Bryndzová polievka

Bryndzová polievka je tradičný polievka v naších končinách. Brynda od nedávna patrí k našému kulturnému dedictvu.
Dnes som si pre Vás pripravila deväť variant, ktoré môžete okamžite vyskúšať vo svoje kuchyni.
Jednodcuhé recepty, ktoré zvládne každý a bez problémov aj nováčik v kuchyni. Ale bez kecou poďme k príprave prvého receptu.

 

Ja som na začiatok zvolila tieto potraviny:
– 250 g bryndze
– 2 veľké zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice masla
– 1 lyžička mletej papriky
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– 100 ml smotany na šľahanie
– petržlenová vňať na ozdobenie

 

Bryndzová polievka

Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu a cesnak najemno nakrájame.
2. V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme cibuľu a cesnak, až sa cibuľka nie je zlatistá.
3. Pridáme mletú papriku a zemiaky a za miešania opečieme. To len maximálne minútku, aby nám prparika nezhorkla. Ihneď prejďeme na 4 postup.
4. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť, kým zemiaky nie sú mäkké (približne 20-25 minút).
5. Bryndzu nastrúhame a pridáme do polievky. Pomaly miešame, kým sa syr úplne nerozpustí.
6. Polievku mixérom rozmixujeme do hladka. Ak je príliš hustá, môžeme pridať viac vývaru podľa potreby.
7. Pridáme smotanu na šľahanie a znova dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
8. Polievku podávame ozdobenú petržlenovou vňaťou.

Takto pripravenú brindzovú polievku môžete servírovať spolu s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

 

Bryndzová polievka s mrveničkou
Bryndzová polievka s mrveničkou

2) Bryndzová polievka s mrveničkou

Na výrobu bryndzovej polievky s mrveničkou potrebujeme:
– 300 g bryndze
– 1 cibuľu
– 2 zemiaky
– 1 mrkvu
– 1 petržlenový koreň
– 1 polievkovú lyžicu masla
– soľ, mleté čierne korenie, rasca na dochutenie

Postup:

1. Cibuľu nakrájame nadrobno a zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň očistíme a nakrájame na kocky.
2. Na panvici rozpustíme maslo a osmahneme na ňom cibuľu.
3. Pridáme na panvicu zemiaky, mrkvu a petržlen a orestujeme.
4. Zalejeme vodou a necháme variť, kým zelenina nebude mäkká.
5. Do hotovej polievky pridáme nahrubo nasekanú bryndzu a necháme ju rozpustiť.
6. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a rascom podľa chuti.
7. Polievku podávame s domácimi mrveničkami, ktoré môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

Bryndzová polievka s cestovinou

3) Bryndzová polievka s cestovinou

Bryndzová polievka s cestovinou je tradičná slovenská jedlo, ktorá je veľmi chutná a zahreje vás. Tu je recept na túto lahodnú polievku:

Potrebujeme:
– 200 g bryndze
– 1 cibuľa
– 2 zemiaky
– 1 mrkva
– 1 petržlenový koreň
– 1 polievková lyžica masla
– 100 g cestoviny
– soľ, korenie, mletá paprika
– petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:
1. Na začiatok si pripravíme zeleninu. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kocky. Zemiaky, mrkvu a petržlen – očistíme a nakrájame na malé kocky.

2. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme cibuľu. Necháme ju zľahka zosklieť.

3. Pridáme nakrájanú zeleninu a orestujeme ju. Potom pridáme bryndzu a necháme ju rozpustiť.

4. Pridáme cca 1,5 – 2 litre vody a necháme prevrieť. Osolíme, okoreníme a pridáme mletú papriku podľa chuti.

5. Pridáme cestovinu a varíme podľa návodu na obale, kým cestovina nebude uvarená.

6. Hotovú polievku môžeme podávať posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

 

Bryndzový demikát, najlepšia slovenská polievka

4) Bryndzová polievka s kôprom

Suroviny:
– 200 g bryndze
– 1 veľká cibuľa
– 1 mrkva
– 1 zemiak
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžica sladkej papriky
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, kôpor

Postup:
1. Cibuľu jemne nasekáme a orestujeme na oleji.
2. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zemiak, orestujeme spolu.
3. Pridáme múku a papriku, premiešame.
4. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme bryndzu a necháme prevrieť.
5. Zalejeme teplou vodou, pridáme soľ a kôpor podľa chuti.
6. Variť ešte 15-20 minút.
7. Polievku rozmixujeme, podľa potreby dochutíme soľou a kôprom.
8. Podávame s chlebom. Dobrú chuť!

 

Bryndzová polievka s mliekom
Bryndzová polievka s mliekom

5) Bryndzová polievka s mliekom

Suroviny:
– 500 g zemiakov
– 200 g bryndzy
– 1 cibuľa
– 1 lyžica masla
– 1 liter mlieka
– soľ, korenie
– petržlen na ozdobenie

Postup:
1. Zemiaky očistite, opláchnite a nakrájajte na menšie kúsky.
2. Cibuľu očistite a nakrájajte na jemné kúsky.
3. V hrnci rozohrejte maslo a orestujte na ňom cibuľu.
4. Pridajte nakrájané zemiaky a podlejte ich mliekom.
5. Nechajte zemiaky uvrieť a varte ich, kým nezmäknú.
6. Potom pridajte na kocky nakrájanú bryndzu a nechajte ju rozpustiť.
7. Polievku osolte a okorenite podľa chuti.
8. Nakoniec môžete polievku ozdobiť nasekaným petržlenom.

Bryndzovú polievku s mliekom podávajte teplú a môžete ju doplniť opečeným chlebom alebo bezovkami. Dobrú chuť!

 

Demikát- Bryndzová polievka

6) Bryndzová polievka s haluškami

Na bryndzovú polievku s haluškami budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 200 g bryndzy
– 1 cibuľa
– 1 mrkva
– 1 zemiak
– 1 polievková lyžica masla
– 1 liter vývaru
– soľ, korenie
– 200 g hladkej múky
– 1 vajce

Postup:

1. Cibuľu nasekáme a orestujeme na masle. Pridáme nakrájanú mrkvu a zemiak a dusíme cca 5 minút.

2. Pridáme vývar a necháme variť do zmäknutia zeleniny.

3. Medzitým pripravíme halušky. V mise zmiešame múku, rozšľahané vajce, soľ a vodu, kým nezískame hladké cesto. Z cesta formujeme tenké valčeky a krájame ich na malé kúsky.

4. Do vriacej polievky pridáme bryndzu a premiešame, až sa rozpustí.

5. Potom do polievky pridáme halušky a necháme variť, kým nevyplávajú na povrch a nezjemnú. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.

6. Podávame teplé posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

7) Bryndzová polievka s kyslou smotanou

Bryndzová polievka s kyslou smotanou je typická slovenská polievka, ktorá má bohatú chuť.

Ingrediencie:
– 250 g bryndze
– 1 cibuľa
– 2 zemiaky
– 1 mrkva
– 1 petržlen
– 1 polievková lyžica masla
– soľ, korenie
– 1 liter zeleninového vývaru
– 200 ml kyslej smotany
– 1 vetvička majoránky

Postup:
1. Cibuľu jemne nasekáme a orestujeme na masle vo veľkom hrnci.
2. Zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Pridáme do hrnca k cibuli a orestujeme spolu.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť, kým zelenina nezmäkne.
4. Bryndzu rozdrvíme na malej miske s trochou vody, aby sme mali hladkú hmotu. Pridáme do polievky a dobre premiešame.
5. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
6. Polievku necháme uvariť ešte chvíľu na miernom ohni.
7. Pred podávaním pridáme kyslú smotanu a jemne premiešame.
8. Polievku podávame posypanú nasekanou majoránkou.

Bryndzová polievka s kyslou smotanou je pripravená na servírovanie. Dobrú chuť!

 

Bryndzova polievka s hubami
Bryndzova polievka s hubami

8) Bryndzova polievka s hubami

Suroviny:
– 300 g bryndze
– 200 g huby (napríklad šampiňóny)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 zemiak
– 1 lyžica múky
– soľ, čierne korenie, majoránka
– 1 liter zeleninového vývaru
– 100 ml smotany na šľahanie

Postup:
1. Na rozpálenom hrnci orestujeme na oleji nasekanú cibuľu dozlatista.
2. Pridáme nakrájané huby a orestujeme ich do mäkka.
3. Pridáme na kocky nakrájaný zemiak a orestujeme ďalej.
4. Pridáme na drobno nasekaný cesnak a necháme orestovať asi minútu.
5. Pridáme múku a krátko orestujeme.
6. Postupne prilievame zeleninový vývar a za stáleho miešania varíme.
7. Potom pridáme nasekanú bryndzu a necháme ju v vývare rozpustiť.
8. Dochutíme soľou, korením a majoránkou podľa chuti.
9. Po uvarení pridáme smotanu a dobre premiešame.
10. Hotovú polievku môžeme podávať posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Pochúťkajte si lahodnou bryndzovou polievkou s hubami! Dobrú chuť!

 

9) Bryndzova polievka s medvedim cesnakom

Suroviny:
– 200 g bryndze
– 1 veľká cibula
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 l zeleninového vývaru
– 2 zemiaky
– 1/2 šálky smotany na šľahanie
– soľ, čerstvo mleté korenie
– olej na smaženie

Postup:
1. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemné kúsky a orestujte ich na oleji.
2. Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom. Povarte do mäkkejšia zemiakov.
3. Pridajte bryndzu a nechajte ju rozpustiť.
4. Soľte a koreňte podľa chuti.
5. Po varení mixujte polievku ručným mixérom na hladkú konzistenciu.
6. Do hotovej polievky primiešajte smotanu na šľahanie.
7. Podávajte s čerstvým chlebom a môžete ozdobiť s cesnakom, nasekaným na tenké plátky.

Dobrú chuť!

 

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *