Ak chcete pripraviť bravčovú krkovičku na starodávny spôsob, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 kilogram bravčovej krkovičky
- 2 cibule, nakrájané na tenké prúžky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice rasce, nasekaného
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rasce alebo škorice
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice oleja na opaľovanie
Bravčová krkovička na starodávny spôsob
Postup:
- Najskôr si pripravte marinádu pre krkovičku. V misky zmiešajte rasce, sladkú papriku, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Túto marinádu premiešajte a potrite ňou celú bravčovú krkovičku. Nechajte ju odležať v chladničke aspoň hodinu, prípadne aj cez noc.
- V hrnci zohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, až kým nezačnú mierne zlatieť.
- Pridajte do hrnca marinovanú krkovičku a opražte ju zo všetkých strán, kým nezmizne surový zápach mäsa.
- Do hrnca pridajte hovädzí vývar. Priveďte zmes do varu a znížte teplotu. Zavrite hrnec a nechajte krkovičku dusiť sa aspoň 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
- Po uvarení vyberte krkovičku z hrnca a nechajte ju chvíľu odpočinúť. Potom ju nakrájajte na tenké plátky.
- Podávajte s cibuľovou omáčkou alebo dusenou zeleninou. Dobrú chuť!
Pripomíname, že táto je iba jedna z možností, ako pripraviť bravčovú krkovičku na starodávny spôsob. S rôznymi kuchynskými tradíciami môžu prísť rôzne variácie.
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3-4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 250 ml zeleninového vývaru alebo vody
- 2-3 lyžice oleja
- Bobkový list (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín:
- Bravčovú krkovičku očistíme a nakrájame na väčšie kusy.
- Cibule a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno.
- Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky alebo kolieska.
-
Marinovanie:
- V miske zmiešame horčicu, pyré z cesnaku, oregano, mletú papriku, soľ a korenie.
- Touto marinádou dôkladne natrieme kusy krkovičky a necháme aspoň 30 minút odstáť, ideálne však cez noc v chladničke.
-
Opraženie:
- Na panvici rozohrejeme olej. Opečieme krkovičku zo všetkých strán dozlatista. Potom ju vyberieme a odložíme nabok.
-
Smaženie zeleniny:
- Na tej istej panvici na zvyšku oleja opražíme nakrájanú cibuľu, kým nezačne zmäknúť.
- Pridáme mrkvu a zemiaky, všetko spolu krátko opražíme.
-
Dusenie:
- Do hrnca pridáme opraženú krkovičku a vytvoríme vrstvu na zelenine.
- Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list, ak používame, a zakryjeme pokrievkou.
- Dusíme na strednom ohni asi 60-90 minút, kým je mäso mäkké. Občas skontrolujeme a ak je potrebné, pridáme trochu vody.
-
Podávanie:
- Hotovú krkovičku servírujeme s dusenou zeleninou. Môžeme podávať aj s čerstvým chlebom alebo knedľou.
Tip:
Ako prílohu môžete podávať aj kyslú kapustu alebo čerstvý šalát, ktorý skvele doplní túto vydatnú a chutnú starodávnu maškrtu. Dobrú chuť!