Ak máte chuť na cestoviny s mexickým nádychom v slovenskom štýle, tu je jednoduchý recept na vynikajúce „mexické cestoviny“:
Mexické cestoviny:
Potrebujete:
- 250 g cestovín (penne alebo farfalle sa hodia najlepšie)
- 1 cibuľu, jemne nasekanú
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 červenú papriku, nakrájanú na tenké pásiky
- 1 jalapeño papričku, nasekanú (voliteľné, ak chcete pikantnejšie cestoviny)
- 400 g paradajkových kociek
- 1 lyžicu chilli prášku
- 1 lyžičku mletej červenej sladkej papriky
- 1 lyžičku mletého koriandra
- 1 lyžičku mletej rasce
- 1 lyžičku cukru
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 hrstku nahrubo rozmixovaných tortillových lupienkov
- voliteľne: červené fazuľky, avokádo alebo kôpor na dozdobenie
Cestoviny na mexický spôsob
Postup:
- Uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Potom ich scedíme a odložíme bokom.
- Na panvici rozohrejeme olej a pridáme cibuľu a cesnak. Smažíme ich dozlatista.
- Pridáme papriku a jalapeño papričku a orestujeme ich asi 2-3 minúty, kým paprika zmäkne.
- Pridáme paradajkové kocky, chilli prášok, mletú sladkú papriku, mletý koriander, mletú rasce, cukor, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame.
- Ak chcete, môžete pridať aj červené fazuľky pre viac chuti a konzistencie. Necháme všetko spolu variť asi 10 minút na miernom ohni.
- Zmiešame cestoviny s omáčkou a potom ich posypeme roztlačenými tortillovými lupienkami.
- Podávame teplé s ďalším dozdobením, akým je napríklad avokádo, kôpor alebo syr.
Dúfam, že si vychutnáte tieto výnimočné cestoviny s mexickým štýlom v slovenčine!
2)
Ingrediencie:
- 250 g cestovín (napríklad penne alebo fusilli)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 plechovka (400 g) čiernych fazúľ, prepláchnutých a scedených
- 1 plechovka (400 g) paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička kmínu
- 1/2 lyžičky cayenského korenia (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 g nastrúhaného syra (napríklad čedar alebo mozzarella)
- Čerstvý koriander na ozdobu (voliteľné)
- Limetková šťava na dochutenie (voliteľné)
Postup:
-
Uvarenie cestovín: Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte soľ a uvarte cestoviny podľa pokynov na obale, kým nie sú al dente. Potom ich sceďte a odložte stranou.
-
Príprava zeleniny: Na veľkej panvici alebo woku rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a osmažte ich do sklovita, približne 3-4 minúty.
-
Pridanie papriky: Do panvice pridajte nakrájané červené a zelené papriky a smažte ďalších 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Fazuľa a omáčka: Pridajte prepláchnuté čierne fazule, paradajkový pretlak, mletú papriku, kmín, cayenské korenie, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a nechajte dusiť na miernom ohni asi 5-7 minút, aby sa chute spojili.
-
Pridanie cestovín: Do panvice s omáčkou pridajte uvarené cestoviny a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Môžete pridať aj limetkovú šťavu na dochutenie, ak máte radi osviežujúcu chuť.
-
Podávanie: Cestoviny servírujte na tanieroch posypané nastrúhaným syrom a čerstvým koriandrom, ak máte radi. Môžete podávať aj s ďalšími limetkovými klinmi na strane.
Dobrú chuť!