Ak chcete pripraviť bravčovú pečeň na staročeský spôsob, potrebujeme nasledujúce ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml smotany na varenie
Bravčová pečienka na staročeský spôsob
Postup:
- Bravčovú pečeň nakrájajte na tenké plátky a osušte kuchynským papierom.
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemné kúsky.
- Na panvici rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Lahôdkovo ich orestujte, až kým sa cibuľa stane priehľadnou.
- Pridajte bravčovú pečeň a opečte ju z oboch strán, až kým nie je vnútri ružová.
- Posypte mletou sladkou paprikou, soľou a čiernym korením. Zmiešajte.
- Pridajte hovädzí vývar a nechajte zmes dusiť sa asi 10 minút, kým vývar zredukuje.
- Na záver pridajte smotanu na varenie, premiešajte a nechajte pokvapkať pár minút.
Hotová bravčová pečeň na staročeský spôsob je výborná s knedľami alebo domácou ryžou. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej pečienky
- 2 stredne veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml kvalitného piva (ideálne českého typu)
- 200 ml vývaru (môže byť aj zeleninový)
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice oleja alebo sádla
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava surovín:
- Bravčovú pečienku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Očistíme cibuľu a cesnak.
-
Marinovanie:
- Pečienku natrieme horčicou, posypeme soľou, čiernym korením a rascou. Necháme marinovať minimálne 30 minút, ideálne cez noc v chladničke.
-
Smaženie:
- Na panvici zohrejeme olej alebo rozohrejeme sádlo. Na horúci tuk dáme pečienku a z každej strany ju opečieme dozlatista (približne 5–7 minút).
-
Cibuľa a cesnak:
- Pridáme na panvicu nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekáme, kým cibuľa nezosklovatí a cesnak nezavonia.
-
Dusenie:
- Do panvice pridáme sladkú papriku a krátko ju opečieme, aby sa uvoľnila aróma. Následne pridáme pivo a vývar. Zmes privedieme do varu.
-
Pečenie:
- Pečienku preložíme do pekáča, zalejeme omáčkou z panvice a zakryjeme pokrievkou. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny. Počas pečenia občas polievame omáčkou.
-
Podávanie:
- Po upečení pečienku vyberieme, nakrájame na plátky a podávame s omáčkou. Ako prílohu odporúčame knedle alebo zemiaky.
-
Ozdobenie:
- Pred podávaním môžeme jedlo posypať čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!