Ak máte chuť na prípravu bravčovej pečene v parnom hrnci, začnime s nasledujúcimi krokmi:
Príprava ingrediencií:
- 500 g bravčovej pečene nakrájanej na plátky
- 1 cibuľa nasekaná na kusy
- 2 strúčiky cesnaku nasekané na jemné časti
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa vašich preferencií
Bravčová pečeň v parnom hrnci
Pokyny na prípravu:
- Do parného hrnca nalejte primerané množstvo vody a postavte ho na sporák. Začnite zohrievať vodu na strednej teplote.
- Umístite bravčovú pečeň do misky alebo na mriežku tak, aby sa pečeň nedotýkala vody.
- Do parného hrnca pridajte cibuľu a cesnak. Osoľte a okoreníte podľa vlastnej chuti.
- Položte misku s bravčovou pečeňou na mriežku v hrnci.
- Zakryte hrniec a varte bravčovú pečeň na pare asi 20 – 25 minút, alebo pokiaľ nie je dôkladne uvarená. Pamätajte, že čas varenia sa môže rôzniť v závislosti od typu hrnca a hrúbky plátkov.
- Po uvarení vyberte bravčovú pečeň z hrnca a nechajte ju chvíľu odpočívať.
- Počas odpočinku môžete bravčovú pečeň servírovať s dusenou zeleninou, ryžou alebo šalátom.
Verím, že tento recept vám pomôže vytvoriť lahodnú bravčovú pečeň v parnom hrnci!
2) Bravčová pečienka v parnom hrnci
Ingrediencie:
- 800 g bravčovej pečene
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 100 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
- Čerstvé bylinky (tymian, rozmarín, majoránka) podľa preferencií
Pokyny:
-
Príprava pečene: Bravčovú pečeň umyte a osušte. Následne ju nakrájajte na porcie s hrúbkou približne 2-3 cm.
-
Marináda: V miske zmiešajte olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie a nasekané bylinky. Pripravte marinádu, do ktorej ponoríte bravčovú pečeň. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, najlepšie však cez noc v chladničke.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu a zemiak nakrájajte na kolieska alebo kocky. Zeleninu môžete pridať priamo do parného hrnca alebo ju predvariť na pár minút v osolenej vode pre zvýraznenie chuti a konzistencie.
-
Varenie: Do parného hrnca vložte marinovanú bravčovú pečeň. Okolo nej usporiadajte nakrájanú zeleninu. Nakoniec pridajte vývar, aby pečeň mala dostatok vlhkosti počas varenia.
-
Párne varenie: Nastavte parný hrniec na teplotu okolo 90-100 °C a varte asi 60-70 minút, alebo pokiaľ bravčová pečeň nie je mäkká a šťavnatá.
-
Servírovanie: Po dovarení nechajte bravčovú pečeň chvíľu odpočívať a potom ju podávajte s pripravenou zeleninou a zemiakmi.
Tip:
Servírujte so šalátom alebo obľúbenou omáčkou. Bravčová pečeň sa v parnom hrnci pripravuje šťavnato a chutne, s minimálnym množstvom tuku.
Dobrú chuť!