Ak túžite po chutnej bravčovej pečeni pripravené poľovníckym štýlom, nasledovný recept by vám mohol pasovať:
Zloženie:
- 500 g bravČOvé peČeŇ
- 2 cibule, nakrájané na prúžky
- 4 plátky slaniny, rozkrájané na malé kusy
- 250 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
- 100 ml červeného vína
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencie
Bravčová pečeň poľovníckym spôsobom
Priebeh prípravy:
- Bravčovú pečeň dôkladne umyte a nakrájajte na tenké plátky.
- Na panvici roztopte maslo a pridajte nakrájané cibule. Restujte ich, dokým nezmäknú a nestanú sa priehľadnými.
- Pridajte slaninu a restujte ju, kým nezíska zlatistú farbu.
- Vložíte plátky bravčovej pečene na panvicu a opražte ich z oboch strán, kým nebudú jemne hnedé.
- Pridajte múku a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Postupne vlejte vývar a červené víno. Premiešajte, až kým sa omáčka nezačne zhustnúť.
- Podľa chuti osolte a okorenťe čiernym korením.
- Znížte teplotu a nechajte jedlo dusiť približne 10-15 minút, kým sa pečeň dôkladne prepečie a omáčka sa do nej vpije.
Servírujte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s knedľou, tarhoňou alebo ryžou. Prajeme dobrú chuť!
2) Bravčová pečeň na poľovnícky spôsob
Zloženie:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 paprika (môže byť červená alebo zelená)
- 200 ml červeného vína (alebo vývaru)
- 2-3 lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžička majoránu
- 1 bobkový list
- Petržlenová vňať na dekoráciu
Priebeh prípravy:
-
Príprava pečene: Bravčovú pečeň umyjeme, osušime a nastrúhame na plátky hrubé asi 1-2 cm. Osoľte a okoreňte ich z oboch strán čiernym korením.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak prečistíme a nadrobno nasekáme. Mrkvu a papriku pokrájame na kocky.
-
Opražovanie pečene: Na panvici rozohrejeme olej. Plátky pečene opiekame z oboch strán do zlatista, asi 3-4 minúty na každej strane. Potom ich odstránime a uložíme na tanier.
-
Opražovanie zeleniny: Na tej istej panvici, kde sa pražila pečeň, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Opražujeme, dokým cibuľa nezmäkne a nestane sa sklovitá. Potom pridáme mrkvu a papriku a smažíme ďalších 5 minút.
-
Pridanie korenín: Zeleninu posypeme mletou paprikou, tymiánom a majoránom. Pridáme bobkový list a starostlivo premiešame.
-
Deglazovanie: Potom do panvice prilejeme červené víno (alebo vývar) a privedieme do varu. Dobré premiešajte, aby sa zo spodnej časti uvoľnili chute.
-
Dokončenie varenia: Do panvice vrátite opečenú pečeň a všetko zakryte. Nechajte variť na strednom ohni 15-20 minút, kým pečeň nie je mäkká.
-
Podávanie: Hotovú bravčovú pečeň poľovníckym spôsobom podávame s prílohou podľa výberu, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Pred podávaním môžeme ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrú chuť!