V rúre pečená bravčová panenka je vynikajúce jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov gastronómie. Predstavujeme vám bezstresový návod na jej prípravu:
Ingrediencie:
- 600g bravčovej panenky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušeného majoránu
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 šálky hovädzieho vývaru
Bravčová panenka v rúre
Príprava:
- Rúru zahrejte na 200°C.
- Panenku ochuťte soľou a černým korením, majoránom a sladkou paprikou.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájaný cesnak. Krátko ho opražte.
- Bravčovú panenku položte do rúry a pomocou polievkovej lyžice ju polievajte hovädzím vývarom spolu s opečeným cesnakom.
- Pečte 25-30 minút, alebo kým sa panenka vo vnútri dôkladne prepečie.
- Po vybratí z rúry nechajte panenku chvíľu odpočívať, potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vášho výberu.
Verím, že si toto jedlo vychutnáte! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa pýtať.
2) Bravčová panenka v rúre
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej panenky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica horčice (nepovinné)
- 250 ml bieleho vína alebo vývaru
- Čerstvé bylinky (petžlen, tymián) na dekoráciu
Príprava:
-
Čistenie panenky: Panenku dôkladne umyte a osušte papierovými servítkami. Pre bezpečnosť pri pečení je dobré odstrániť zjavný tuk.
-
Príprava marinády: V miske zmiešajte olivový olej, rozpučený cesnak, sušené byliny (oreganom, bazalkou), soľ, čierne korenie a voliteľnú horčicu. Touto zmesou precízne potrite panenku. Ak máte čas, ideálne je nechať ju marinovať minimálne 30 minút, najlepšie však niekoľko hodín v chladničke.
-
Predohrev rúry: Rúru zahrejte na 200 °C.
-
Pečenie: Panenku vložte do pekáča a zalejte bielym vínom alebo vývarom. Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre približne 30 minút.
-
Odokrytie a dozrievanie: Po 30 minútach odstráňte alobal a pečte ešte 15-20 minút, aby sa vytvorila pekná zlatohnedá kôrka. Počas pečenia môžete panenku raz alebo dvakrát poliať výpekom.
-
Kontrola prepečenia: Panenka je hotová, keď vnútorná teplota dosiahne 65-70 °C. Použite teplomer na mäso na kontrolu.
-
Odpočinok: Po vybratí z rúry nechajte panenku odpočívať aspoň 10 minút pred krájaním. Týmto spôsobom sa šťavy v mäse usadia a výsledok bude šťavnatejší.
-
Podávanie: Panenku nakrájajte na plátky a podávajte s prílohami podľa vašich preferencií, napríklad varené zemiaky, ryžu, alebo čerstvú zeleninovú prílohu. Ozdobte čerstvými bylinkami.
Prajem dobrú chuť!