Samozrejme! Tu je recept na vegánsku bolognskú špagetovú omáčku:
Ingrediencie:
- 300 g rastlinného mletejťahu (napríklad sójový, seitanový alebo fazuľový)
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 stonky zeleru, jemne nakrájané
- 400 g cherry paradajok, na polovicu krájaných
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička sušeného origána
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1/2 čajovej lyžičky sušenej tymiánu
- 1/2 čajovej lyžičky sánky papriky
- 1 dl zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka na ozdobu
- špagety alebo inú pastu
Veganské bolonské špagety
Postup:
- Na strednom ohni zohrejte olej vo veľkom hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich asi 5 minút, kým nezmäknú a nezhnednú.
- Pridajte rastlinné mletej mäso a opražte ďalších 5-6 minút, kým nezhnedne a nezískate chrupavý povrch.
- Do hrnca pridajte strúhanú mrkvu a nakrájaný zeler a opražte asi 5 minút, kým začnú zmäknúť.
- Pridajte cherry paradajky, paradajkový pretlak, sušené bylinky a sladkú papriku. Dobre premiešajte a nechajte povariť asi 10 minút.
- Pridajte zeleninový vývar do hrnca a dobre premiešajte. Nechajte povariť ďalších 10-15 minút, kým omáčka nezhustne.
- Ochutnajte soľou a korením podľa chuti.
- Uvarte špagety alebo pastu podľa návodu na obale.
- Podávajte špagety s vegánskou boloňskou omáčkou a ozdobte čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť!