Bravčová panenka v rúre

V rúre pečená bravčová panenka je vynikajúce jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov gastronómie. Predstavujeme vám bezstresový návod na jej prípravu:

Ingrediencie:

  • 600g bravčovej panenky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sušeného majoránu
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • 1/2 šálky hovädzieho vývaru

 

Bravčová panenka v rúre

Príprava:

  1. Rúru zahrejte na 200°C.
  2. Panenku ochuťte soľou a černým korením, majoránom a sladkou paprikou.
  3. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájaný cesnak. Krátko ho opražte.
  4. Bravčovú panenku položte do rúry a pomocou polievkovej lyžice ju polievajte hovädzím vývarom spolu s opečeným cesnakom.
  5. Pečte 25-30 minút, alebo kým sa panenka vo vnútri dôkladne prepečie.
  6. Po vybratí z rúry nechajte panenku chvíľu odpočívať, potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vášho výberu.

Verím, že si toto jedlo vychutnáte! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa pýtať.

 

Bravčová panenka v rúre - 2

2) Bravčová panenka v rúre

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej panenky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica horčice (nepovinné)
  • 250 ml bieleho vína alebo vývaru
  • Čerstvé bylinky (petžlen, tymián) na dekoráciu

Príprava:

  1. Čistenie panenky: Panenku dôkladne umyte a osušte papierovými servítkami. Pre bezpečnosť pri pečení je dobré odstrániť zjavný tuk.

  2. Príprava marinády: V miske zmiešajte olivový olej, rozpučený cesnak, sušené byliny (oreganom, bazalkou), soľ, čierne korenie a voliteľnú horčicu. Touto zmesou precízne potrite panenku. Ak máte čas, ideálne je nechať ju marinovať minimálne 30 minút, najlepšie však niekoľko hodín v chladničke.

    Ako zavárať uhorky bez deka?

    Ako zavárať uhorky bez deka?

    Čítať viac »

  3. Predohrev rúry: Rúru zahrejte na 200 °C.

  4. Pečenie: Panenku vložte do pekáča a zalejte bielym vínom alebo vývarom. Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre približne 30 minút.

  5. Odokrytie a dozrievanie: Po 30 minútach odstráňte alobal a pečte ešte 15-20 minút, aby sa vytvorila pekná zlatohnedá kôrka. Počas pečenia môžete panenku raz alebo dvakrát poliať výpekom.

  6. Kontrola prepečenia: Panenka je hotová, keď vnútorná teplota dosiahne 65-70 °C. Použite teplomer na mäso na kontrolu.

  7. Odpočinok: Po vybratí z rúry nechajte panenku odpočívať aspoň 10 minút pred krájaním. Týmto spôsobom sa šťavy v mäse usadia a výsledok bude šťavnatejší.

  8. Podávanie: Panenku nakrájajte na plátky a podávajte s prílohami podľa vašich preferencií, napríklad varené zemiaky, ryžu, alebo čerstvú zeleninovú prílohu. Ozdobte čerstvými bylinkami.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *