Bravčová pečienka na staročeský spôsob

Ak chcete pripraviť bravčovú pečeň na staročeský spôsob, potrebujeme nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany na varenie

 

Bravčová pečienka na staročeský spôsob

Postup:

  1. Bravčovú pečeň nakrájajte na tenké plátky a osušte kuchynským papierom.
  2. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemné kúsky.
  3. Na panvici rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Lahôdkovo ich orestujte, až kým sa cibuľa stane priehľadnou.
  4. Pridajte bravčovú pečeň a opečte ju z oboch strán, až kým nie je vnútri ružová.
  5. Posypte mletou sladkou paprikou, soľou a čiernym korením. Zmiešajte.
  6. Pridajte hovädzí vývar a nechajte zmes dusiť sa asi 10 minút, kým vývar zredukuje.
  7. Na záver pridajte smotanu na varenie, premiešajte a nechajte pokvapkať pár minút.

Hotová bravčová pečeň na staročeský spôsob je výborná s knedľami alebo domácou ryžou. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej pečienky
  • 2 stredne veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml kvalitného piva (ideálne českého typu)
  • 200 ml vývaru (môže byť aj zeleninový)
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice oleja alebo sádla
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava surovín:

    • Bravčovú pečienku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Očistíme cibuľu a cesnak.
  2. Marinovanie:

    • Pečienku natrieme horčicou, posypeme soľou, čiernym korením a rascou. Necháme marinovať minimálne 30 minút, ideálne cez noc v chladničke.
  3. Smaženie:

    • Na panvici zohrejeme olej alebo rozohrejeme sádlo. Na horúci tuk dáme pečienku a z každej strany ju opečieme dozlatista (približne 5–7 minút).
  4. Cibuľa a cesnak:

    • Pridáme na panvicu nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekáme, kým cibuľa nezosklovatí a cesnak nezavonia.
  5. Dusenie:

    • Do panvice pridáme sladkú papriku a krátko ju opečieme, aby sa uvoľnila aróma. Následne pridáme pivo a vývar. Zmes privedieme do varu.
  6. Pečenie:

    • Pečienku preložíme do pekáča, zalejeme omáčkou z panvice a zakryjeme pokrievkou. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny. Počas pečenia občas polievame omáčkou.
  7. Podávanie:

    • Po upečení pečienku vyberieme, nakrájame na plátky a podávame s omáčkou. Ako prílohu odporúčame knedle alebo zemiaky.
  8. Ozdobenie:

    • Pred podávaním môžeme jedlo posypať čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *