Ak máte radi kombináciu cestovín s pancettou a balzamikovým octom, tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 250 g cestovín (napr. spaghetti)
- 150 g pancetty (nakrájanej na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nakrájaného)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- parmezánový syr na posypanie (opcionálne)
- čerstvá petržlenová vňať (nasekaná na ozdobenie)
Cestoviny s pancettou a balzamikom
Postup:
- V hrnci s osolenou vriacou vodou uvaríme cestoviny podľa pokynov na obale, kým nie sú “al dente”. Potom ich odkvapkáme a odložíme stranou.
- Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme pancettu. Smažíme ju na stredne silnom ohni, kým nie je pekne opražená a krehká.
- Potom pridáme nakrájaný cesnak a orestujeme ho spolu s pancettou, kým nezačne voňať.
- Znížime teplotu a pridáme balzamikový ocot. Premiešame, aby sa všetky chute spojili, a necháme pár minút povariť spolu.
- Do omáčky pridáme uvarené cestoviny a dobre ich premiešame. Ochutíme soľou, korením a prípadne pridáme ešte trochu oleja alebo octu podľa chuti.
- Hotové cestoviny s pancettou a balzamikom môžeme servírovať s čerstvo nastrúhaným parmezánom a posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 250 g cestovín (napr. spaghetti alebo penne)
- 150 g pancetty (slaniny) nakrájanej na kocky
- 2-3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 4-5 lyžíc balzamikového octu
- 3-4 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Strúhaný parmezán na posypanie
- Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Uvarenie cestovín: V veľkom hrnci priveďte vodu k varu, osolte ju a pridajte cestoviny. Varíme ich podľa pokynov na obale, až kým nie sú al dente. Po uvarení ich sceďte, ale zanechajte si šálku vody z varenia na neskôr.
-
Príprava pancetty: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte pancettu a smažte ju, kým nebude chrumkavá a zlatohnedá, približne 5-7 minút.
-
Pridanie cesnaku: Keď je pancetta hotová, pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte asi minútu, kým sa cesnak nezjemní a neuvoľní svoju arómu.
-
Pridanie balzamikového octu: Znížte teplotu na nízku a pridajte balzamikový ocot. Miešajte, aby sa všetky chute spojili a ocot sa trochu odparil, asi 2-3 minúty.
-
Spojenie s cestovinami: Do panvice s pancettou a balzamikom pridajte uvarené cestoviny. Dobre premiešajte, ak je zmes príliš suchá, pridajte trochu vody z varenia cestovín, aby sa všetko spojilo. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Podávanie: Na tanieroch podávajte cestoviny posypané strúhaným parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!