Bryndzové halušky - bezlepkové 

Bryndzové halušky predstavujú klasické slovenské jedlo, ktoré sa skladá z drobných kúskov cesta varené v slanej vode a servírované s bryndzou, unikátnym slovenským ovčím syrom, a slaninou. Ak sa pokúšate nájsť bezlepkovú alternatívu tohto pokrmu, existuje niekoľko alternatív:

 

Bezlepkové bryndzové halušky

  1. Bezlepkové cesto: Stačí nájsť bezlepkovú verziu cestíčka alebo si ho vyrobiť sami z bezlepkových múk (napr. múka z ryže, zemiakov alebo tapioky).
  2. Alternatíva cesta: Namiesto tradičného cesta môžete vyskúšať aj iné alternatívy, ako sú bezlepkové knedľuše z ryže alebo zemiakov.
  3. Bezlepková bryndza: Pokiaľ máte precitlivenosť na lepok, je nevyhnutné sa presvedčiť, že použitá bryndza je bezlepková. Existujú bezlepkové varianty tradičného bryndzového syra, ktoré môžu byť vyrobené z ovčieho syra alebo iných prijateľných náhrad.

Je dôležité mať na pamäti, že bezlepkové varianty bryndzových halušiek môžu mať odlišnú textúru a chuť v porovnaní s pôvodným receptom.

 

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 150 g bezlepkovej múky (je možné použiť aj zmes na pečenie bez lepku)
  • 1 vajce
  • Soľ podľa preferencií
  • 200 g bryndze
  • 100 g slaniny alebo údeného mäska (voliteľné)
  • Čerstvý kôpor alebo petržlen na ozdobu (voliteľné)

Pracovný postup:

  1. Na príprava zemiakov:

    • Očistite zemiaky a uvarte ich so šupkou v osolenej vode, kým nie sú mäkké (približne 20-25 minút).
    • Po uvarení nechajte zemiaky vychladnúť, potom ich olúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  2. Cesto na halušky:

    Petržlenová polievka – Recept

    Petržlenová polievka – Recept

    Čítať viac »

    • Do misy dajte nastrúhané zemiaky, pridajte vajce, soľ a bezlepkovú múku.
    • Všetko dôkladne premiešajte, aby ste dosiahli hladké a mierne lepivé cesto. Ak je cesto príliš riedke, môžete pridať viac múky.
  3. Varenie halušiek:

    • V veľkom hrnci privádzajte do varu osolenú vodu. Keď voda zovrie, pomocou lyžice alebo haluškovača pridávajte malé kúsky cesta do vriacej vody.
    • Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Vtedy ich varte ešte asi 2-3 minúty, potom ich vyberte a preceďte.
  4. Príprava bryndzového sosu:

    • Na panvici osmahnite na kocky nakrájanú slaninu (ak ju používate), kým nebude chrumkavá. Následne pridajte bryndzu a trochu horúcej vody z halušiek, aby ste získali krémovú omáčku.
  5. Servírovanie:

    • Uvarené halušky zmiešajte s bryndzovým sosom. Podľa chuti môžete pridať ďalšie korenie alebo bylinky.
    • Na taniere podávajte teplé, ozdobené kúskami slaniny a posypané čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *