Bujón so žĺtkom

Opäť máme pre vás recept od našej babičky a receptáru z roku 1963. Preto budeme radi ak sa pri tomto receptu budete cítiť ako u svojej babky. Originálny a zdraví recept, ktorým nikdy nič nepokazítie. Vhodný na každú nedeľu ako u vašej babky.
Rátajte s tým, že v tomto recepte varíme od oka a preto nemusíte byť žiadne mierky.

 

Bujón so žĺtkom

Anglické vide na inšpiráciu.

bone broth how to!

Bujón so žĺtkom je skvelá voľba pre tých, ktorí si radi doprajú chuťový zážitok plný nostalgických spomienok. Tento tradičný recept je jednoduchý a chutný. Tu je postup:

Suroviny:

  • 1 liter vývaru (nenajemno)
  • 2 žĺtky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • bylinky na dochutenie (napr. petržlenová vňať)

Postup:

  1. V hrnci zohrejte vývar a nechajte ho zovrieť.
  2. Po zovretí varte vývar na miernom ohni asi 10 minút, aby sa osolil.
  3. V malom mise si pripravte žĺtky.
  4. Do mísy s žĺtkami pomaly nalejte asi 1/3 teplejho vývaru za stáleho miešania, aby sa žĺtky nevarili.
  5. Následne túto žĺtkovú zmes opatrne pridajte do hrnca s vývarom a ďalej miešajte.
  6. Postupne pridávajte soľ, korenie a podľa chuti dochuťte bylinkami.
  7. Bujón nechajte ešte pár minút povariť, aby sa všetky chute spojili.

Nakoniec už len nalejte bujón so žĺtkom do misiek a podávajte ešte horúci. Môžete ho ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Poďte si vychutnať tento pokrm so žĺtkom a vrátiť sa späť do čias vašej babky!

 

 

2)

Bujón je základom mnohých polievok a jedál. Je bohatý na chuť a dodáva jedlám hĺbku, ktorú si všetci zamilujeme. Dnes si povieme, ako si pripraviť jednoduchý, ale chutný bujón so žĺtkom, ktorý prekvapí nielen svojou krémovosťou, ale aj výživovými hodnotami.

Ingrediencie potrebné na prípravu

Na prípravu tohto lahodného bujónu so žĺtkom potrebujte: 250 ml vody, 1 žĺtok, 1 čajovú lyžičku masla a štipku soli. Môžete pridať aj korenie podľa chuti, ako napríklad čierne korenie či bylinky.

Postup prípravy

Najprv si pripravte všetky ingrediencie. Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju k varu. Keď začne voda vrieť, znížte teplotu a pridajte maslo. Nechajte ho rozpustiť a následne pridajte štipku soli. Pozor! Ak naozaj chcete získať najlepší chuťový zážitok, použite originálny domáci bujón, ak ho máte k dispozícii.

Keď sa maslo úplne rozpustí, je čas pridať žĺtok. Dobre premiešajte, pokiaľ žĺtok nie je dokonale zapracovaný do bujónu. Odporúčam stále miešať, aby sa žĺtok zrazí. Nakoniec, ak potrebujete, dochuťte korením, aby ste dosiahli požadovanú intenzitu chuti. Malý trik: Pridanie čerstvých byliniek ako petržlen môže výrazne obohatiť váš bujón.

Podávajte teplý. Tento bujón so žĺtkom je perfektne krémový a chutí skvele ako základ pre polievky, alebo samostatne ako predjedlo. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Teodor96 píše:

    Recepty od babičky sú vždy tie najlepšie!

  2. Hkolarova píše:

    Nostalgia a chuťový zážitok, to sľubuje tento recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *