Cesto na domáce široké rezance

Cesto na domáce široké rezance predstavuje výborný spôsob, ako si vychutnať čerstvo pripravené jedlo priamo z vašej kuchyne. Príprava cestovín doma nie je tak zložitá, ako sa môže zdať, a výsledok rozhodne stojí za to.

Tento recept vás naučí, ako vytvoriť cesto na široké rezance, ktoré môžu byť podávané s rôznymi omáčkami, zeleninou či mäsom. Poďme sa na to pozrieť!

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky (vyberte kvalitnú múku, ideálne typu)
  • 4 veľké vajcia
  • 1 lyžička soli
  • 1-2 lyžice olivového oleja (voliteľné)
  • Trochu múky na posypanie (na pracovnú plochu a cesto)

 

Kuracie prsia a listový špenát

Kuracie prsia a listový špenát

Čítať viac »

Cesto na domáce široké rezance

Kroky prípravy cesta:

  1. Príprava pracovnej plochy: Začnite tak, že upravíte pracovnú plochu na miesenie cesta. Odporúčam použiť veľkú dosku posypanú múkou, aby sa cesto nelepilo. Pre jednoduchšiu manipuláciu si pripravte aj utierku, na ktorú neskôr uložíte hotové rezance.
  2. Miesenie cesta: Na pracovnej ploche vytvorte z múky hromadu s jamkou v strede. Do tejto jamky vložte vajcia a soľ. Ak sa rozhodnete použiť aj olivový olej, pridajte ho tiež. Pomaly začnite premiešavať múku s vajcami pomocou vidlice alebo prstov, pričom húfok múky posúvate smerom k stredu, aby sa ingrediencie spojili.
  3. Vytvorenie cesta: Pri miešaní sa začne cesto formovať do správnej konzistencie. Pokračujte v miesení rukami, až kým sa nevytvorí hladká a elastická hmota. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trošku múky; ak je naopak suchejšie, pridajte maličké množstvo vody. Tento proces by mal trvať približne 10 minút.
  4. Odpočinok cesta: Keď máte cesto pripravené, zabaľte ho do potravinovej fólie alebo utierky a nechajte ho odpočívať 30 minút až 1 hodinu. Toto je veľmi dôležité, pretože cesto sa uvoľní, čo uľahčí nielen následné spracovanie.
  5. Rolovanie a zrezávanie: Po odpočinutí vyberte cesto a rozdeľte ho na štyri časti. S jednou časťou pracujte, zvyšok zabaľte späť do fólie, aby nevyschol. Hmotu vyvaľkajte na hrúbku približne 2 mm. Pomocou valčeka ju vyvaľkajte, ak ho nemáte, cesto možno opatrne roztiahnuť aj rukami. Ak sa cesto poškodí, nebojte sa – jednoducho ho spojte späť dokopy a pokračujte v rolovaní.
  6. Krátke rezance: Po vyvaľkaní cesta na tenký plát ho posypte trochou múky, aby sa nelepilo. Následne cesto zrolujte do valca a ostrým nožom nakrájajte na široké rezance (približne 1-2 cm). Rezance potom opatrne rozviňte a položte ich na múkou poprášenú dosku, aby sa nelepili.
  7. Varíme rezance: Vo väčšom hrnci naplňte vodu, pridajte soľ a priveďte do varu. Keď voda vrie, pridajte rezance. Varíme ich asi 4-5 minút, alebo až kým nevyplávajú na povrch a nebudú al dente. Pamätajte, že domáce rezance sa varia rýchlejšie ako tie kúpené.
  8. Podávanie: Uvarené rezance sceďte a okamžite podávajte s obľúbenou omáčkou. Môžete ich podávať s jednou jednoduchou paradajkovou omáčkou, cesnakovým maslom, alebo ich pridať do polievky. Vynikajúco chutia aj so zeleninou a mäsom.
  9. Uloženie: Ak neplánujete rezance použiť hneď, môžete ich na plechu nechať vyschnúť. Po vysušení ich uschovajte do vzduchotesnej nádoby.

Takto si môžete pripraviť domáce široké rezance, ktoré určite ohromia vašu rodinu a priateľov. Prajeme vám veľa šťastia pri príprave a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

58 Komentárov

  1. Kovac Kamil píše:

    Skvelý recept! Už sa neviem dočkať, kedy si vyskúšam tento spôsob prípravy domácich rezancov.

  2. Wmalachovsky píše:

    Naozaj skvelý nápad! Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam.

  3. Rnitra píše:

    Tento recept sa zdá byť veľmi jednoduchý. Určite ho vyskúšam.

  4. Zaneta01 píše:

    Domáce rezance sú vždy lepšie ako kupované. Teším sa na vyskúšanie tohto receptu!

  5. Vlckova Ambroz píše:

    Recept je super, ale proces zdá sa byť trochu zložitejší, než som očakávala. Každopádne to skúsim!

  6. Hdusik píše:

    Výborný recept, ľahký na prípravu a zaručene chutné rezance. Určite vyskúšam!

  7. Hpelikan píše:

    Super nápad na domáce cestoviny! Už teraz cítim chuť po domácich širokých rezancoch.

  8. Sdudek píše:

    Článok bol super, budem určite vyskúšať tento recept.

  9. Esmrek píše:

    Domáce cestoviny sú stále najlepšie, dúfam, že aj moje široké rezance budú také dobre chutiť.

  10. Pbeck píše:

    Vždy som sa bála vyskúšať robiť cestoviny doma, ale tento recept znie skvelo.

  11. Viliam Dubnickova píše:

    Ďakujeme za tipy na prípravu rezancov. Určite sa pustím do ich výroby.

  12. Ehorvath píše:

    Vždy som chcela vedieť, ako sa robia domáce rezance. Ďakujem za návod!

  13. Vlckova Alojz píše:

    Veľmi chutné a skvelé na obed.

  14. Kral Roland píše:

    Skvelý nápad a veľmi jasne vysvetlené.

  15. Zina Murcova píše:

    Už sa neviem dočkať, kým to vyskúšam!

  16. Agnesa11 píše:

    Doma pečiem často, určite toto vyskúšam! Ďakujem za recept!

  17. Karina77 píše:

    Vždy som si myslela, že cestá na domáce rezance sú ťažké na prípravu, ale tento recept vyzerá super jednoducho. Určite ho vyskúšam!

  18. Krajciova Stefan píše:

    Domáce rezance sú moja slabosť, veľmi rada som si prečítala tento návod. Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam!

  19. Arpad Slastan píše:

    Takýto krok za krokom návod mi veľmi pomohol pri príprave cesta na rezance. Teraz už viem, ako na to.

  20. Malikova Fedor píše:

    Super návod, určite to skúsim!

  21. Slota Klement píše:

    Domáce cestá sú vždy najlepšie!

  22. Simonovic Dobroslav píše:

    Tento recept je úžasný, vďaka za zdieľanie!

  23. Miriama27 píše:

    Takto som rezance ešte nikdy nespravila, veľmi sa teším na vyskúšanie.

  24. Albin Murcova píše:

    Nádherný recept, ďakujeme!

  25. Alojza Finkova píše:

    Jemné a lahodné rezance pripravené doma sú najlepšie.

  26. Radovan55 píše:

    Skvelý recept! Určite vyskúšam, keďže mám rada domáce cestoviny.

  27. Alzbeta Vargova píše:

    Tento recept vyzerá naozaj jednoducho, aj ja sa naň veľmi teším!

  28. Anonym píše:

    Recepty na domáce cestoviny sú vždy vítané. Teším sa na vyskúšanie!

  29. Ivana30 píše:

    Super recept! Už som ho vyskúšala a boli vynikajúce.

  30. Tcerna píše:

    Skvelý nápad, budem určite musieť vyskúšať. Ďakujem za recept!

  31. Horvathova Ludomila píše:

    Tento recept mi pripomína moju babičku, ktorá tiež piekla domáce rezance. Určite to vyskúšam!

  32. Anonym píše:

    Recept sa zdá byť jednoduchý a chutný. Budem ho musieť skúsiť.

  33. Kovacova Augustin píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Milujem domáce cestoviny a široké rezance sú moje obľúbené.

  34. Jsadlonova píše:

    Domáce cestoviny sú úplne najlepšie, určite skúsime tento recept.

  35. Weiss Gustav píše:

    Vďaka za inšpiráciu, určite budeme mať tento týždeň široké rezance na obed.

  36. Romana Zubrik píše:

    Vynikajúci nápad! Takto si môžeme vychutnať čerstvé cestoviny aj doma.

  37. Jpoliak píše:

    Nádherný recept, určite vyskúšam! Ďakujem za tipy!

  38. Vojtech Molnarova píše:

    Ďakujem za skvelý návod! Už sa neviem dočkať, kedy si spravím domáce cestoviny.

  39. Zipser Albina píše:

    Tento recept je úžasný. Veľmi dobre vysvetlené kroky na prípravu cesta. Môžete zverejniť viac takýchto článkov?

  40. Uvesela píše:

    Toto musí byť fantastické! Určite to vyskúšam tento víkend.

  41. Blazej Maslo píše:

    Skvelý postup, s jednoduchými a jasnými inštrukciami. Už teraz mám chuť si doma pripraviť rezance!

  42. Galina29 píše:

    Recept je veľmi lákavý a dúfam, že mi to bude aj takto chutiť, ako vyzerá na fotografiách.

  43. Dszabova píše:

    Pôsobí to úžasne. Ďakujeme za návod! Určite to vyskúšame.

  44. Ldudek píše:

    Vyskúšala som tento recept a rezance boli vynikajúce!

  45. Frantiska78 píše:

    Tento postup je veľmi jednoduchý, určite skúsim.

  46. Sindlerova Frederik píše:

    Už sa teším, že si tie rezance vyskúšam, znie to úžasne.

  47. Stefan Dubnickova píše:

    Recept na domáce cestoviny je vždy skvelý!

  48. Uszabova píše:

    Takéto jednoduché recepty sú presne to, čo potrebujem.

  49. Kostrec Zelmira píše:

    Určite skúsim tento recept na široké rezance. Vyzerá to super!

  50. Frantiska57 píše:

    Super recept! Určite vyskúšam, znie to veľmi jednoducho a chutne.

  51. Gizela30 píše:

    Nikdy som si nepripadala byť šikovná v kuchyni, ale tento recept ma inšpiruje. Ďakujem!

  52. Dasa60 píše:

    Tento postup krokov je veľmi užitočný pre začiatočníkov. Teším sa na to, že si skúsim variť vlastné rezance.

  53. Svalent píše:

    Mám rada taliansku kuchyňu a často varím cestoviny. Tento recept mi pomohol zlepšiť moje zručnosti.

  54. Beata Kralikova píše:

    Vždy som si myslela, že pripraviť cesto na rezance je príliš zložité. Tento návod ma presvedčil o opaku. Ďakujem!

  55. Svetlanka píše:

    Tento recept na domáce široké rezance je úžasný! Už sa teším, keď to vyskúšam. Rada varím a tento recept vyzerá veľmi jednoduchý a chutný. Neviem sa dočkať, kedy pripravím tieto rezance pre svoju rodinu. Určite im to bude chutiť! Vďaka za skvelý tip!

    1. Janko123 píše:

      Toto cesto na rezance je fakt super! Nikdy som si nemyslel, že je to také jednoduché. Veľmi ma zaujalo, ako si to opísal. Určite to vyskúšam a snáď sa mi podarí urobiť také krásne rezance ako na obrázku. Teším sa na výborné jedlo!

    2. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za skvelý komentár! Teší nás, že sa tešíte na vyskúšanie receptu na domáce široké rezance. Veríme, že tvoja rodina bude nadšená z výsledku! Ak budete mať akékoľvek otázky pri príprave receptu, neváhajte sa spýtať. Prajeme veľa zábavy a chutných zážitkov pri varení! Buďte opatrní, a dúfame, že sa vám bude páčiť!