Pokiaľ máte záujem o recept na bravčové krkovičky so zelerovým pyré, tu je pre vás návod:
Zloženie:
- 4 kusy bravčových krkovičiek
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
- 2 plátky kvalitného masla
- 2 strúčiky cesnaku (nasekaného)
- 4 stonky zeleru (olúpané a nakrájané na malé kúsky)
- 1/2 šálky smotany na varenie
- 1/4 šálky vývaru (hovädzieho alebo zeleninového)
Bravčová krkovička so zelerovým pyré
Pokyny:
- Rozohrejte rúru na 180 °C.
- Opláchnite a osušte bravčové krkovičky, a ochuťte ich soľou a čiernym korením.
- Na hrubšej panvici roztopte maslo. Osmažte krkovičky z oboch strán do zlatista.
- Preložte ich do rúry a upečte asi 20-30 minút, alebo až dosiahnu požadovanú teplotu (vnútorná teplota by mala byť okolo 60-65 °C).
- Na panvici orestujte nasekaný cesnak na oleji.
- Pridajte nakrájaný zeler a dusíme niekoľko minút, kým nie je zeler jemný.
- Pridajte smotanu na varenie a vývar. Ohrejte a varte, kým sa zeler nezmäkne.
- Potom zeler preložte do mixéra a rozmixujte na hladkú zmes.
- Podávajte bravčové krkovičky so zelerovým pyré a ďalšími prílohami podľa vašej chuti.
Prajem vám dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na bravčovú krkovičku:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 1 cibuľa (narezaná na kolieska)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička papriky
- 100 ml vývaru alebo bieleho vína
Na zelerové pyré:
- 300 g zeleru (olúpaného a nakrájaného na kocky)
- 200 g zemiakov (olúpaných a nakrájaných na kocky)
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
- Soľ a biele korenie podľa preferencií
Pokyny:
-
Príprava zelerového pyré:
- Zeler a zemiaky vložte do hrnca, zalejte vodou a osolte. Varíme do mäkka, približne 20-25 minút.
- Po uvarení zeler a zemiaky sceďte a vráťte ich späť do hrnca.
- Pridajte maslo a mlieko a pomocou tyčového mixéra rozmixujte na hladké pyré. Ochuťte soľou a bielym korením podľa chuti. Ak je pyré príliš husté, môžete pridať viac mlieka.
-
Príprava bravčovej krkovičky:
- Bravčovú krkovičku nakrájajte na silnejšie plátky a jemne osolte a okoreňte.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekaný cesnak a cibuľu. Smažte, až cibuľa zmäkne a zosklovatie.
- Pridajte plátky krkovičky a opečte ich z oboch strán do zlato hnedého odtieňa, približne 5-7 minút z každej strany, kým nie sú dobre prepečené.
- Na záver pridajte vývar alebo víno, zakryte a nechajte dusiť ešte 10 minút na nízkej teplote.
-
Podávanie:
- Na tanier naservírujte zelerové pyré a na vrch položte plátky bravčovej krkovičky. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo tymián, a podávať so zeleninovými prílohami alebo čerstvým chlebom.
Prajem vám dobrú chuť!