Restovaná bravčová pečeň s václavkami a bylinkami
Suroviny:
- 500 g bravčovej pečene
- 200 g václaviek
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice čerstvých byliniek (napríklad petržlen, tymian, rozmarín)
- 2 lyžice masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Restovaná bravčová pečeň s václavkami a bylinkami
Príprava:
- Na tenké plátky nakrájajte bravčovú pečeň a osušujte ju papierovou utierkou.
- Očistite václavky a rozkrojte ich na polovice.
- Cesnak nasekajte na jemno a bylinky nadrobno posekajte.
- Rozohrejte panvicu na strednej teplote a pridajte maslo.
- Až sa maslo úplne rozpustí, vložte nakrájanú pečeň a opekajte ju približne 2 minúty z každej strany, pokým nezíska zlatohnedý odtieň.
- Do panvice pridajte václavky, cesnak a bylinky, a restujte ešte 3-4 minúty, kým pečeň nebude jemná a václavky sa zapravia.
- Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vašich preferencií.
- Podávajte ihneď s vašou obľúbenou prílohou.
Dobrú chuť!
2) Bravčová pečeň restovaná s václavkami a bylinkami
Suroviny:
- 500 g bravčovej pečene
- 200 g václaviek (buď čerstvých alebo mrazených)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja alebo masla
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (petržlen alebo pažítka) na ozdobu
- 1/2 šálky bieleho vína (voliteľné)
- 1 lyžica citrónovej šťavy (voliteľné)
Príprava:
-
Príprava surovín:
- Vyberte bravčovú pečeň z obalu a starostlivo ju opláchnite studenou vodou. Následne ju nakrájajte na plátky hrubé asi 1-2 cm.
- Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na drobné kúsky. Ak sú václavky čerstvé, dôkladne ich umyte a nasekajte na menšie časti.
-
Restovanie cibule a cesnaku:
- Na panvici zohrejte olivový olej alebo maslo na strednej teplote. Potom pridajte nakrájanú cibuľu s cesnakom a restujte, kým nebudú zlatisté a zmäknuté (asi 5 minút).
-
Pridanie václaviek:
- K cibuli a cesnaku pridajte václavky a spoločne ich restujte, až sa voda z húb vyparí a získajú zlatistú farbu. Trvá to približne 5-7 minút.
-
Príprava bravčovej pečene:
- Pečeň ochuťte soľou a čiernym korením. Vložte ju na panvicu k zmesi václaviek a cibule. Restujte na oboch stranách asi 3-4 minúty, kým nebude pečeň zlatistá a šťavnatá, nie rozvarená.
-
Dochutenie:
- Ako prvé, pridajte biele víno (ak ho použijete) a nechajte ho krátko vyvariť. Následne pridajte sušené bylinky – tymián a majoránku. V prípade potreby ochuťte soľou a korením.
-
Servírovanie:
- Po uvarení preneste pečeň s václavkami na tanier. Môžete preliat citrónovou šťavou a ozdobiť čerstvými bylinkami, podľa chuti.
Tip:
Servírujte s pečenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom na osvieženie. Dobrú chuť!