Cesnakový posúch so slaninou

Cesnakový posúch so slaninou je lahodný a aromatický pokrm, ktorý si získa srdcia mnohých milovníkov slaných dobrôt. Je ideálny ako predjedlo, občerstvenie alebo dokonca aj hlavný chod.

S pridaním chrumkavej slaniny a voňavého cesnaku dostanete jedlo, ktoré je plné chuti a textúry. Tento recept je jednoduchý na prípravu a je skvelou voľbou na rodinné stretnutia, oslavy či len tak na večeru počas bežného dňa.

Ingrediencie: Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 balenie sušeného droždia (cca 7 g)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 50 ml olivového oleja
  • 1 vajce

Na náplň:

  • 5 – 6 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
  • 200 g slaniny (údenej, chrumkavej)
  • 100 g syra (napr. eidam alebo parmezán)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo rozmarín – voliteľné)

 

Cesnakový posúch so slaninou

Príprava cesta:

  1. Aktivácia droždia: V strednej miske zmiešajte mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte stáť približne 10 minút, kým sa droždie nezačne aktívne peniť.
  2. Zmiešanie ingrediencií: Do väčšej misy preosejte hladkú múku a pridajte soľ. Urobte v múke jamku a do nej vlejte aktívnu zmes droždia, olivový olej a vajce. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  3. Hnetenie cesta: Cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a hnette ho približne 7-10 minút, až kým nebude hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Naopak, ak je príliš suché, pridajte trochu mlieka.
  4. Chladenie cesta: Sformujte cesto do gule, vložte ho do vytretej misy a zakryte čistou utierkou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Príprava náplne:

  1. Príprava slaniny: Na panvici na strednom ohni opekajte slaninu, kým nebude chrumkavá. Potom ju vyberte na papierový uterák, aby sa zbavila prebytočného tuku. Následne nakrájajte slaninu na menšie kúsky.
  2. Príprava cesnaku: Na tej istej panvici, kde ste opiekli slaninu, pridajte nakrájané strúčiky cesnaku. Smažte ich na zvyškovom tuku, kým sa nespražia a nezmäknú (približne 2-3 minúty). Dávajte si pozor, aby sa cesnak nespálil, pretože by mohol získať horkú chuť.
  3. Spojenie ingrediencií: Do misky pridajte chrumkavú slaninu, smažený cesnak a nastrúhaný syr. Podľa chuti osolte a okoreňte.

Finalizácia posúcha:

  1. Tvarovanie cesta: Keď cesto dostatočne vykyslo, vyklopte ho na pomúčenú plochu a jemne ho premiesťte, aby vyšlo vzduch. Rozdeľte cesto na dve časti, jednu väčšiu a druhú menšiu.
  2. Vytvorenie posúcha: Väčšiu časť cesta rozvaľkajte na plát s hrúbkou približne 1 cm. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto rovnomerne rozložte cesnakovo-slaninovú náplň.
  3. Zatvorenie: Menšiu časť cesta rozvaľkajte na tenší plát a zakryte ním náplň. Okraje dobre pritlačte, aby sa náplň nevytiekla. Na vrchu môžete urobiť niekoľko rezov nožom, aby unikol vzduch.
  4. Pečenie: Posúch nechajte ešte 15-20 minút kysnúť. Potom predhrejte rúru na 180 °C. Pečte posúch približne 25-30 minút, alebo kým nie je zlatohnedý.

Podávanie: Hotový cesnakový posúch so slaninou môžete servírovať teplý alebo mierne vychladený. Je vynikajúci s čerstvým zeleným šalátom alebo len tak s jogurtovým dipom. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *