1. Tradičná cesnaková polievka so zemiakmi
Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
- Na olivovom oleji orestujte na jemno nasekanú cibuľu, až získa zlatistý tón.
- Pridajte nastrúhané zemiaky a osmažte ich asi 5 minút.
- Potom pridajte pretlačený cesnak a miešajte ešte jednu minútu.
- Zalejte zeleninovým vývarom a varte približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Osoľte a okoreňte podľa chuti. Podávajte horúce, posypané petržlenovou vňaťou.
2. Krémová cesnaková polievka so zemiakmi a smotanou
Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 liter kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- 2 lyžice masla
- Soľ a biele korenie
- Muškátový oriešok na dochutenie
Postup:
- Na masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a osmažte 5 minút.
- Zalejte kuracím vývarom a varte 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Polievku rozmixujte do hladkej konzistencie a pridajte smotanu.
- Osoľte, okoreňte a dochuťte muškátovým orieškom. Podávajte teplé.
3. Cesnaková polievka so zemiakmi a bylinkami
Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica čerstvého tymiánu
- 1 lyžica čerstvej bazalky
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na olivovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým sa neuvoľní ich aróma.
- Pridajte nakrájané zemiaky a bylinky, premiešajte a smažte niekoľko minút.
- Zalejte vývarom a varte približne 20 minút.
- Osoľte, okoreňte a podávajte posypané čerstvými bylinkami.
4. Cesnaková polievka so zemiakmi a syrom
Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 liter zeleninového vývaru
- 150 g syra (najlepšie čedar alebo ementál)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
- Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a krátko osmažte.
- Zalejte vývarom a varte 20 minút. Polievku potom rozmixujte do hladka.
- Do horúcej polievky vmiešajte nastrúhaný syr, kým sa neroztopí. Osoľte a okoreňte.
5. Cesnaková polievka so zemiakmi a špenátom
Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 liter kuracieho vývaru
- 200 g čerstvého špenátu
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané zemiaky.
- Po 5 minútach zalejte vývarom a varte 20 minút.
- Pridajte špenát a varte ďalších 5 minút. Polievku rozmixujte do hladka a dochuťte.
6. Pálivá cesnaková polievka so zemiakmi a chilli
Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 čili paprička (podľa chuti)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na olivovom oleji orestujte cibuľu, cesnak a nadrobno nasekanú čili papričku.
- Pridajte nakrájané
- Opečte zemiaky po dobu 5 minút.
- Zalejte vývarom a varte 20 minút.
- Dochutíme soľou a korením. Servírujte s chlebom na namáčanie.
7. Polievka z cesnaku so zemiakmi a orechmi
Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 liter zeleninového vývaru
- 100 g vlašských orechov
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na olivovom oleji osmažte cibuľu a cesnak do zlatista.
- Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a krátko opečte.
- Zalejte vývarom a varte približne 20 minút. Potom polievku rozmixujte.
- Na záver pridajte mleté orechy a dôkladne premiešajte.
8. Polievka z cesnaku so zemiakmi a kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie
Postup:
- Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak.
- Následne pridajte zemiaky a smažte ich 5 minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 20 minút.
- Potom pridajte kokosové mlieko a zmiešajte. Dochutíme soľou a korením.
Záver
Polievka z cesnaku so zemiakmi je pokrm, ktorý prináša množstvo variácií a prídavkov, ktoré dodajú vašej polievke jedinečnú chuť. Či už sa rozhodnete pre tradičnú verziu alebo vyskúšate niektoré z našich moderných variant, určite sa stane vaším obľúbeným jedlom, najmä v chladnom období.
1. Ingrediencie:
– 6 strúčikov cesnaku
– 3 väčšie zemiaky
– 1 cibuľa
– 1 liter zeleninového vývaru
– 1 lyžica oleja
– soľ, korenie
Polievka z cesnaku so zemiakmi – Recepty
2. Príprava:
1. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno.
2. Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
3. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu s cesnakom, kým nebudú zlaté.
4. Pridajte zemiaky a zalejte ich zeleninovým vývarom.
5. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
6. Nechajte variť, kým zemiaky nie sú mäkké.
7. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom na hladký krém.
8. Podávajte teplé s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!