Recept na bravčovú krkovičku v omáčke z paradajok:
Na prípravu potrebujete:
- 500 g bravčovej krkovičky, nakrájanej na plátky
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na malé kúsky
- 400 g paradajkového pretlaku
- 2 lyžice paradajkového protlaku z tuby (na posilnenie chuti)
- 1 lyžica sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa potreby
- olivový olej na prípravu
- 1 pohár vody
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Omáčka z paradajok s bravčovou krkovičkou
Postup prípravy:
- Na panvici zahrejte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu s cesnakom, kým nezískajú svetlohnedú farbu.
- Pridajte bravčovú krkovičku a opečte ju zo všetkých strán, až kým nezíska zlatistý nádych.
- Na panvicu pridajte paradajkový pretlak a, ak používate, aj paradajkový protlak, premiešajte.
- Vhoďte sladkú papriku, soľ a čierne korenie. Premiešajte a nechajte pomaly dusiť na miernom ohni asi 30 minút, občas zamiešajte.
- Podľa potreby pridávajte vodu, aby omáčka nezhustla príliš.
- Omáčku podávajte posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou. Skvele chutí s ryžou alebo zemiakmi.
Dobrú chuť!
2)
Suroviny:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g konzervovaných lúpaných paradajok (prípadne 500 g čerstvých paradajok)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cukru (na vyváženie kyslosti)
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička bazalky
- Soľ a čierne korenie (podľa vlastnej chuti)
- 200 ml vody alebo vývaru
- Čerstvá bazalka (na ozdobenie, voliteľne)
Pokyny:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú krkovičku dôkladne umyte a osušte. Potom ju nakrájajte na prúžky alebo plátky hrubé približne 2 cm.
- Osoľte a okoreňte z oboch strán.
-
Smaženie krkovičky:
- Na panvici zahrejte olivový olej na strednom plameni.
- Pridajte nakrájané kusy krkovičky a opečte ich z oboch strán na zlatohnedo. Po opečení ich vyberte a nechajte bokom.
-
Príprava omáčky:
- Na tej istej panvici, kde ste smažili krkovičku, pridajte najprv nakrájanú cibuľu. Smažte ju asi 3-4 minúty, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Následne pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte 1 minútu, aby sa rozvoňal.
- Potom pridajte konzervované paradajky (alebo nakrájané čerstvé paradajky). Rozmixujte ich alebo rozmačkajte vidlicou, až pokiaľ omáčka nebude hladká.
- Do omáčky vhoďte cukor, oregáno, bazalku, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.
-
Dokončenie jedla:
- Opečenú krkovičku vložte späť do panvice a zalejte paradajkovou omáčkou. Pridajte vodu alebo vývar.
- Priveďte do varu, potom znížte teplo a nechajte dusiť na nízkom ohni asi 30-40 minút, kým nebude mäso mäkké a šťavnaté.
-
Servírovanie:
- Podávajte s obľúbenou prílohou, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Ozdobte čerstvou bazalkou, ak máte k dispozícii.
Dobrú chuť!