Bravčový guľáš so zemiakmi

Tu je recept pre bravčový guláš so zemiakmi:

Suroviny:

  • 500 g bravčového mäsa (hovädzie mäso môže byť tiež alternatívou)
  • 2 cibule
  • 2 papriky (červená a zelená)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 zemiaky
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička horkého korenia
  • soľ a korenie (čierne korenie, majoránka) podľa chuti
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • olej na smaženie

 

Bravčový guľáš so zemiakmi

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na kúsky a osolte ho podľa chuti.
  2. Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu, cesnak a papriky, kým sa cibuľa nezačne zlatisto sfarbovať.
  3. Pridajte nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nezmení farbu.
  4. Pridajte sladkú papriku a horké korenie a premiešajte.
  5. Pridajte paradajkový pretlak a hovädzí vývar. Zakryte a nechajte guláš variť na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým mäso nie je mäkké a chuťovky sa spoja.
  6. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme ich do gulášu a varíme ďalších 20-30 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  7. Podľa chuti pridajte soľ, korenie (čierne korenie, majoránku) a prípadne ešte dochutíme sladkou paprikou alebo horkým korením.

Nakoniec si len stačí naliať guláš do misky a podávať s chlebom. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (krkovička alebo plece)
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice papriky (sladkej)
  • 1 lyžica rajčinového pretlaku
  • 1-2 bobkové listy
  • 1-2 štipky majoránky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 liter vývaru alebo vody
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľne)

Postup:

  1. Príprava surovín: Bravčové mäso nakrájajte na kocky (asi 2×2 cm). Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak posekajte.

  2. Smaženie cibule: V hlbokom hrnci alebo panvici rozohrejte rastlinný olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte do zlata.

  3. Pridanie mäsa: Keď je cibuľa zlatistá, pridajte nakrájané bravčové mäso. Opečte zo všetkých strán, kým nezíska zlato-hnedú farbu.

  4. Pridanie korenín: Pridajte sviežu papriku, cesnak a rajčinový pretlak. Dobre premiešajte a nechajte ešte chvíľu opražiť, aby sa rozvinula aróma.

  5. Tvorba základného roztoku: Následne pridajte bobkové listy, majoránku, soľ a korenie. Zalejte vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso ponorené.

  6. Varíme: Privede do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou. Na miernom ohni varte približne 40-50 minút. Občas premiešajte.

  7. Pridanie zemiakov: Po 40 minútach varenia pridajte nakrájané zemiaky do guľáša. Ak je potrebné, doliate ešte trochu vody. Varíme ďalších 20-25 minút alebo pokiaľ sú zemiaky mäkké.

  8. Úprava chuti: Po uvarení ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ, korenie alebo ďalšie koreniny.

  9. Podávanie: Podávajte horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Guľáš je skvelý s chlebom alebo domácimi knedľami.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *