Tu je návod na prípravu bravčového stroganovu s hubami:
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa určeného na stroganov (je možné použiť aj bravčové rezne)
- 200 g šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany určené na varenie
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
Bravčový stroganov s hubami
Príprava:
- Na panvici rozohrejte rastlinný olej a opekajte nakrájanú cibuľu do zlatista.
- Pridajte na plátky rozkrájané bravčové mäso a opekajte ho zo všetkých strán, kým sa nezmení jeho farba.
- Pridajte rozkrájané šampiňóny a cesnak, a dusite to všetko spolu s mäsom približne 5 minút.
- Primiešajte hladkú múku a dôkladne premiešajte.
- Pridajte smotanu na varenie a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Pokračujte vo varení stroganovu ešte asi 10 minút, kým omáčka nezhustne.
Servírujte bravčový stroganov s hubami spolu s prílohou podľa vlastného uváženia, ako je napríklad dusená ryža, cestoviny alebo zemiaková kaša. Prajeme dobrú chuť!
2) Bravčový stroganov so šampiňónmi
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (ideálne panenka alebo karé)
- 250 g čerstvých šampiňónov
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie (prípadne kyslej smotany)
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica múky (podľa potreby)
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Mleté papriky (sladká alebo pálivá, podľa preferencie)
- Príloha podľa výberu (napr. ryža, cestoviny alebo knedľa)
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Bravčové mäso si umyte a osušte. Rozkrájajte ho na tenké prúžky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a šampiňóny na plátky.
-
Smaženie mäsa: Na panvici zohrejte rastlinný olej a maslo. Pridajte na kocky pokrájané bravčové mäso a na strednom ohni ho orestujte, kým nezmení farbu a nezačne byť zlatohnedé. Počas smaženia pridajte soľ, čierne korenie a mletú papriku.
-
Pridanie cibuľky a cesnaku: Keď je mäso orestované, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte ešte 2-3 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
-
Pridanie šampiňónov: Potom pridajte nakrájané šampiňóny a pokračujte v smažení, kým nie sú mäkké a neuvoľnia svoju šťavu.
-
Zahustenie omáčky (voliteľné): Pre zahustenie omáčky môžete pridať lyžicu múky a dobre premiešať.
-
Pridanie smotany: Znížte teplotu a pridajte smotanu na varenie. Miešajte, kým sa všetko dôkladne nespojí. Nechajte variť ešte asi 5-10 minút na miernom ohni, aby sa chutí dobre prepojili.
-
Servírovanie: Bravčový stroganov podávajte horúci, s vybranou prílohou (napr. ryža, cestoviny alebo knedľa). Môžete ho ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je pažítka alebo petržlen.
Dobrú chuť!