Recept: Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom
Suroviny:
- 500 g bravčovej pečienky
- 150 g slaniny
- 2 jablká
- 1 veľká cibuľa
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- mletá paprika
- olej na vyprážanie
Bravčová pečienka so slaninou a jabĺčkom
Postup:
- Bravčovú pečienku si najprv očistíme od prípadných blanoviek a dobre osušíme kuchynským papierom.
- Na kocky nakrájame slaninu a jablká. Cibuľu jemne nakrájame na polkolečká.
- Vo veľkej panvici rozpálime olej a orestujeme na ňom cibuľu, slaninu a nakrájané jablká, kým cibuľa nezíská zlatistú farbu.
- Medzitým pečienku nakrájame na tenké plátky a opražíme na panvici z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Plátky pečienky osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a mletou paprikou podľa chuti.
- V panvici s cibuľou, slaninou a jablkami umiestnime plátky opraženej pečienky a dusíme ich spolu ešte pár minút, kým sa pečienka dobre prepečie a jablká zmäknú.
- Podávame teplé a podľa chuti môžeme pridať prílohu ako zemiaky alebo ryžu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej pečienky
- 200 g slaniny
- 2 jablká (najlepšie kyslejšie, napr. Granny Smith)
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml jablkového muštu alebo vinného octu
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica sušeného tymiánu alebo čerstvého
- 1 lyžica medu (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava pečienky:
- Bravčovú pečienku dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte ju z oboch strán.
-
Príprava slaniny:
- Slaninu nakrájajte na malé kocky a na panvici s olivovým olejom ju opečte do zlato-hneda. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
-
Smaženie cibule a cesnaku:
- Na tej istej panvici, kde ste piekli slaninu, osmažte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak do zlatista.
-
Smaženie pečienky:
- Do panvice s cibuľou a cesnakom vložte bravčovú pečienku a opečte ju zo všetkých strán dohneda.
-
Pridanie jablka a slaniny:
- Jablká umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na štvrtiny. Keď je pečienka dobre opečená, pridajte nakrájané jablká a opečenú slaninu do panvice.
-
Vývar a dochutenie:
- Zalejte jablkovým muštom a vývarom. Pridajte tymián a ak máte radi sladšie, pridajte lyžicu medu. Nechajte všetko spolu priať na miernom ohni približne 40-50 minút, pokiaľ pečienka nie je mäkká a prepečená.
-
Podávanie:
- Po upečení vyberte pečienku z panvice a nechajte ju pár minút odpočinúť. Potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s jablkami a slaninou.
-
Ozdobenie:
- Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou ako ozdobou. Môžete pridať aj zemiaky alebo ryžu ako prílohu.
Dobrú chuť!
Recept je veľmi jednoduchý a chutný.
Môj obľúbený recept na pečienku.
Neviem či sa mi bude páčiť, ale skúsime.
Takéto recepty sú vždy vítané.
Nemám rada slaninu, dá sa to pripraviť aj inak?
Chutilo to dobre, určite ešte urobím.
Vyzera to velmi chutne, skusim tento recept na obed.
Dobry recept, ale neviem ci to bude chutne. Skusim.