Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom

Recept: Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom

Suroviny:

  • 500 g bravčovej pečienky
  • 150 g slaniny
  • 2 jablká
  • 1 veľká cibuľa
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • mletá paprika
  • olej na vyprážanie

 

 Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom

Postup:

  1. Bravčovú pečienku si najprv očistíme od prípadných blanoviek a dobre osušíme kuchynským papierom.
  2. Na kocky nakrájame slaninu a jablká. Cibuľu jemne nakrájame na polkolečká.
  3. Vo veľkej panvici rozpálime olej a orestujeme na ňom cibuľu, slaninu a nakrájané jablká, kým cibuľa nezíská zlatistú farbu.
  4. Medzitým pečienku nakrájame na tenké plátky a opražíme na panvici z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu.
  5. Plátky pečienky osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a mletou paprikou podľa chuti.
  6. V panvici s cibuľou, slaninou a jablkami umiestnime plátky opraženej pečienky a dusíme ich spolu ešte pár minút, kým sa pečienka dobre prepečie a jablká zmäknú.
  7. Podávame teplé a podľa chuti môžeme pridať prílohu ako zemiaky alebo ryžu.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej pečienky
  • 200 g slaniny
  • 2 jablká (najlepšie kyslejšie, napr. Granny Smith)
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml jablkového muštu alebo vinného octu
  • 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica sušeného tymiánu alebo čerstvého
  • 1 lyžica medu (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava pečienky:

    • Bravčovú pečienku dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte ju z oboch strán.
  2. Príprava slaniny:

    • Slaninu nakrájajte na malé kocky a na panvici s olivovým olejom ju opečte do zlato-hneda. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
  3. Smaženie cibule a cesnaku:

    • Na tej istej panvici, kde ste piekli slaninu, osmažte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak do zlatista.
  4. Smaženie pečienky:

    • Do panvice s cibuľou a cesnakom vložte bravčovú pečienku a opečte ju zo všetkých strán dohneda.
  5. Pridanie jablka a slaniny:

    • Jablká umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na štvrtiny. Keď je pečienka dobre opečená, pridajte nakrájané jablká a opečenú slaninu do panvice.
  6. Vývar a dochutenie:

    • Zalejte jablkovým muštom a vývarom. Pridajte tymián a ak máte radi sladšie, pridajte lyžicu medu. Nechajte všetko spolu priať na miernom ohni približne 40-50 minút, pokiaľ pečienka nie je mäkká a prepečená.
  7. Podávanie:

    • Po upečení vyberte pečienku z panvice a nechajte ju pár minút odpočinúť. Potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s jablkami a slaninou.
  8. Ozdobenie:

    • Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou ako ozdobou. Môžete pridať aj zemiaky alebo ryžu ako prílohu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

8 Komentárov

  1. Vendelin20 píše:

    Recept je veľmi jednoduchý a chutný.

  2. Kristina Finka píše:

    Môj obľúbený recept na pečienku.

  3. Zina23 píše:

    Neviem či sa mi bude páčiť, ale skúsime.

  4. Koloman Slota píše:

    Takéto recepty sú vždy vítané.

  5. Hana Mokros píše:

    Nemám rada slaninu, dá sa to pripraviť aj inak?

  6. Jancova Robert píše:

    Chutilo to dobre, určite ešte urobím.

  7. Popovicova Fridrich píše:

    Vyzera to velmi chutne, skusim tento recept na obed.

  8. Ondrej29 píše:

    Dobry recept, ale neviem ci to bude chutne. Skusim.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *