Bravčová krkovička na starodávny spôsob

Ak chcete pripraviť bravčovú krkovičku na starodávny spôsob, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 kilogram bravčovej krkovičky
  • 2 cibule, nakrájané na tenké prúžky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice rasce, nasekaného
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1/2 lyžičky mletej rasce alebo škorice
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice oleja na opaľovanie

 

Bravčová krkovička na starodávny spôsob

Postup:

  1. Najskôr si pripravte marinádu pre krkovičku. V misky zmiešajte rasce, sladkú papriku, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Túto marinádu premiešajte a potrite ňou celú bravčovú krkovičku. Nechajte ju odležať v chladničke aspoň hodinu, prípadne aj cez noc.
  2. V hrnci zohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, až kým nezačnú mierne zlatieť.
  3. Pridajte do hrnca marinovanú krkovičku a opražte ju zo všetkých strán, kým nezmizne surový zápach mäsa.
  4. Do hrnca pridajte hovädzí vývar. Priveďte zmes do varu a znížte teplotu. Zavrite hrnec a nechajte krkovičku dusiť sa aspoň 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  5. Po uvarení vyberte krkovičku z hrnca a nechajte ju chvíľu odpočinúť. Potom ju nakrájajte na tenké plátky.
  6. Podávajte s cibuľovou omáčkou alebo dusenou zeleninou. Dobrú chuť!

Pripomíname, že táto je iba jedna z možností, ako pripraviť bravčovú krkovičku na starodávny spôsob. S rôznymi kuchynskými tradíciami môžu prísť rôzne variácie.

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 3-4 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 250 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 2-3 lyžice oleja
  • Bobkový list (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava surovín:

    • Bravčovú krkovičku očistíme a nakrájame na väčšie kusy.
    • Cibule a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno.
    • Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky alebo kolieska.
  2. Marinovanie:

    • V miske zmiešame horčicu, pyré z cesnaku, oregano, mletú papriku, soľ a korenie.
    • Touto marinádou dôkladne natrieme kusy krkovičky a necháme aspoň 30 minút odstáť, ideálne však cez noc v chladničke.
  3. Opraženie:

    • Na panvici rozohrejeme olej. Opečieme krkovičku zo všetkých strán dozlatista. Potom ju vyberieme a odložíme nabok.
  4. Smaženie zeleniny:

    • Na tej istej panvici na zvyšku oleja opražíme nakrájanú cibuľu, kým nezačne zmäknúť.
    • Pridáme mrkvu a zemiaky, všetko spolu krátko opražíme.
  5. Dusenie:

    • Do hrnca pridáme opraženú krkovičku a vytvoríme vrstvu na zelenine.
    • Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list, ak používame, a zakryjeme pokrievkou.
    • Dusíme na strednom ohni asi 60-90 minút, kým je mäso mäkké. Občas skontrolujeme a ak je potrebné, pridáme trochu vody.
  6. Podávanie:

    • Hotovú krkovičku servírujeme s dusenou zeleninou. Môžeme podávať aj s čerstvým chlebom alebo knedľou.

Tip:

Ako prílohu môžete podávať aj kyslú kapustu alebo čerstvý šalát, ktorý skvele doplní túto vydatnú a chutnú starodávnu maškrtu. Dobrú chuť!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *