Cesnakový koláč so slaninou je chutný a voňavý pokrm, ktorý sa určite zapáči mnohým milovníkom slaných pochúťok. Skvele sa hodí ako predjedlo, občerstvenie alebo dokonca hlavný chod.
Doplnkovaná o chrumkavú slaninu a voňavý cesnak, toto jedlo poskytuje bohatú chuť a rôznorodú textúru. Tento recept je veľmi jednoduchý na prípravu a ideálne sa hodí na rodinné stretnutia, oslavy alebo na večeru počas bežného dňa.
Ingrediencie: Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 balenie sušeného droždia (asi 7 g)
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 50 ml olivového oleja
- 1 vajce
Na náplň:
- 5 – 6 strúčikov cesnaku (podľa vašich preferencií)
- 200 g slaniny (údenej a chrumkavej)
- 100 g syra (napr. eidam alebo parmezán)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo rozmarín – voliteľné)
Cesnakový koláč so slaninou
Postup prípravy cesta:
- Aktivácia droždia: V strednej miske zmiešajte mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte stáť asi 10 minút, kým droždie nezačne aktívne peniť.
- Sieťovanie ingrediencií: Do väčšej misy preosejte hladkú múku a pridajte soľ. Urobte v múke jamku a vlejte do nej aktívnu zmes droždia, olivový olej a vajce. Dobre premiešajte, aby sa všetky prísady spojili.
- Hnetenie cesta: Cesto položte na pomúčenú pracovnú plochu a hnetite ho zhruba 7-10 minút, až kým nebude jemné a pružné. Ak je cesto príliš lepkavé, prisypete trochu múky. Naopak, ak je suché, pridajte trocha mlieka.
- Kysnutie cesta: Sformujte cesto do gule, umiestnite ho do vymastenej misy a zakryte čerstvou utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo dokým sa jeho objem nezdvojnásobí.
Postup prípravy náplne:
- Úprava slaniny: Na panvici na strednom ohni opekajte slaninu, kým nebude chrumkavá. Následne ju vyberte na papierový uterák, aby sa zbavila prebytočného tuku. Potom nakrájajte slaninu na menšie kúsky.
- Úprava cesnaku: Na tej istej panvici, kde bola opekána slanina, pridajte nakrájané strúčiky cesnaku. Smažte ich na zvyšku tuku, kým sa nespražia a nezmäknú (približne 2-3 minúty). Dbajte na to, aby sa cesnak nespálil, inak získa horkú chuť.
- Spájanie ingrediencií: Do misky vložte chrumkavú slaninu, restovaný cesnak a nastrúhaný syr. Podľa chuti osolte a okoreňte.
Dokončenie koláča:
- Tvarovanie cesta: Po vykysnutí cesta ho vyklopte na pomúčenú plochu a jemne prepracujte, aby unikol vzduch. Rozdeľte cesto na dve časti, jednu väčšiu a druhú menšiu.
- Vytvorenie koláča: Väčšiu časť cesta rozváľajte na plát s hrúbkou približne 1 cm a položte na plech pokrytý papierom na pečenie. Na cesto rovnomerne rozmiestnite cesnakovo-slaninovú náplň.
- Zuzavretie: Menšiu časť cesta rozvaľkajte na tenší plát a zakryte ňou náplň. Okraje pevne pritlačte, aby sa náplň nevytiekla. Na vrch môžete urobiť niekoľko rezov nožom, aby mohol uniknúť vzduch.
- Pečenie: Koláč nechajte ešte 15-20 minút kysnúť. Potom predhrejte rúru na 180 °C. Pečte koláč asi 25-30 minút, alebo kým nie je zlatohnedý.
Servírovanie: Hotový cesnakový koláč so slaninou môžete podávať teplý alebo mierne vychladený. Vynikajúco sa hodí s čerstvým zeleným šalátom alebo len tak s jogurtovým dipom. Prajem vám dobrú chuť!