Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom

 

Recept: Bravčový steak so slaninou a jabĺčkami

Zloženie:

  • 500 g bravčového steaku
  • 150 g slaniny
  • 2 jablká
  • 1 veľká cibuľa
  • soľ a mleté čierne korenie podľa preferencií
  • mletá paprika
  • olej na praženie

 

 Bravčový steak so slaninou a jabĺčkami

Postup:

  1. Bravčový steak najprv zbavíme prípadných blanoviek a dobre osušíme pomocou kuchynskej utierky.
  2. Slaninu a jablká nakrájame na malé kúsky. Cibuľu jemne rozkrojíme na polkruhy.
  3. Na veľkej panvici zahrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu, slaninu a nakrájané jablká, až kým cibuľa nezožltne.
  4. Medzitým steak nakrájame na tenšie plátky a opražíme ich na panvici z oboch strán, kým nezískajú zlatú farbu.
  5. Plátky steaku osolíme a ochutíme mletým čiernym korením a mletou paprikou podľa vlastnej chuti.
  6. Do panvice s cibuľou, slaninou a jabĺčkami pridáme plátky opraženého steaku a dusíme ich spolu ešte niekoľko minút, kým sa steak dobre upečie a jablká zmäknú.
  7. Podávame teplé a podľa potreby môžeme pridať prílohu ako zemiaky alebo ryžu.

Dobrú chuť!

 

 Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom - 2

2)  Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom

Suroviny:

  • 1 kg bravčového steaku
  • 200 g slaniny
  • 2 jablká (ideálne kyslejšie, napríklad Granny Smith)
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml jablkového muštu alebo vínneho octu
  • 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica sušeného tymiánu alebo čerstvého
  • 1 polievková lyžica medu (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

Postup:

  1. Príprava steaku:

    Ako dlho sa varí ryža natural?

    Ako dlho sa varí ryža natural?

    Čítať viac »

    • Bravčový steak dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte ho z oboch strán.
  2. Príprava slaniny:

    • Slaninu nakrájajte na malé kocky a na panvici s olivovým olejom ju opečte do zlatej farby. Následne ju vyberte a nechajte vysušiť na papierovej utierke.
  3. Praženie cibule a cesnaku:

    • Na tej istej panvici, kde ste opekali slaninu, opražte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak do zlatistej farby.
  4. Praženie steaku:

    • Do panvice s cibuľou a cesnakom vložte bravčový steak a pražte ho z každej strany, kým nebude zlatisto hnedý.
  5. Pridanie jabĺk a slaniny:

    • Jablká umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte na štvrtiny. Keď je steak dobre upečený, pridajte nakrájané jablká a opečenú slaninu do panvice.
  6. Pridanie vývaru a dochutenie:

    • Zalejte jablkovým muštom a vývarom. Pridajte tymián a ak máte radi sladšie, pridajte lyžicu medu. Nechajte všetko spoločne dusiť na miernom ohni približne 40-50 minút, až kým steak nebude mäkký a dôkladne prepečený.
  7. Podávanie:

    • Po upečení vyberte steak z panvice a doprajte mu čas na odpočinok. Potom ho nakrájajte na plátky a servírujte s jablkami a slaninou.
  8. Ozdobenie:

    • Servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou ako dekoráciou. Môžete pridať aj zemiaky alebo ryžu ako prílohu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

8 Komentárov

  1. Vendelin20 píše:

    Recept je veľmi jednoduchý a chutný.

  2. Kristina Finka píše:

    Môj obľúbený recept na pečienku.

  3. Zina23 píše:

    Neviem či sa mi bude páčiť, ale skúsime.

  4. Koloman Slota píše:

    Takéto recepty sú vždy vítané.

  5. Hana Mokros píše:

    Nemám rada slaninu, dá sa to pripraviť aj inak?

  6. Jancova Robert píše:

    Chutilo to dobre, určite ešte urobím.

  7. Popovicova Fridrich píše:

    Vyzera to velmi chutne, skusim tento recept na obed.

  8. Ondrej29 píše:

    Dobry recept, ale neviem ci to bude chutne. Skusim.