Recept: Bravčový steak so slaninou a jabĺčkami
Zloženie:
- 500 g bravčového steaku
- 150 g slaniny
- 2 jablká
- 1 veľká cibuľa
- soľ a mleté čierne korenie podľa preferencií
- mletá paprika
- olej na praženie
Bravčový steak so slaninou a jabĺčkami
Postup:
- Bravčový steak najprv zbavíme prípadných blanoviek a dobre osušíme pomocou kuchynskej utierky.
- Slaninu a jablká nakrájame na malé kúsky. Cibuľu jemne rozkrojíme na polkruhy.
- Na veľkej panvici zahrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu, slaninu a nakrájané jablká, až kým cibuľa nezožltne.
- Medzitým steak nakrájame na tenšie plátky a opražíme ich na panvici z oboch strán, kým nezískajú zlatú farbu.
- Plátky steaku osolíme a ochutíme mletým čiernym korením a mletou paprikou podľa vlastnej chuti.
- Do panvice s cibuľou, slaninou a jabĺčkami pridáme plátky opraženého steaku a dusíme ich spolu ešte niekoľko minút, kým sa steak dobre upečie a jablká zmäknú.
- Podávame teplé a podľa potreby môžeme pridať prílohu ako zemiaky alebo ryžu.
Dobrú chuť!
2) Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom
Suroviny:
- 1 kg bravčového steaku
- 200 g slaniny
- 2 jablká (ideálne kyslejšie, napríklad Granny Smith)
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml jablkového muštu alebo vínneho octu
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica sušeného tymiánu alebo čerstvého
- 1 polievková lyžica medu (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Príprava steaku:
- Bravčový steak dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte ho z oboch strán.
-
Príprava slaniny:
- Slaninu nakrájajte na malé kocky a na panvici s olivovým olejom ju opečte do zlatej farby. Následne ju vyberte a nechajte vysušiť na papierovej utierke.
-
Praženie cibule a cesnaku:
- Na tej istej panvici, kde ste opekali slaninu, opražte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak do zlatistej farby.
-
Praženie steaku:
- Do panvice s cibuľou a cesnakom vložte bravčový steak a pražte ho z každej strany, kým nebude zlatisto hnedý.
-
Pridanie jabĺk a slaniny:
- Jablká umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte na štvrtiny. Keď je steak dobre upečený, pridajte nakrájané jablká a opečenú slaninu do panvice.
-
Pridanie vývaru a dochutenie:
- Zalejte jablkovým muštom a vývarom. Pridajte tymián a ak máte radi sladšie, pridajte lyžicu medu. Nechajte všetko spoločne dusiť na miernom ohni približne 40-50 minút, až kým steak nebude mäkký a dôkladne prepečený.
-
Podávanie:
- Po upečení vyberte steak z panvice a doprajte mu čas na odpočinok. Potom ho nakrájajte na plátky a servírujte s jablkami a slaninou.
-
Ozdobenie:
- Servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou ako dekoráciou. Môžete pridať aj zemiaky alebo ryžu ako prílohu.
Dobrú chuť!