Ak máte záujem pripraviť bravčovú pečeň v parnom hrnci, začnime s nasledujúcimi krokmi:
Príprava ingrediencií:
- 500 g bravčovej pečene nakrájanej na plátky
- 1 cibuľa nakrájaná na kúsky
- 2 strúčiky cesnaku nasekané na drobné kúsky
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Bravčová pečienka v parnom hrnci
Postup prípravy:
- Do hrnca na pare nalejte dostatočné množstvo vody a postavte ho na sporák. Začnite zohrievať vodu na strednom ohni.
- Vložte bravčovú pečeň do misky alebo na mriežku na pare, aby bola pečeň vzdialená od priameho kontaktu s vodou.
- Pridajte do hrnca na pare cibuľu a cesnak. Posypte ich soľou a korením podľa vašej chuti.
- Položte misku s bravčovou pečeňou na misku alebo mriežku na pare v hrnci.
- Zakryte hrniec a nechajte bravčovú pečeň variť na pare približne 20 – 25 minút, alebo kým nie je dobre uvarená. Upozorňujeme, že čas varenia sa môže líšiť v závislosti od hrnca na pare a hrúbky plátkov pečene.
- Po uvarení odstráňte bravčovú pečeň z hrnca a nechajte ju chvíľu odpočívať.
- Počas odpočinku po uvaríte bravčovú pečeň môžete podávať s dusenou zeleninou, ryžou alebo šalátom.
Dúfam, že táto receptúra vám pomôže pri príprave chutnej bravčovej pečene v parnom hrnci!
2)
Ingrediencie:
- 800 g bravčovej pečienky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 100 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo kurací)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 lyžice olivového oleja
- Čerstvé bylinky (tymian, rozmarín, majoránka) podľa chuti
Postup:
-
Príprava pečienky: Bravčovú pečienku umyte a osušte. Potom ju nakrájajte na porcie (približne 2-3 cm hrubé).
-
Marináda: V miske zmiešajte olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie a nakrájané bylinky. Pripravte marinádu, do ktorej namarinujete bravčovú pečienku. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, najlepšie však cez noc v chladničke.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu a zemiak nakrájajte na kolieska alebo kocky. Zeleninu môžete pridať priamo do parného hrnca alebo si ju môžete predvariť na pár minút v osolenej vode pre lepšiu chuť a konzistenciu.
-
Varenie: Do parného hrnca vložte marinovanú bravčovú pečienku. Okolo nej rozmiestnite nakrájanú zeleninu. Na záver pridajte vývar, aby pečienka mala dostatok vlhkosti počas varenia.
-
Párne varenie: Nastavte parný hrniec na teplotu okolo 90-100 °C a varte približne 60-70 minút, alebo kým bravčová pečienka nie je mäkká a šťavnatá.
-
Podávanie: Po dovarení nechajte bravčovú pečienku chvíľu odpočinúť a potom ju podávajte s uvarenou zeleninou a zemiakmi.
Tip:
Podávajte so šalátom alebo obľúbenou omáčkou. Bravčová pečienka sa v parnom hrnci pripraví šťavnato a chutne, s minimom tuku.
Dobrú chuť!