Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami. Dnešný obed sa naozaj podarí.
Ingrediencie:
- 400 g bravčovej pečene
- 2 cibule
- 2 jablká
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami
Príprava:
- Pečeň nakrájame na tenké plátky, ochutíme soľou a čiernym korením podľa preferencie.
- Cibuľu nakrájame na jemné krúžky.
- Olúpeme jablká a rozkrájame ich na tenké plátky.
- Na panvicu rozpustíme maslo a pridáme olej.
- Plátky pečene opražíme na panvici z oboch strán, až kým nezískajú zlatistú farbu.
- Opražené plátky preložíme na tanier.
- Na tej istej panvici opražíme cibuľu, kým nezhnedne.
- Pridáme jablká a dusíme ich niekoľko minút, kým sa nezmeškajú.
- Karamelizované jablká a cibuľu rozložíme na tanier okolo pripravené pečene.
- Podávame s cibuľovým pyré.
Cibuľové pyré:
- 2 cibule
- 2 lyžice masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
- Cibuľu nakrájame na kocky.
- Na panvici rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu.
- Cibuľu dusíme na miernom ohni, až kým sa nestane mäkkou a priesvitnou.
- Cibuľu následne rozmixujeme na hladké pyré.
- Dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti.
Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Prajeme dobrú chuť!
2) Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami
Prísady:
Na bravčovú pečeň:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
Na cibuľové pyré:
- 2 veľké cibule (nasekané)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky smetany na šľahanie
- Korenie podľa vlastnej chuti
Na karamelizované jablká:
- 2 jablká (ideálne kyslé, ako Granny Smith)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 čajová lyžička škorice (nepovinné)
- Šťava z polovice citróna
Postup:
-
Príprava cibuľového pyré:
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekané cibule spolu so soľou. Opekajte ich na miernom plameni, až budú zlatisté a jemné, približne 15-20 minút.
- Akonáhle sú cibuľe pripravené, pridajte smotanu a zamiešajte. Varíme na miernom ohni 5 minút. Potom presuňte do mixéra a mixujte do hladkej konzistencie. Následne ochuťte čiernym korením a udržujte na teple.
-
Príprava bravčovej pečene:
- Dôkladne umyte a osušte bravčovú pečeň. Potom ju nakrájajte na plátky.
- Posypte ju soľou, korením a nasekaným cesnakom.
- Na panvici rozohrejte kombináciu olivového oleja a masla. Do horúceho oleja vložte plátky pečene a opražte ich z oboch strán, asi 3-4 minúty na každej strane, kým budú pekne prepečené, avšak stále šťavnaté.
-
Príprava karamelizovaných jabĺk:
- Jablká umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na plátky.
- Na inej panvici rozohrejte maslo a pridajte jablká. Opekajte ich na strednom ohni, kým nezmäknú.
- Pridajte hnedý cukor, škoricu (ak ju použijete) a citrónovú šťavu. Karamelizujte, pokým jablká nebudú pokryté zlatistou vrstvou a nebudú príjemne mäkké, približne 5-7 minút.
-
Podávanie:
- Na tanier najprv naneste cibuľové pyré, naň umiestnite plátky bravčovej pečene a navrch pridajte karamelizované jablká.
- Na záver môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo pažítka.
Dobrú chuť!