Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami. Dnešný obed bude skvelý.
Suroviny:
- 400g bravčovej pečene
- 2 cibule
- 2 jablká
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami
Postup:
- Pečeň si nakrájame na tenké plátky a osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Cibuľu si nakrájame na tenké krúžky.
- Jablká olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Na panvici si rozpustíme maslo a pridáme olej.
- Plátky pečene opražíme na panvici z oboch strán do zlatista.
- Pečené plátky vyberieme z panvice a vložíme na tanier.
- Na tej istej panvici opražíme cibuľu, kým sa nezarumelí.
- Pridáme jablká a dusíme ich niekoľko minút, kým sa nezmäknú.
- Karamelizované jablká a cibuľu porozkladáme na tanier okolo pečene.
- Podávame s cibuľovým pyréom.
Cibuľové pyré:
- 2 cibule
- 2 lyžice masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Cibuľu nakrájame na kocky.
- Na panvici rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu.
- Cibuľu dusíme na miernom ohni, kým sa stane mäkkou a transparentnou.
- Cibuľu rozmixujeme na pyré.
- Ochutíme soľou a korením podľa chuti.
Ak by ste mali ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na bravčovú pečeň:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica masla
Na cibuľové pyré:
- 2 veľké cibule (nasekané)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky smetany na šľahanie
- Mleté čierne korenie podľa chuti
Na karamelizované jablká:
- 2 jablká (najlepšie kyslé, ako Granny Smith)
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
- Šťava z polovice citróna
Postup:
-
Príprava cibuľového pyré:
- Na panvici si rozohrejte olivový olej a pridajte nasekané cibule spolu so soľou. Opekajte na miernom ohni, kým neurčíte, že sú zlatisté a mäkké, cca 15-20 minút.
- Keď sú cibuľe hotové, pridajte smotanu a premiešajte. Varíme na miernom ohni 5 minút. Preložte do mixéra a mixujte dohladka. Potom dochuťte čiernym korením a nechajte na teple.
-
Príprava bravčovej pečene:
- Bravčovú pečeň dôkladne umyte a osušte. Potom ju nakrájajte na plátky.
- Ochuťte ju soľou, korením a nasekaným cesnakom.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a maslo. Na horúci olej vložte plátky pečene a opečte z oboch strán, cca 3-4 minúty na každej strane, pokiaľ nie sú pekne prepečené, ale stále šťavnaté.
-
Príprava karamelizovaných jabĺk:
- Jablká umyte, zbavte jadier a nakrájajte na plátky.
- Na druhej panvici rozohrejte maslo a pridajte jablká. Opekajte ich na strednom ohni, až zmäknú.
- Pridajte hnedý cukor, škoricu (ak používate) a citrónovú šťavu. Karameizujte, pokiaľ sa jablká nepokryjú zlatistou vrstvou a sú príjemne mäkké, cca 5-7 minút.
-
Podávanie:
- Na tanier si najprv naneste cibuľové pyré, naň položte plátky bravčovej pečene a navrch položte karamelizované jablká.
- Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo pažítka.
Dobrú chuť!