Bravčový guľaš s knedľou ..
Ako pripraviť tradičné slovenské jedlo Bravčový Guláš s Knedľou? Postupujte podľa nasledujúcich pokynov:
Čo budete potrebovať:
- 500g bravčového pleca, rozdeleného na menšie kusy
- 1 väčšiu cibuľu, nasekanú na drobno
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené na pastu
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 2 polievkové lyžice sladkej papriky
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička majoránky
- 500ml hovädzieho vývaru
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Na knedle:
- 250g hladkej múky
- 2 veľké vajcia
- štipka soli
- 4 plátky suchého chleba, nakrájané na kocky
- 125ml mlieka
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
Bravčový guľaš s knedľou
- V dużom hrnci zohrejte rastlinný olej na strednom plameni. Pridajte nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak a opražte ich do zlatista.
- Do hrnca vložte nakrájané kocky bravčového mäsa a opražte ich, kým nie sú hnedé z každej strany. Následne pridajte sladkú papriku, rascu, majoránku, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby sa mäso obalilo v koreninách.
- Pridajte hovädzí vývar a paradajkový pretlak, premiešajte a nechajte zmes prevrieť. Potom znížte teplotu na minimum a varte guláš asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a omáčka sa nezahustí.
- Počas varenia guláša pripravte knedle. Kocky suchého chleba vložte do misky a zalejte ich mliekom. Nechajte ich namočené približne 10 minút.
- V inej miske zmiešajte hladkú múku, vajcia a štipku soli, aby ste vytvorili jemné cesto. Pridajte namočené chlebové kocky aj s mliekom a dôkladne premiešajte, až sa vytvorí lepkavá hmota.
- Veľký hrniec s osolenou vodou priveďte do varu. Z mokrých rúk tvarujte cesto na malé guličky a vložte ich do vriacej vody. Knedle varte približne 10-12 minút, pokým nevyplávajú na povrch. Pomocou dierovanej lyžice ich vyberte a nechajte odkvapkať.
- Podávajte Bravčový Guláš horúci spolu s knedľou. Prajeme dobrú chuť!
Prajeme vám dobrú chuť k Bravčovému Gulášu s Knedľou!
2) Bravčový guľaš s knedľou
Na guľaš:
- 600 g bravčového mäsa (napríklad plece alebokrkovička)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 2-3 polievkové lyžice sladkej papriky (údenej alebo klasickej podľa preferencií)
- 1 plechovka paradajkového pretlaku (približne 200 g)
- 1-2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- Osoľte a okoreňte podľa chuti
- 1-2 lyžice rastlinného oleja
- Voda alebo vývar na dolievanie
Na knedľu:
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 150 ml mlieka
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- Štipka soli
- Hladká múka na posypanie
Postup:
Príprava guľašu:
- Mäso pripravíme: Bravčové mäso umyjeme a nakrájame na kocky približne 2 cm veľké. Osolíme a okoreníme.
- Cibuľu a cesnak: Na panvici s rozpáleným olejom osmažíme drobno nasekanú cibuľu do zlatista. Pridáme nasekaný cesnak a krátko orestujeme.
- Mäso: K osmaženej cibuľke pridáme kúsky mäsa a orestujeme ich, kým nie sú zlatisté.
- Paprika a zemiaky: Pridávame sladkú papriku a rýchlo premiešame, aby sa nepripálila. Následne pridáme paradajkový pretlak, na kocky nakrájané zemiaky, bobkový list, oregano a všetko zalejeme vodou alebo vývarom, aby bolo mäso ponorené.
- Dusíme: Zakryte pokrievkou a varte na strednom ohni približne 1-1,5 hodiny, kým mäso a zemiaky nezmäknú. Sem-tam skontrolujte a v prípade potreby dolievajte vodu.
- Dochucovanie: Po uvarení guľašu ochutnajte a podľa chuti dosoľte a dokoreňte.
Príprava knedle:
- Zloženie surovín: V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, štipku soli, vajce a mlieko. Zmes dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Tvarovanie knedle: Cesto preneste na pracovnú plochu poprášenú múkou a vytvarujte valec dlhý približne 20 cm. Zabalte ho do potravinovej fólie alebo vložte do alobalu.
- Varte knedľu: Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a knedľu položte do vriacej vody. Varíme asi 20-25 minút, kým nebude knedľa pevná (môžete ju otestovať špáradlom).
- Po uvarení: Knedľu vyberte z vody a nechajte vychladnúť niekoľko minút na doske. Potom ju nakrájajte na plátky.
Podávanie:
Na tanier servírujte porciu bravčového guľašu so zemiakmi a plátkami knedle. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo jarnou cibulkou. Dobrú chuť!