Bravčový guľaš s knedľou

Bravčový guľaš s knedľou .. 

Ako pripraviť tradičné slovenské jedlo Bravčový Guláš s Knedľou? Postupujte podľa nasledujúcich pokynov:

Čo budete potrebovať:

  • 500g bravčového pleca, rozdeleného na menšie kusy
  • 1 väčšiu cibuľu, nasekanú na drobno
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené na pastu
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • 500ml hovädzieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • soľ a korenie podľa vlastnej chuti

Na knedle:

  • 250g hladkej múky
  • 2 veľké vajcia
  • štipka soli
  • 4 plátky suchého chleba, nakrájané na kocky
  • 125ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného masla

 

Bravčový guľaš s knedľou

  1. V dużom hrnci zohrejte rastlinný olej na strednom plameni. Pridajte nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak a opražte ich do zlatista.
  2. Do hrnca vložte nakrájané kocky bravčového mäsa a opražte ich, kým nie sú hnedé z každej strany. Následne pridajte sladkú papriku, rascu, majoránku, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby sa mäso obalilo v koreninách.
  3. Pridajte hovädzí vývar a paradajkový pretlak, premiešajte a nechajte zmes prevrieť. Potom znížte teplotu na minimum a varte guláš asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a omáčka sa nezahustí.
  4. Počas varenia guláša pripravte knedle. Kocky suchého chleba vložte do misky a zalejte ich mliekom. Nechajte ich namočené približne 10 minút.
  5. V inej miske zmiešajte hladkú múku, vajcia a štipku soli, aby ste vytvorili jemné cesto. Pridajte namočené chlebové kocky aj s mliekom a dôkladne premiešajte, až sa vytvorí lepkavá hmota.
  6. Veľký hrniec s osolenou vodou priveďte do varu. Z mokrých rúk tvarujte cesto na malé guličky a vložte ich do vriacej vody. Knedle varte približne 10-12 minút, pokým nevyplávajú na povrch. Pomocou dierovanej lyžice ich vyberte a nechajte odkvapkať.
  7. Podávajte Bravčový Guláš horúci spolu s knedľou. Prajeme dobrú chuť!

Prajeme vám dobrú chuť k Bravčovému Gulášu s Knedľou!

 

Bravčový guľaš s knedľou - 2

2) Bravčový guľaš s knedľou

Na guľaš:

Kuracie prsia s omáčkou

Kuracie prsia s omáčkou

Čítať viac »

  • 600 g bravčového mäsa (napríklad plece alebokrkovička)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 2-3 polievkové lyžice sladkej papriky (údenej alebo klasickej podľa preferencií)
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku (približne 200 g)
  • 1-2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • Osoľte a okoreňte podľa chuti
  • 1-2 lyžice rastlinného oleja
  • Voda alebo vývar na dolievanie

Na knedľu:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 150 ml mlieka
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • Hladká múka na posypanie

Postup:

Príprava guľašu:

  1. Mäso pripravíme: Bravčové mäso umyjeme a nakrájame na kocky približne 2 cm veľké. Osolíme a okoreníme.
  2. Cibuľu a cesnak: Na panvici s rozpáleným olejom osmažíme drobno nasekanú cibuľu do zlatista. Pridáme nasekaný cesnak a krátko orestujeme.
  3. Mäso: K osmaženej cibuľke pridáme kúsky mäsa a orestujeme ich, kým nie sú zlatisté.
  4. Paprika a zemiaky: Pridávame sladkú papriku a rýchlo premiešame, aby sa nepripálila. Následne pridáme paradajkový pretlak, na kocky nakrájané zemiaky, bobkový list, oregano a všetko zalejeme vodou alebo vývarom, aby bolo mäso ponorené.
  5. Dusíme: Zakryte pokrievkou a varte na strednom ohni približne 1-1,5 hodiny, kým mäso a zemiaky nezmäknú. Sem-tam skontrolujte a v prípade potreby dolievajte vodu.
  6. Dochucovanie: Po uvarení guľašu ochutnajte a podľa chuti dosoľte a dokoreňte.

Príprava knedle:

  1. Zloženie surovín: V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, štipku soli, vajce a mlieko. Zmes dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  2. Tvarovanie knedle: Cesto preneste na pracovnú plochu poprášenú múkou a vytvarujte valec dlhý približne 20 cm. Zabalte ho do potravinovej fólie alebo vložte do alobalu.
  3. Varte knedľu: Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a knedľu položte do vriacej vody. Varíme asi 20-25 minút, kým nebude knedľa pevná (môžete ju otestovať špáradlom).
  4. Po uvarení: Knedľu vyberte z vody a nechajte vychladnúť niekoľko minút na doske. Potom ju nakrájajte na plátky.

 

Bravčový guľaš s knedľou - 3

Podávanie:

Na tanier servírujte porciu bravčového guľašu so zemiakmi a plátkami knedle. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo jarnou cibulkou. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na bravčový guláš je skvelý! Vždy som sa bála pripravovať guláš, ale po prečítaní tohto článku som si povedala, že to skúsim. Konečne viem, ako na to! Určite sa mi podarí, už sa teším na výsledok.

  2. Slniečko píše:

    Myslím, že tento guláš bude výborný! Znie to veľmi chutne a jednoduché na prípravu. Mám doma všetky ingrediencie a plánujem ho spraviť cez víkend. Určite nebudem sklamaná a pozvem aj rodinu na ochutnávku!

  3. JankoHranolky píše:

    Bravčový guláš s knedľou je klasika! Ja osobne mám rád takúto domácu kuchyňu. Tento recept vyzerá veľmi jasne a ľahko pochopiteľne. Už sa teším, keď si ho pripravím a budem si môcť pochutnať s priateľmi!

  4. ZelenýČaj píše:

    Super článok! Guláš s knedľou je moje obľúbené jedlo z detstva. Teraz sa môžem naučiť robiť ho sama podľa týchto presných krokov. Cítim sa veľmi motivovaná vyskúšať tento recept a verím, že mi to pôjde.

  5. Bublifuk99 píše:

    Wow! Tento recept ma veľmi nadchol. Guláš s knedľou je niečo, čo milujem už od malička. Môj otec vždy robil úžasný guláš a ja chcem pokračovať v tejto tradícii. Ďakujem za tento návod!

  6. MackoPuf píše:

    Takýto guláš s knedľou znie fantasticky! Vždy som si myslela, že je to zložitý recept, ale teraz vidím, že to nie je pravda. Určite ho vyskúšam aj so svojimi deťmi. Dúfam, že budú nadšené!

  7. MačkaRóza píše:

    ‚Bravčový guláš s knedľou‘ – aké nádherné spojenie chutí! Milujem tradičné slovenské jedlá a tento recept vyzerá ako presná inšpirácia pre moju rodinu na nedeľný obed. Nemôžem sa dočkať, kedy ho pripravím!

  8. -Miloš- píše:

    ‚Dobrú chuť k vášmu Bravčovému Gulášu!‘ To je presne to, čo potrebujem počuť pred varením! Už mám všetko pripravené a len čakám na ten správny moment na varenie. Som si istý, že bude chutiť fantasticky!

  9. _Žirafa_2023_ píše:

    ‚Knedle sú skvelé!‘ Neviem si predstaviť guláš bez nich! Rád varím pre svoju rodinu a tento recept ma inšpiruje k novým gastronomickým dobrodružstvám doma v kuchyni. Teším sa na výsledok!

  10. -Boris-89- píše:

    ‚Recepty ako tento sú poklad!‘ Odporúčam všetkým vyskúšať bravčový guláš s knedľou podľa týchto jednoduchých krokov. Užite si varenie a určite urobíte radosť sebe aj svojim blízkym.