Recept na bravčovú pečeň je pre jedného skutočne výnimočný gastronomický zážitok. Táto príprava spája bravčovú pečeň, slaninu a biele víno, čo tvorí vynikajúcu kombináciu. Tu je prehľadný recept, ako pripraviť toto lahodné jedlo:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 100 g slaniny
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml bieleho vína
- Hladká múka na obalovanie pečene
- Soľ a korenie podľa preferencií
- Olivový olej na opekanie
Bravčová pečeň na slanine a bielom víne
Postup:
- Pečeň dobre umyte, nakrájajte na tenké plátky a osušte pomocou papierových utierok.
- Slaninu nakrájajte na tenké prúžky.
- V panvici rozohrejte olivový olej a slaninu opražte do zlatista. Potom ju preložte na tanier.
- Na tej istej panvici opražte cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú a nezačnú získať zlato-hnedú farbu.
- Pečeň ochuťte soľou a korením a následne ju obalte v hladkej múke.
- Do panvice, kde je cibuľa a cesnak, pridajte trochu olivového oleja a vložte obalenú pečeň. Opečte ju z oboch strán, až kým nezíska zlato-hnedú farbu a nebude krehká.
- Pridajte slaninu a biele víno. Pomaly povarte, kým nevznikne jemná omáčka.
- Na závěr ochutnajte a, ak je potrebné, pridajte soľ a korenie podľa vašich preferencií.
- Podávajte teplú bravčovú pečeň na slanine a bielom víne spolu s prílohou podľa vášho výberu, napríklad zemiakovou kašou alebo pečenými zemiakmi.
Užite si tento skvostný pokrm plný chutí! Dobrú chuť!
2) Bravčová pečienka na slanine a bielom víne
Ingrediencie:
- 800 g bravčovej pečene
- 200 g slaniny (nakrájanej na kocky)
- 2 veľké cibule (nakrájané na plátky)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 250 ml bieleho vína (suché)
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- Tymián alebo rozmarín (čerstvý alebo sušený)
- 2-3 bobkové listy
Postup:
-
Príprava pečene:
- Bravčovú pečeň umyte a osušte papierovou utierkou. Potom ju ochuťte soľou a čiernym korením z oboch strán.
-
Smaženie slaniny:
- Na veľkej panvici alebo v hlbokom hrnci zahrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú slaninu a smažte ju na strednom ohni, kým nie je zlatohnedá a chrumkavá. Potom ju vyberte z panvice a odložte na tanier.
-
Smaženie cibule a cesnaku:
- V tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať (približne 5-7 minút). Následne pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte ďalšiu minútu.
-
Opečenie pečene:
- Do panvice добавьте pečeň a dobre ju osmažte z oboch strán do zlatista. Pridajte bravčovú pečeň a opražte ju zo všetkých strán, aby sa zabezpečila šťavnatosť (približne 3-4 minúty z každej strany).
-
Príprava omáčky:
- Akonáhle je pečeň dostatočne opražená, vráťte opraženú slaninu, biele víno a vývar. Nezabudnite pridať aj tymián alebo rozmarín a bobkový list. Priveďte do varu.
-
Dusenie:
- Keď sa dosiahne var, znížte teplotu na minimum a zakryte hrniec. Dusíte približne 1,5 hodiny, kým pečeň nebude mäkká a šťavnatá. Občas môžete omáčku premiešať a skontrolovať, či je dostatok tekutiny (v prípade potreby doliať trošku vývaru alebo vody).
-
Podávanie:
- Po dusením vyberte pečeň z hrnca a nechajte ju odpočívať približne 10 minút pred krájaním. Omáčku môžete podľa potreby zahustiť (napr. pridaním škrobu alebo redukciou) a precediť.
-
Servírovanie:
- Podávajte nakrájanú pečeň s omáčkou, napríklad s prílohou z varenej, dušenej zeleniny, zemiakovým pyré alebo knedľami.
Dobrú chuť!