Recept: Bravčový steak so slaninou a jabĺčkami
Zloženie:
- 500 g bravčového steaku
- 150 g slaniny
- 2 jablká
- 1 veľká cibuľa
- soľ a mleté čierne korenie podľa preferencií
- mletá paprika
- olej na praženie
Bravčový steak so slaninou a jabĺčkami
Postup:- Bravčový steak najprv zbavíme prípadných blanoviek a dobre osušíme pomocou kuchynskej utierky.
- Slaninu a jablká nakrájame na malé kúsky. Cibuľu jemne rozkrojíme na polkruhy.
- Na veľkej panvici zahrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu, slaninu a nakrájané jablká, až kým cibuľa nezožltne.
- Medzitým steak nakrájame na tenšie plátky a opražíme ich na panvici z oboch strán, kým nezískajú zlatú farbu.
- Plátky steaku osolíme a ochutíme mletým čiernym korením a mletou paprikou podľa vlastnej chuti.
- Do panvice s cibuľou, slaninou a jabĺčkami pridáme plátky opraženého steaku a dusíme ich spolu ešte niekoľko minút, kým sa steak dobre upečie a jablká zmäknú.
- Podávame teplé a podľa potreby môžeme pridať prílohu ako zemiaky alebo ryžu.
Dobrú chuť!

2) Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom
Suroviny:
- 1 kg bravčového steaku
- 200 g slaniny
- 2 jablká (ideálne kyslejšie, napríklad Granny Smith)
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml jablkového muštu alebo vínneho octu
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica sušeného tymiánu alebo čerstvého
- 1 polievková lyžica medu (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Príprava steaku:
- Bravčový steak dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte ho z oboch strán, aby ste zabezpečili lepšiu chuť a korenistú arómu.
-
Príprava slaniny:
- Slaninu nakrájajte na malé kocky a na panvici s olivovým olejom ju opečte do zlatej farby. Následne ju vyberte a nechajte vysušiť na papierovej utierke.
-
Praženie cibule a cesnaku:
- Na tej istej panvici, kde ste opekali slaninu, opražte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak do zlatistej farby.
-
Praženie steaku:
- Do panvice s cibuľou a cesnakom vložte bravčový steak a pražte ho z každej strany, kým nebude zlatisto hnedý.
-
Pridanie jabĺk a slaniny:
- Jablká umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte na štvrtiny. Keď je steak dobre upečený, pridajte nakrájané jablká a opečenú slaninu do panvice.
-
Pridanie vývaru a dochutenie:
- Zalejte jablkovým muštom a vývarom. Pridajte tymián a ak máte radi sladšie, pridajte lyžicu medu. Nechajte všetko spoločne dusiť na miernom ohni približne 40-50 minút, až kým steak nebude mäkký a dôkladne prepečený.
-
Podávanie:
- Po upečení vyberte steak z panvice a doprajte mu čas na odpočinok. Potom ho nakrájajte na plátky a servírujte s jablkami a slaninou.
-
Ozdobenie:
- Servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou ako dekoráciou. Môžete pridať aj zemiaky alebo ryžu ako prílohu.
Dobrú chuť!









Recept je veľmi jednoduchý a chutný.
Môj obľúbený recept na pečienku.
Neviem či sa mi bude páčiť, ale skúsime.
Takéto recepty sú vždy vítané.
Nemám rada slaninu, dá sa to pripraviť aj inak?
Chutilo to dobre, určite ešte urobím.
Vyzera to velmi chutne, skusim tento recept na obed.
Dobry recept, ale neviem ci to bude chutne. Skusim.