Kuracie na prírodno

Kuracie na prírodno, tak dnes si spolu pripravíme niečo skvelé, ale na mnoho spôsobov. Ja som si pre vás pripravila desať receptov, ktoré vám pomôžu s prípravou receptu, tak ako nič iné.

Suroviny:
– 4 kusy – kuracie prsia
– soľ
– čierny korenie
– mletá paprika
– cesnaková soľ
– olej na pečenie

Postup:
1. Kuracie prsia umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
2. Do misky zmiešame soľ, čierny korenie, mletú papriku a cesnakovú soľ.
3. Kuracie prsia potrieme zmesou korenín z oboch strán.
4. Na panvici rozohrejeme olej a opekáme kuracie prsia z oboch strán, kým nezhnednú a nebudú dobre upečené.
5. Hotové kuracie mäso necháme odpočívať pár minút, potom môžeme servírovať.

Podávame s čerstvou zeleninovou prílohou, zemiakovou kašou alebo ryžou. Dobrú chuť!

2) Kuracie na prírodno

Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 200 g paradajok
– 1 pohár smotany na varenie
– soľ, čierne korenie, mletá paprika, majoránka

Postup:
1. Kuracie prsia osolíme, okoreníme a populíme mletou paprikou a majoránkou.
2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opekáme na ňom kuracie prsia z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberieme z panvice a dáme do pekáča.
3. Do tej istej panvice pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a orestujeme dozlatista.
4. Pridáme nakrájané paradajky a dusíme pár minút.
5. Pridáme smotanu na varenie, premiešame a necháme zovrieť.
6. Omáčku nalejeme na kuracie prsia v pekáči a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov.
7. Pečieme približne 20-25 minút, kým kuracie mäso nie je úplne prepečené.
8. Podávame s cestovinou, ryžou alebo zemiakovou kašou. Dobrú chuť!

 

3) Kuracie prsia na prírodno v rúre

Potrebujeme:

– 4 kuracie prsia
– 2 lyžice olivového oleja
– soľ a korenie podľa chuti
– čerstvé bylinky podľa chuti (napr. majoránka, tymian, rozmarín)

Postup:

1. Na začiatok si predohrejeme rúru na 200 stupňov.

2. Kuracie prsia dôkladne umyjeme a osušíme papierovou utierkou.

3. V miske zmiešame olivový olej, soľ, korenie a čerstvé bylinky. Prsia potrieme týmto marinádom zo všetkých strán.

4. Prsia uložíme do pekáča a vložíme do predhriatej rúry.

5. Pečieme približne 30-40 minút, alebo kým mäso nie je dobre prepečené.

6. Kuracie prsia podávame teplé, ideálne so šalátom alebo dusenou zeleninou.

A takto jednoduchu pripravíme kuracie na prírodno. Dobrú chuť!

 

4) Kuracie prsia na prírodno so šampiňónmi

Na prípravu kuracích pŕs na prirodno so šampiňónmi potrebujeme tieto suroviny:

– 4 kuracie prsia
– 250 g čerstvých šampiňónov
– cibuľa
– cesnak
– soľ, korenie
– paprika
– olej

Postup prípravy:
1. Kuracie prsia najprv očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
2. Na panvici rozpálime olej a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme do zlatista.
3. Pridáme nakrájané šampiňóny a necháme ich orestovať, kým nezhnedia.
4. Potom pridáme nakrájané kuracie kúsky a za stáleho miešania dusíme pokiaľ sa kuracie mäso neprepečie.
5. Na záver pridáme soľ, korenie a papriku podľa chuti.
6. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

 

5) Kuracie prsia na prírodno so zemiakmi

Potrebujeme:
– 4 kuracie prsia
– 4 veľké zemiaky
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 cibuľa
– soľ
– mleté čierne korenie
– paprika
– olej

Postup:
1. Kuracie prsia opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme kuchynským utierkou.
2. V miske zmiešame soľ, mleté čierne korenie a papriku. Túto zmes natierame kuracími prsiami z oboch strán.
3. Na panvici rozohrejeme olej a na ňom opečieme kuracie prsia z oboch strán, kým nezhnednú.
4. Zemiaky, cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na plátky.
5. Do pekáča vložíme opečené kuracie prsia a okolo nich rozložíme plátky zemiakov, cibule a cesnaku.
6. Pekáč zakryjeme a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme približne 40 minút, kým zemiaky nezmäknú.
7. Podávame teplé s čerstvou zeleninou alebo šalátom. Dobrú chuť!

Sami vidíte, že pripraviť kuracie na prírodno nie je nič zložité. A spolu so zemiakmi je to výdatné a hlavne sýte jedlo z ktorého sa naje celá rodinka.

 

6) Kuracie prsia na prírodno so slaninou

Suroviny:
– 4 kúsky kuracích pŕs
– 8 plátkov slaniny
– soľ a korenie podľa chuti

Postup:
1. Kuracie prsia očistíme a osušíme papierovým utierkou.
2. Na každé kuracie prsia umiestnime 2 plátky slaniny.
3. Mäso posolíme a okoreníme podľa chuti.
4. Prsia dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 25-30 minút, kým nebude mäso pekne mäkké a zlatisté.
5. Po upečení necháme mäso chvíľu odpočívať a potom podávame s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad so zeleninovým šalátom alebo zemiakovou kašou.

Dobrú chuť!

 

7) Kuracie prsia na prírodno so zemiakovou kašou

Potrebujeme:

– 4 kuracie prsia
– 4 veľké zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– soľ
– mleté čierne korenie
– olivový olej
– čerstvá petržlenová vňať

Postup:

1. Kuracie prsia umyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Osolíme a okoreníme z oboch strán.

2. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a orestujeme kuracie prsia z oboch strán, až budú pekne zlatisté. Potom ich odložíme na tanier.

3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

4. Na rovnakej panvici pridáme cibuľu a cesnak a orestujeme dozlatista. Potom pridáme zemiaky a restujeme asi 5 minút.

5. Pridáme vodu, aby zemiaky boli celé zakryté. Osolíme a necháme variť, kým zemiaky nezmäknú.

6. Zemiaky rozmixujeme na kašu a dochutíme soľou a korením podľa chuti.

7. Kuracie prsia podávame s zemiakovou kašou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Zemiaková kaša zasýti celú rodinu. Dobrú chuť!

 

8) Kuracie prsia na prírodno so šunkou a syrom

Na prípravu kuracích pŕs na prirodno so slaninou a syrom budete potrebovať tieto suroviny:

– 4 kuracie prsia
– 4 plátky slaniny
– 100 g syra (napríklad eidam alebo ementál)
– soľ a korenie podľa chuti

Postup:

1. Kuracie prsia opláchnite pod tečúcou vodou a osušte kuchynským utierkou.

2. Z každého kuracieho prsia urobte kapsu tak, že ho zbodnete ostrým nožom a vytiahnete vnútro, ale nekompletné, aby sa mäso nerozpadlo.

3. Do každého kuracieho prsia vložte kúsok syra a zalejte ho z vnútornej strany plátkom slaniny.

4. Kuracie prsia so syrom a slaninou osolte a okoreňte podľa chuti.

5. Vložte kuracie prsia do predhriatej rúry a pečte ich pri teplote 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým nebude mäso šťavnaté a dobre prepečené.

6. Podávajte so zemiakovými plackami alebo dusenou zeleninou.

Dobrú chuť! Kuracie na prírodno už nepripravujem nijako inak než len so šunou a syrom. Je to nejlepšia kombinácia, ktorý je dokonalá.

 

9) Kuracie prsia na prírodno so syrom

Potrebujeme:
– 4 krátke kuracie prsia
– 100 g strúhaného syra
– soľ a korenie podľa chuti
– olej na smaženie

Postup:
1. Povetrte kuracie prsia a osoľte a okoreňte ich podľa chuti.
2. Rozrežte kuracie prsia na polovicu a otvorte ich ako knihu.
3. Na jednu stranu kuracích pŕs dajte strúhaný syr a zložte druhú stranu cez neho.
4. Zahrejte olej na panvici a prskajte kuracie prsia na nej asi 5-7 minút z oboch strán, kým nie sú zlatohnedé a upečené.
5. Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

 

10) Kuracie prsia na prírodno recept

Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 3 strúčiky cesnaku, nasekané
– 1 čajová lyžička soli
– 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
– 1/2 lyžičky mletej papriky
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 šťava z citróna
– 2 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu

Postup:

1. Prsia opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovým utierkou.
2. V miske zmiešajte cesnak, soľ, korenie, papriku, olivový olej a citrónovú šťavu.
3. Natrite marinádou kuracie prsia a nechajte ju odpočívať aspoň 30 minút vo chladničke.
4. Rozohrejte rúru na 200°C a pekáč vyložte papierom na pečenie.
5. Kuracie prsia položte na pripravený pekáč a pečte v rúre asi 25-30 minút, alebo kým nebudú zlatisto hnedé a prepečené. Kuracie na prírodno je rýchlovka a skvelý obedík.
6. Podávajte posypané nasekaným petržlenom.

Dobrú chuť!

 

Ako pripravím kuracie na prírodno?

Postup je jednoduchý. Úplne postačí keď na masle orestujete kuracie prsia, troška ich osolíte, okoreníte podľa vlastnej chuti.
Dobre ich zatahnite a zalejte vývarom a dohustiti smotanou na varenie. Ak by bola omáčka rietka tak ju zaprášte hladkou múkou. Reduktuje a na konci zjremnite maslom prípadne pridajte petržlenovú vňať. Podávajte s ryžou aebo zemikovou kašou.

Ako dlho sa varí kuracie na prírodno?

Zavisí to od spôsobu prípravy a prílohy. No približne za 50 minút by ste mali mať jedlo hotové.

Vhodné aj pre deti?

Áno je vhodné aj pre deti. Recepty nebosahujú veľa korenia ani soli. Vyhli sme sa aj pálivým ingredienciám.

Similar Posts

19 Comments

  1. Darina píše:

    Najlepší receptík na svete. Práve včera som varila kuracie prsia a potom som ich silno spiekla na oleji s boli dokonale.

  2. Dano píše:

    Kuracie na prírodno som dnes robil v rúre
    Dal dom trocha majonézy, syry a smotany ma varenie. Omáčka s petrzlenom a trochou mrkvy.
    Nič zložité no stále skvelé.
    Nech vám chutí.

    1. Sima píše:

      Ja to tiež tak pripravujem no zväčšia nie v rúre ale na panvici.
      Troška masla na ktorom orestujem zeleninu. Niektorá krajana iná zase strúhaná.
      Zatiahnem a podlejem buď kuracím alebo zeleninovým vývarom.
      Pomaly redukujem a pridám syr, črievko syr a počkaj kým omáčka zhustne.
      Na konci pár kociek zamrznutého masla petržlenovú vňať.
      A podávam s kúskami opevneného kuracieho mäsa.
      Dobrú chuť.

    2. Mart píše:

      Ja to tiež tak často pripravujem.
      A deti si to nemôžu vynachváliť.

  3. Kika píše:

    Nie je lepšie mäso ako práve to kuracie.
    Vždy ho rada pripravujem. A to najmä kvôli tomu, že príprava je obzvlášť jednoduchá.

  4. Olívia píše:

    Dobrý dôvod pripraviť recept na ďalší deň. U nás sa vždy všetko rýchlo zje. Tak mám inšpiráciu.

    1. Riana píše:

      Áno aj u nás. Ani niekedy hodinku po obede nič na pekáči nestane. Strašne sa tomu teším. 😁
      Vždy som ráda keď sa všetko poje.

      1. Hanka píše:

        Podobné ako u nás doma. Všetko sa do posledného kusu zje a za to som tiež vďačná. Že sa nič nevyhadzuje.

  5. Karol píše:

    Prsia väčšinou neoplachujem pred narezanim. Vraj to nie je nutné.

    1. Majka píše:

      Áno tiež som o Tom počula, ale pre istotu je lepšie ich opláchnuť a mať 100% istotou. Predsa hygiena je hygiena. 🙏
      No odporúčam pridať provensálske korenie. Ja na ňom fičím posledné mesiace. Alebo ázijské asado korenie. Ktoré je tiež veľmi dobré a vhodné takmer na každé mäso.
      Odporúčam vážne vyskúšajte.

  6. Míša píše:

    Pridávate niekto kuracie alebo kura korenie na kuracie mäso?
    Mne to príde nelogické.

    1. Sisa píše:

      Ja pridávam ak mám. Nie je na to nič zlé. 🥰

    2. Majka píše:

      Ja poslednú dobu často používam zmes korení. Ale najme provensálske korenie.
      Za mňa najlepšia voľba na kuracie na prírodno.

  7. Vilo píše:

    A prečo nie? Veď v kuracím korení nie je pomleté kuracie mäso. Je tam najskôr paprika a nejaká kombinácia čierneho korenia a možno aj grilovacie korenie.
    Vďaka.

  8. Sandra píše:

    Ja sa nemôžem prejsť kuracích pŕs. Tiež ich robím na prírodno ale na vrch dám majonézu. Kupujem tú s uhorkovou šťavou. Niečo neskutočné ako mi to chutí.

  9. Samandra píše:

    Dobrý receptík Lucka.
    Vždy si rada pripravím niečo nové. 🙂
    Veľké odhodlanie v kuchyni.

    1. Simas píše:

      Plné súhlasím vždy rada navštívim tento web, aby som si vyskúšala nové receptíky ktoré Lucia často pridáva.

  10. Lea píše:

    Áno tak ako píšeš. V kuracím alebo grilovacím korení nie je kura. Je tam pomleté sušená zelenina. Teraz je to už viac zmes rôznych korení. Teda na kuracie mäso dávam nájme gril korenie, veľa papriky v poslednej dobe najmä údenej papriky. No a klasický troška soli a čierne korenie. Len sem tam pridávam vegetu alebo iné umeliny.
    U nás ideme na to pri varení zdravšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *