Ak chcete pripraviť bravčovú pečeň na staročeský spôsob, potrebujeme nasledujúce ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml smotany na varenie
Bravčová pečienka na staročeský spôsob
Postup:
- Bravčovú pečeň nakrájajte na tenké plátky a osušte kuchynským papierom.
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemné kúsky.
- Na panvici rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Lahôdkovo ich orestujte, až kým sa cibuľa stane priehľadnou.
- Pridajte bravčovú pečeň a opečte ju z oboch strán, až kým nie je vnútri ružová.
- Posypte mletou sladkou paprikou, soľou a čiernym korením. Zmiešajte.
- Pridajte hovädzí vývar a nechajte zmes dusiť sa asi 10 minút, kým vývar zredukuje.
- Na záver pridajte smotanu na varenie, premiešajte a nechajte pokvapkať pár minút.
Hotová bravčová pečeň na staročeský spôsob je výborná s knedľami alebo domácou ryžou. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej pečienky
- 2 stredne veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml kvalitného piva (ideálne českého typu)
- 200 ml vývaru (môže byť aj zeleninový)
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice oleja alebo sádla
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava surovín:
- Bravčovú pečienku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Očistíme cibuľu a cesnak.
-
Marinovanie:
- Pečienku natrieme horčicou, posypeme soľou, čiernym korením a rascou. Necháme marinovať minimálne 30 minút, ideálne cez noc v chladničke.
-
Smaženie:
- Na panvici zohrejeme olej alebo rozohrejeme sádlo. Na horúci tuk dáme pečienku a z každej strany ju opečieme dozlatista (približne 5–7 minút).
-
Cibuľa a cesnak:
- Pridáme na panvicu nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekáme, kým cibuľa nezosklovatí a cesnak nezavonia.
-
Dusenie:
- Do panvice pridáme sladkú papriku a krátko ju opečieme, aby sa uvoľnila aróma. Následne pridáme pivo a vývar. Zmes privedieme do varu.
-
Pečenie:
- Pečienku preložíme do pekáča, zalejeme omáčkou z panvice a zakryjeme pokrievkou. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny. Počas pečenia občas polievame omáčkou.
-
Podávanie:
- Po upečení pečienku vyberieme, nakrájame na plátky a podávame s omáčkou. Ako prílohu odporúčame knedle alebo zemiaky.
-
Ozdobenie:
- Pred podávaním môžeme jedlo posypať čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Tento recept na bravčovú pečeň je skvelý! Milujem, ako jednoduché je to pripraviť. Cibuľa a cesnak dodávajú jedlu úžasnú chuť. Určite to vyskúšam, keď budem variť pre rodinu. Dobrú chuť všetkým!
Wow, tak toto vyzerá naozaj lákavo! Mám rád jedlá s bravčovou pečeňou a tento recept určite vyskúšam. Kombinácia s knedľami bude skvelá. Ďakujem za tip a teším sa na výsledok!
Recept na bravčovú pečeň ma veľmi potešil! Milujem variť tradičné jedlá a tento spôsob vyzerá fantasticky. Určite ho zaradím do svojho jedálnička. Ďakujem za zdieľanie a prajem všetkým dobrú chuť!
Tento recept je úžasný! Nikdy by ma nenapadlo použiť pivo pri varení pečene, ale vyzerá to skvele. Teším sa, ako si to pripravím doma. Dobrú chuť všetkým kuchárom tu!
Skvelý recept! Bravčová pečeň s pivom? To znie neuveriteľne dobre! Rád varím pre rodinu a tento recept určite otestujem. Ďakujem za inšpiráciu a želám šťastné varenie každému!
Konečne som našla recept na bravčovú pečeň, ktorý ma nadchol! Kombinácia s horčicou je výborný nápad. Taktiež sa mi páči postup, je to jednoduché a chutné. Dobrú chuť všetkým milovníkom jedla!
‚Bravčová pečeň na staročeský spôsob‘ znie úžasne! Mám rád tradičné jedlá a tento recept určite zaradím do svojho menu na víkend. Teším sa na výsledok, dúfam, že bude chutiť celej rodine!
‚Dobrú chuť!‘ mi hovorí moje srdce k tomuto receptu! Bravčová pečeň s cibuľou a cesnakom je klasika, ktorú mám rád. Určite to vyskúšam a prajem každému veľa šťastia pri varení.
‚Bravčová pečeň‘ bola vždy obľúbeným jedlom mojej babičky! Tento recept jej iste urobil radosť v nebíčku. Vyskúšam ho aj ja a teším sa na vynikajúci výsledok.
‚Úžasný recept!‘ milujem variť pre rodinu, najmä tradičné slovenské jedlá ako táto bravčová pečeň! Uistím sa, že ju pripravím presne podľa vašich pokynov. Dobrú chuť všetkým kuchárom!