Určite! Tu je recept na Bretónsku fazuľovú polievku po slovensky:
Ingrediencie:
- 300 g bielej fazule
- 200 g údenej slaniny
- 2 klobásy
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml paradajkového pretlaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušenej škorice
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olivový olej na varenie
Bretónska fazuľová polievka
Postup prípravy:
- Fazuľu dôkladne umyte a namočte ju do vody na celú noc.
- Na strednom plameni na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekanú slaninu. Smažte, kým nie je chrumkavá.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a cesnak. Smažte, až kým zelenina nezmäkne.
- Do hrnca pridajte fazuľu, paradajkový pretlak a zeleninový vývar. Dochutťe soľou, korením, tymiánom a škoricou.
- Teplotu znížte, hrniec zakryte a varte fazuľu asi 1,5 – 2 hodiny, kým nie je mäkká a vývar sa zredukuje.
- Kým sa fazuľa varí, na panvici opečte nakrájané klobásy a následne ich pridajte do hrnca s fazuľou.
- Podávajte teplú, najlepšie s chlebom alebo zeleninovými prílohami podľa vlastného výberu.
Dúfam, že táto slovenská verzia receptu na Bretónsku fazuľovú polievku sa vám páči. Dobrú chuť!
2) Bretónska fazuľová polievka
Bretónska fazuľová polievka, známa ako ‚soupe de fèves‘, patrí medzi tradičné jedlá, ktoré zaujmú svojou jednoduchosťou a chuťou. V tejto polievke sa dokonale snúbia čerstvé fazule s voňavými bylinkami, čím vytvárajú lahodnú hru chutí. Tento recept je ideálny na chladnejšie dni, keď potrebujete niečo teplé a sýte. Pozrime sa na ingrediencie a postup na prípravu tejto chutnej polievky.
Ingrediencie pre bretónsku fazuľovú polievku
Na výrobu bretónskej fazuľovej polievky budete potrebovať:
- 250 g sušenej fazule (napr. bielej alebo zelenej)
- 2 stredné zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 mrkvu, nakrájanú na kolieska
- 1 cibuľu, nadrobno nakrájanú
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 liter zeleninového vývaru
- Olivový olej podľa chuti
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- Čerstvé bylinky (petržlen, tymián) na ozdobenie
Postup prípravy polievky
1. Na začiatok si fazuľu namočte do studenej vody minimálne na 8 hodín alebo cez noc.
2. Po namočení vodu z fazule zlejte a opláchnite ju. V hrnci na olivovom oleji osmažte cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
3. Pridajte mrkvu a zemiaky, restujte ich chvíľku, potom pridajte fazuľu a zeleninový vývar. Nechajte zovrieť.
4. Teplotu znížte a varte približne 45 minút, kým fazuľa nezmäkne. V posledných minútach polievku dochuťte soľou a čiernym korením.
5. Polievku podávajte posypanú čerstvými bylinkami. Tento recept je výborný ako hlavný chod alebo ako predjedlo.
Vychutnajte si túto chutnú bretónsku fazuľovú polievku, ktorá vás zahreje a poteší vaše chuťové poháriky.