Tu je recept pre bravčový guláš so zemiakmi:
Suroviny:
- 500 g bravčového mäsa (hovädzie mäso môže byť tiež alternatívou)
- 2 cibule
- 2 papriky (červená a zelená)
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička horkého korenia
- soľ a korenie (čierne korenie, majoránka) podľa chuti
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- olej na smaženie
Bravčový guľáš so zemiakmi
Postup:
- Mäso nakrájajte na kúsky a osolte ho podľa chuti.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu, cesnak a papriky, kým sa cibuľa nezačne zlatisto sfarbovať.
- Pridajte nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nezmení farbu.
- Pridajte sladkú papriku a horké korenie a premiešajte.
- Pridajte paradajkový pretlak a hovädzí vývar. Zakryte a nechajte guláš variť na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým mäso nie je mäkké a chuťovky sa spoja.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme ich do gulášu a varíme ďalších 20-30 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Podľa chuti pridajte soľ, korenie (čierne korenie, majoránku) a prípadne ešte dochutíme sladkou paprikou alebo horkým korením.
Nakoniec si len stačí naliať guláš do misky a podávať s chlebom. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (krkovička alebo plece)
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice papriky (sladkej)
- 1 lyžica rajčinového pretlaku
- 1-2 bobkové listy
- 1-2 štipky majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 1 liter vývaru alebo vody
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľne)
Postup:
-
Príprava surovín: Bravčové mäso nakrájajte na kocky (asi 2×2 cm). Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak posekajte.
-
Smaženie cibule: V hlbokom hrnci alebo panvici rozohrejte rastlinný olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte do zlata.
-
Pridanie mäsa: Keď je cibuľa zlatistá, pridajte nakrájané bravčové mäso. Opečte zo všetkých strán, kým nezíska zlato-hnedú farbu.
-
Pridanie korenín: Pridajte sviežu papriku, cesnak a rajčinový pretlak. Dobre premiešajte a nechajte ešte chvíľu opražiť, aby sa rozvinula aróma.
-
Tvorba základného roztoku: Následne pridajte bobkové listy, majoránku, soľ a korenie. Zalejte vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso ponorené.
-
Varíme: Privede do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou. Na miernom ohni varte približne 40-50 minút. Občas premiešajte.
-
Pridanie zemiakov: Po 40 minútach varenia pridajte nakrájané zemiaky do guľáša. Ak je potrebné, doliate ešte trochu vody. Varíme ďalších 20-25 minút alebo pokiaľ sú zemiaky mäkké.
-
Úprava chuti: Po uvarení ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ, korenie alebo ďalšie koreniny.
-
Podávanie: Podávajte horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Guľáš je skvelý s chlebom alebo domácimi knedľami.
Dobrú chuť!