Samozrejme! Tu sú dva recepty na údené bravčové rebierka:
Recept 1: Tradičné údené bravčové rebierka
Na prípravu budete potrebovať:
- 1 kg bravčových rebierok
- 2 polievkové lyžice soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 2 polievkové lyžice sladkej papriky
- 1 polievková lyžica čiernej rasce
- 1 čajová lyžička cesnaku v prášku
- 1 čajová lyžička cibule v prášku
- 1 čajová lyžička mletej horčice
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- Olej na natretie
Príprava:
- V miske spojte soľ, cukor, sladkú papriku, čiernu rasce, cesnak v prášku, cibuľu v prášku, mletú horčicu a čierne korenie.
- Rebierka dôkladne umyte a osušte ich papierovou utierkou.
- Potrite ich tenkou vrstvou oleja a pripravte marinádu z namiešaných korenín.
- Pripravte si udiareň a opatrne rozložte drevené štiepky alebo malé kusy uhlia na spodok.
- V hlavnej časti udiareň zapáľte oheň a nechajte dym z horiacej štiepky alebo uhlia rozvinúť.
- Položte rebierka na rošt (mali by byť nad priamym plameňom), zakryte udiareň a nechajte ich údiť asi 2,5 hodiny.
- Po uplynutí 2,5 hodiny skontrolujte, či sú rebierka hotové. Mali by sa oddeliť od kostí a mať intenzívnu údenú chuť.
- Akonáhle sú hotové, nechajte ich chvíľu odpočívať, a potom ich môžete servírovať.
Recept 2: Rýchle údené bravčové rebierka
Na prípravu budete potrebovať:
- 1 kg bravčových rebierok
- 2 polievkové lyžice sladkej papriky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička mletej čiernej rasce
- 1 čajová lyžička cesnaku v prášku
- 1 čajová lyžička cibule v prášku
- 1 čajová lyžička mletej horčice
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- Olej na natretie
Príprava:
- Rebierka umyte a dôkladne osušte.
- V miske skombinujte sladkú papriku, soľ, čiernu rasce, cesnak v prášku, cibuľu v prášku, mletú horčicu, mletú papriku a škoricu.
- Rebierka natrite olejom a následne ich potrite marinádou z pripravených korenín.
- Odporúča sa použiť rýchlu údennú metódu. Na to budete potrebovať udiareň, dymovú pistáciu a rýchle zapálenie. Dodržujte pokyny výrobcu rýchlej údennej súpravy a udiať rebierka podľa potreby až do požadovanej úpravy.
- Po ukončení údenia nechajte rebierka chvíľu odpočívať a potom ich servírujte.
Dúfam, že si tieto recepty zamilujete!