombinácia so zeleninou je perfektná. Už sa neviem dočkať, kedy to vyskúšam doma!

  4. OpečenýSnílek píše:

    To vyzerá ako úžasné jedlo! Milujem kombináciu mäsa a zeleniny. Určite si to pripravím cez víkend pre priateľov, budú nadšení! Ďakujem za podelenie sa o tento recept!

  5. ChutnýPohľad píše:

    Bravčová krkovička na starodávny spôsob znie skvele! Mám rád tradičné jedlá a tento recept určite vyskúšam. K tomu kyslá kapusta bude dokonalá príloha. Dobrú chuť všetkým!

  6. Gurmánka22 píše:

    Tento recept ma úplne očaril! Mám rada varenie a takto pripravené jedlo milujem. Znie to ako ideálny pokrm pre rodinné oslavy alebo nedeľné obedy. Teším sa na výsledok!

  7. SlovenskýVarenie píše:

    ! Super recept! Bravčová krkovička mi vždy pripomína detstvo a domácu kuchyňu mojej babičky. Rada si ho pripravím podľa tvojho návodu a zdieľam s rodinou.

  8. -ZemiakovýKráľ- píše:

    ! Tento recept je presne to, čo potrebujem pre moju rodinu! Bravčová krkovička so zeleninou sa mi páči nielen chuťovo, ale aj vizuálne. Teším sa na prípravu!

  9. _KuchárkaNaCeste_ píše:

    ! Úžasný recept, určite ho vyskúšam tento víkend! Kombinácia chutí je perfektná a jasne vidím tú vôňu pri varení. Dobrú chuť všetkým kuchárom!

  10. #Mäsožravec# píše:

    ! Tento tradičný spôsob prípravy bravčovej krkovičky vyzerá tak lákavo! Dobre vyzerajúci jedlo je vždy vítané na našich stoloch. Ďakujem za inšpiráciu!