Ak chcete pripraviť bravčovú krkovičku na starodávny spôsob, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 kilogram bravčovej krkovičky
- 2 cibule, nakrájané na tenké prúžky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice rasce, nasekaného
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rasce alebo škorice
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice oleja na opaľovanie
Bravčová krkovička na starodávny spôsob
Postup:
- Najskôr si pripravte marinádu pre krkovičku. V misky zmiešajte rasce, sladkú papriku, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Túto marinádu premiešajte a potrite ňou celú bravčovú krkovičku. Nechajte ju odležať v chladničke aspoň hodinu, prípadne aj cez noc.
- V hrnci zohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, až kým nezačnú mierne zlatieť.
- Pridajte do hrnca marinovanú krkovičku a opražte ju zo všetkých strán, kým nezmizne surový zápach mäsa.
- Do hrnca pridajte hovädzí vývar. Priveďte zmes do varu a znížte teplotu. Zavrite hrnec a nechajte krkovičku dusiť sa aspoň 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
- Po uvarení vyberte krkovičku z hrnca a nechajte ju chvíľu odpočinúť. Potom ju nakrájajte na tenké plátky.
- Podávajte s cibuľovou omáčkou alebo dusenou zeleninou. Dobrú chuť!
Pripomíname, že táto je iba jedna z možností, ako pripraviť bravčovú krkovičku na starodávny spôsob. S rôznymi kuchynskými tradíciami môžu prísť rôzne variácie.