Cesto na domáce široké rezance predstavuje výborný spôsob, ako si vychutnať čerstvo pripravené jedlo priamo z vašej kuchyne. Príprava cestovín doma nie je tak zložitá, ako sa môže zdať, a výsledok rozhodne stojí za to.
Tento recept vás naučí, ako vytvoriť cesto na široké rezance, ktoré môžu byť podávané s rôznymi omáčkami, zeleninou či mäsom. Poďme sa na to pozrieť!
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky (vyberte kvalitnú múku, ideálne typu)
- 4 veľké vajcia
- 1 lyžička soli
- 1-2 lyžice olivového oleja (voliteľné)
- Trochu múky na posypanie (na pracovnú plochu a cesto)
Cesto na domáce široké rezance
Kroky prípravy cesta:
- Príprava pracovnej plochy: Začnite tak, že upravíte pracovnú plochu na miesenie cesta. Odporúčam použiť veľkú dosku posypanú múkou, aby sa cesto nelepilo. Pre jednoduchšiu manipuláciu si pripravte aj utierku, na ktorú neskôr uložíte hotové rezance.
- Miesenie cesta: Na pracovnej ploche vytvorte z múky hromadu s jamkou v strede. Do tejto jamky vložte vajcia a soľ. Ak sa rozhodnete použiť aj olivový olej, pridajte ho tiež. Pomaly začnite premiešavať múku s vajcami pomocou vidlice alebo prstov, pričom húfok múky posúvate smerom k stredu, aby sa ingrediencie spojili.
- Vytvorenie cesta: Pri miešaní sa začne cesto formovať do správnej konzistencie. Pokračujte v miesení rukami, až kým sa nevytvorí hladká a elastická hmota. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trošku múky; ak je naopak suchejšie, pridajte maličké množstvo vody. Tento proces by mal trvať približne 10 minút.
- Odpočinok cesta: Keď máte cesto pripravené, zabaľte ho do potravinovej fólie alebo utierky a nechajte ho odpočívať 30 minút až 1 hodinu. Toto je veľmi dôležité, pretože cesto sa uvoľní, čo uľahčí nielen následné spracovanie.
- Rolovanie a zrezávanie: Po odpočinutí vyberte cesto a rozdeľte ho na štyri časti. S jednou časťou pracujte, zvyšok zabaľte späť do fólie, aby nevyschol. Hmotu vyvaľkajte na hrúbku približne 2 mm. Pomocou valčeka ju vyvaľkajte, ak ho nemáte, cesto možno opatrne roztiahnuť aj rukami. Ak sa cesto poškodí, nebojte sa – jednoducho ho spojte späť dokopy a pokračujte v rolovaní.
- Krátke rezance: Po vyvaľkaní cesta na tenký plát ho posypte trochou múky, aby sa nelepilo. Následne cesto zrolujte do valca a ostrým nožom nakrájajte na široké rezance (približne 1-2 cm). Rezance potom opatrne rozviňte a položte ich na múkou poprášenú dosku, aby sa nelepili.
- Varíme rezance: Vo väčšom hrnci naplňte vodu, pridajte soľ a priveďte do varu. Keď voda vrie, pridajte rezance. Varíme ich asi 4-5 minút, alebo až kým nevyplávajú na povrch a nebudú al dente. Pamätajte, že domáce rezance sa varia rýchlejšie ako tie kúpené.
- Podávanie: Uvarené rezance sceďte a okamžite podávajte s obľúbenou omáčkou. Môžete ich podávať s jednou jednoduchou paradajkovou omáčkou, cesnakovým maslom, alebo ich pridať do polievky. Vynikajúco chutia aj so zeleninou a mäsom.
- Uloženie: Ak neplánujete rezance použiť hneď, môžete ich na plechu nechať vyschnúť. Po vysušení ich uschovajte do vzduchotesnej nádoby.
Takto si môžete pripraviť domáce široké rezance, ktoré určite ohromia vašu rodinu a priateľov. Prajeme vám veľa šťastia pri príprave a dobrú chuť!
Skvelý recept! Už sa neviem dočkať, kedy si vyskúšam tento spôsob prípravy domácich rezancov.
Naozaj skvelý nápad! Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam.
Tento recept sa zdá byť veľmi jednoduchý. Určite ho vyskúšam.
Domáce rezance sú vždy lepšie ako kupované. Teším sa na vyskúšanie tohto receptu!
Recept je super, ale proces zdá sa byť trochu zložitejší, než som očakávala. Každopádne to skúsim!
Výborný recept, ľahký na prípravu a zaručene chutné rezance. Určite vyskúšam!
Super nápad na domáce cestoviny! Už teraz cítim chuť po domácich širokých rezancoch.
Článok bol super, budem určite vyskúšať tento recept.
Domáce cestoviny sú stále najlepšie, dúfam, že aj moje široké rezance budú také dobre chutiť.
Vždy som sa bála vyskúšať robiť cestoviny doma, ale tento recept znie skvelo.
Ďakujeme za tipy na prípravu rezancov. Určite sa pustím do ich výroby.
Vždy som chcela vedieť, ako sa robia domáce rezance. Ďakujem za návod!
Veľmi chutné a skvelé na obed.
Skvelý nápad a veľmi jasne vysvetlené.
Už sa neviem dočkať, kým to vyskúšam!
Doma pečiem často, určite toto vyskúšam! Ďakujem za recept!
Vždy som si myslela, že cestá na domáce rezance sú ťažké na prípravu, ale tento recept vyzerá super jednoducho. Určite ho vyskúšam!
Domáce rezance sú moja slabosť, veľmi rada som si prečítala tento návod. Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam!
Takýto krok za krokom návod mi veľmi pomohol pri príprave cesta na rezance. Teraz už viem, ako na to.
Super návod, určite to skúsim!
Domáce cestá sú vždy najlepšie!
Tento recept je úžasný, vďaka za zdieľanie!
Takto som rezance ešte nikdy nespravila, veľmi sa teším na vyskúšanie.
Nádherný recept, ďakujeme!
Jemné a lahodné rezance pripravené doma sú najlepšie.
Skvelý recept! Určite vyskúšam, keďže mám rada domáce cestoviny.
Tento recept vyzerá naozaj jednoducho, aj ja sa naň veľmi teším!
Recepty na domáce cestoviny sú vždy vítané. Teším sa na vyskúšanie!
Super recept! Už som ho vyskúšala a boli vynikajúce.
Skvelý nápad, budem určite musieť vyskúšať. Ďakujem za recept!
Tento recept mi pripomína moju babičku, ktorá tiež piekla domáce rezance. Určite to vyskúšam!
Recept sa zdá byť jednoduchý a chutný. Budem ho musieť skúsiť.
Ďakujem za skvelý recept! Milujem domáce cestoviny a široké rezance sú moje obľúbené.
Domáce cestoviny sú úplne najlepšie, určite skúsime tento recept.
Vďaka za inšpiráciu, určite budeme mať tento týždeň široké rezance na obed.
Vynikajúci nápad! Takto si môžeme vychutnať čerstvé cestoviny aj doma.
Nádherný recept, určite vyskúšam! Ďakujem za tipy!
Ďakujem za skvelý návod! Už sa neviem dočkať, kedy si spravím domáce cestoviny.
Tento recept je úžasný. Veľmi dobre vysvetlené kroky na prípravu cesta. Môžete zverejniť viac takýchto článkov?
Toto musí byť fantastické! Určite to vyskúšam tento víkend.
Skvelý postup, s jednoduchými a jasnými inštrukciami. Už teraz mám chuť si doma pripraviť rezance!
Recept je veľmi lákavý a dúfam, že mi to bude aj takto chutiť, ako vyzerá na fotografiách.
Pôsobí to úžasne. Ďakujeme za návod! Určite to vyskúšame.
Vyskúšala som tento recept a rezance boli vynikajúce!
Super recept, ďakujem!
Tento postup je veľmi jednoduchý, určite skúsim.
Už sa teším, že si tie rezance vyskúšam, znie to úžasne.
Recept na domáce cestoviny je vždy skvelý!
Takéto jednoduché recepty sú presne to, čo potrebujem.
Určite skúsim tento recept na široké rezance. Vyzerá to super!
Super recept! Určite vyskúšam, znie to veľmi jednoducho a chutne.
Nikdy som si nepripadala byť šikovná v kuchyni, ale tento recept ma inšpiruje. Ďakujem!
Tento postup krokov je veľmi užitočný pre začiatočníkov. Teším sa na to, že si skúsim variť vlastné rezance.
Mám rada taliansku kuchyňu a často varím cestoviny. Tento recept mi pomohol zlepšiť moje zručnosti.
Vždy som si myslela, že pripraviť cesto na rezance je príliš zložité. Tento návod ma presvedčil o opaku. Ďakujem!
Tento recept na domáce široké rezance je úžasný! Už sa teším, keď to vyskúšam. Rada varím a tento recept vyzerá veľmi jednoduchý a chutný. Neviem sa dočkať, kedy pripravím tieto rezance pre svoju rodinu. Určite im to bude chutiť! Vďaka za skvelý tip!
Toto cesto na rezance je fakt super! Nikdy som si nemyslel, že je to také jednoduché. Veľmi ma zaujalo, ako si to opísal. Určite to vyskúšam a snáď sa mi podarí urobiť také krásne rezance ako na obrázku. Teším sa na výborné jedlo!
Ďakujeme za skvelý komentár! Teší nás, že sa tešíte na vyskúšanie receptu na domáce široké rezance. Veríme, že tvoja rodina bude nadšená z výsledku! Ak budete mať akékoľvek otázky pri príprave receptu, neváhajte sa spýtať. Prajeme veľa zábavy a chutných zážitkov pri varení! Buďte opatrní, a dúfame, že sa vám bude páčiť!