Frankfurtská polievka

Frankfurtská polievka, tiež známa ako Frankfurtská zeleninová polievka, je tradičné nemecká jedlo, ktorá sa bežne podáva ako predjedlo. Táto polievka je lahodná kombinácia zeleniny, mäsa a korenia. Často obsahujeklasický párok alebo trocha mrkvy. Je vhodná na každý deň a obľubujú si ju aj deti. 

Podávali nám ju v škole ale ja n astrednej škole počas obedou. Nevyhla som sa jej ani na Vasokej škoe či v práci. Môže obsahovať aj šošovicu či fazuľku. No dobrá verzia obsahuje aj smotanu a je na jemno pripraená. Rozhodne sa vám jej príprav nebude robiť problémy nakolko je ju veľmi ľako pripraviť. 

 

Poďme si teda ukázať 19 receptov, ktoré som pripravila práve pre vás.

 

Frankfurtská polievka

Suroviny:

  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 pór, nakrájaný na kolieska
  • 200 g Frankfurtských párkov, nakrájaných na kolečká
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžička mletého rasce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Rozpustite maslo v hrnci a orestujte cibuľu, mrkvu, zemiaky a pór, kým cibuľa nie je mäkká.
  2. Pridajte Frankfurtské párky a orestujte ich krátko.
  3. Zalejte zeleninu a párky zeleninovým vývarom a varíme asi 15-20 minút, kým sa zelenina zmäkne.
  4. Pridajte rasce, soľ a korenie podľa chuti a varíme ešte 5 minút.
  5. Polievku môžeme podávať posypanú s čerstvou petržlenovou vňatou.

Môžete si vychutnať túto tradičnú Frankfurtskú polievku teplú a s chlebom. Dobrú chuť!

 

Frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami

2) Frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami

Frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami je nádherným príkladom chutnej kombinácie mäsa, zeleniny a korenia. Tu je jednoduchý recept na túto vynikajúcu polievku:

Suroviny:

  • toška oleja
  • 1 cibuľa, nasekaná (menšia)
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 4 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 150 g klasických párkov
  • 1 hrnček fazuľiek (môžete použiť biele alebo čierne fazule), vopred namočených a uvarených (alebo konzerva)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 ČL lyžica mletého rasce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • petržlenová vňať 

Postup:

  1. Rozpustite maslo v hrnci a orestujte cibuľu, mrkvu a zemiaky, kým cibuľa nie je mäkká.
  2. Pridajte Frankfurtské párky a orestujte ich krátko.
  3. Pridajte fazule a premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte mletý rasce.
  5. Varíme asi 15-20 minút, kým sa zelenina zmäkne a všetky chute sa pretláčajú spolu.
  6. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a korenie.
  7. Polievku môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou a podávať s chlebom.

Táto frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami je skvelá voľba na teplú večeru alebo na chladné dni. Vychutnajte si ju s dobrým spoločenstvom a prípadne s chlebom na namáčanie. Dobrú chuť!

 

 

Frankfurtská polievka so smotanou

3) Frankfurtská polievka so smotanou

Ak chete chutnejšiu verziu tejto chutnej polievočky, tak ju môžete ochutiť smotanou. 

Budeme potrebovať: 

  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 ks cibule
  • 2 strúčiky cesnaku (prepučeného)
  • 4 frankfurtské párky (alebo obyčajné)
  • soľ, čierne mleté korenie
  • sladká mletá paprika
  • 4 ks väčších zemiakov
  • 200 m smotany na varenie
  • 2 PL hladkej múky

 

Postujeme následovne: 

  1. Do hrnva som dala tuk a 1 PL oleja aby sa mi nezmizol tak rýchlo tuk. Následne som do hrnca pridala nasekanú cubuľku a troška cesnaku na chuť. Niekto dáva rascu ale ja ju radšej nedávam. 
  2. Párky som si tiež umyla a nakrájala som ich na kolieska. Tie som pridala k orestovanej cibuľke a mierne zatiahla. 
  3. Pridala som soľ, mleté čierne korenie ale aj papriku. Trocha som počkala a pridala na kocky nakrájané zemiaky. Niekto už v tomto bode prdáva smotanu ja ju ale dávam na kocni. Môžete podliať šálkou vody ale najlepšie vývarom ak máte. 
  4. Ak sa zemiaky dovaria tak zmiešame smotanu z 2 PL múky a zahustíme. 
  5. Na konci môžete pridať troška byliniek na chuť ja preferuje petržlenovú vňať ale je dobé to aj dochutiť. 
  6. Dobrú chuť vám prajem.

 

Pravá frankfurtská polievka

4) Pravá frankfurtská polievka

Môj overený recept, ktorý nám pravovala už moja babka. Oblížete si všetky prsty na rukách. 

Potrebujeme: 

  • 4 ks zemiakov
  • 150 g šošovice
  • 4 ks frankfurtských párkov
  • 1 s cibule
  • 1 ks zeléru
  • 1 -2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlénu
  • soľ, čierne mleté korenie
  • 2 KL sladkej mletej papriky
  • majoránka
  • 2 PL slnečnicového oleja

 

Postujeme: 

  1. Na oleji v hrnci osmažíme cibuľku, ktorú sme si pokrájali na jemno. 
  2. Pridala som už teraz soľ a nakrájanú zeleninu. Môžete pridať aj šošovicu, ktorú ste si večer predtým alebo aspoň 2-4 hodiny nechali vo vode. 
  3. Nezabudneme podliať vodou ale vývarom a dusíme po pokrievkou. 
  4. Pred koncom pridáme na kolieska nakrájané párky. Môžete ich však aj na amsti orestovať na panvici. A na konci pridať do hrnca. Tak budú viac chutitiť a nebudú rozvarené. 
  5. Na konci uť stačí dochutiť soľou a korením a mlžete podávať. Dobrú chuť. 

 

Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi

5) Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi

Je to kalsická polievka a ničím sa veľmi nelíši od tej predchazdajúcej. Ale tak či tak vám na ňu pridám veľmi rada upravený recept. Tak aby chutila celej rodinke. 

Budeme k príprave potrebovať tieto ingrediencie: 

  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 1 ks cibule
  • 4 ks párok (podľa vlastného výberu) 
  • 5 ks zemiakov
  • soľ, čierne melté korene
  • sladké mlatá paprika
  • 2 PL hladkej múky,

 

Postupujeme následovne: 

  1. Za prv si očistému cibuľu a nakrájame ju na malé kocky. Taktiež si očistíme zemaiky a tiež ich nakrájame na malé kocky. Podobne postupujeme pri párkoch ale ti nakrájamé na koleska. 
  2. Do hrca si dáme olej alebo tuk a ten rozpáime. Následne pridáme zemiaky a tie restujeme na jemnom ohni. Robíme tak preto, aby sa nám rýchlejšie uvarili. Nezabudneme osoliť. 
  3. Až potom keď torcha po 10 – 15 minútach zmäkknú, tak pridáme cibuľku. 
  4. Hneď pridáme párky a restujeme 2 minútky. Zalejeme vodou alebo vodou z bujónom a osolíme, okoreníme a pridáme aj sladké mletú papriku. 
  5. Varíme zemiaky do úplnej mäkkosti. 
  6. Do panvice si dáme troška olej a hladkú múku s mletou sladkou paprikou. Spravíme zápražku a zahustíme ňou polievku. Na konci dokoreníme a dosolíme.  Podávamé s chlebou alebo s opečenou bagetkou. Dobrú chuť.

 

Frankfurtská polievka originál
Frankfurtská polievka originál

6) Frankfurtská polievka originál

Nikto už nevie aká je orginálna. Počas dlhých rokov tento recept prešiel rôznami úúravami, ale dnes viem, že práva mžete byť tá najklasickejšia verzia. Ktorú vám aj dnes ukážem. 

 

Potrebujeme:

  • 4 debrecínske klobásy
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1/2 lyžičky mletého korenia
  • 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:
1. Na rozohriatú panvicu pridáme olej a orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlatisté.
2. Pridáme nakrájané klobásy a orestujeme od tej strany, ktorá mala byť pri kontakte s panvicou.
3. Do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu spolu s vývarom alebo vodou, kým sa neuvařia. Potom pridáme zvyšok klobásy.
4. V yuž pripravenej panvici pridáme kurkumu, mletú a červenú paprieku, mleté korenie a soľ a miešame do hladka.
5. Zmiešané mleté korenie pridáme do hrnca s klobásou a zeleninou.
6. Všetko necháme asi 20-25 minút variť pod zatvoreným pokrievkou, až kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú.
7. Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.

Dobrú chuť!

 

 

Frankfurtská polievka so zeleninou

7) Frankfurtská polievka so zeleninou

K tejto zeleninovej verziu ja používam tieto ingrediencie: 

  • 1 PL oleja
  • 3 ks párok
  • 3 ks zemiakov
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlenu
  • petržlenovú vňať
  • 1/2 celéru
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletú papriku 
  • bujón

 

Postup: 

  1. Ako prvé si ošúpeme a nakrájame zeleninu na kolieska a zemiaky na kocky. Na kolieska tiež nakrájamé práky. 
  2. Do hrnca ako obvyklae dáme olej a spražíme na ňom zeleninu. A to preto aby sa rýchlejšie pripravila. Dbáme an to aby sa nám zeleninka napripálila. Potom môžeme pridať aj cibuľku. 
  3. Pridáme soľ, mleté papriku a čierne mleté korenie. Podlejeme vodou alebo vývarom, tak aby bola zelenina ponorená vo vode. Po príapde pridáme aj bujón ak ho máte radi. 
  4. Varíme do kým nezmäkkne. Približne 15 – 20 minút. Potom ak he treba tak dochutíme korením. A zachutíme polievku smotanou a hladkou múkou. Dovaríme a dochutíme opäť. 
  5. Dobrú chuť.

 

Frankfurtská polievka krémová

8) Frankfurtská polievka krémová

Krémovosť tejto polievky spôsobuje smotana na varenie a pár plátkov masla. Tak si ju teda poď spoločne pripraviť. 

Budeme potrebovať tieto potraviny na prípravu: 

  • 4 frankfurtské párky
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 zemiaky
  • 1 l zeleninovej vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na smaženie
  • maslo

Postup prípravy:
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na drobné kocky.
2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
3. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, kým sa nezačnú zlatisto sfarbovať.
4. Pridáme k nim nakrájané zemiaky a orestujeme ich asi 3 minúty.
5. Zalejeme všetko zeleninovým vývarom a necháme variť, kým sa zemiaky neuvária.
6. Frankfurtské párky nakrájame na kolieska a pridáme ich do polievky.
7. Počkáme, kým sa párky ohrejú a potom pridáme smotanu na varenie.
8. Všetko dôkladne premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
9. Polievku podávame teplú, prípadne môžeme ozdobiť kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

Frankfurtská polievka pre deti

9) Frankfurtská polievka pre deti

Táto Frankfurtská polievka je ideálna pre deti, pretože obsahuje množstvo zdravých zelenín a je veľmi chutná. Pripravte ju nasledovne:

Potrebujete:

  • 4 klobásy Frankfurt
  • 2 mrkvy
  • 1 zelerový koreň
  • 1 malú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 l zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

1. Očistite a nastrúhajte mrkvu a zelerový koreň.

2. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kúsky.

3. Na panvici si zohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, až budú zlatisté.

4. Pridajte na panvicu nastrúhanú mrkvu a zelerový koreň a miešajte asi 5 minút.

5. Do hrnca zalejte zeleninový vývar a pridajte orestovanú zeleninu.

6. Priveďte k varu a nechajte variť asi 15-20 minút, kým zelenina nie je mäkká.

7. Miešajte občas a pridajte podľa chuti soľ a korenie.

8. Nakrájajte klobásy na malé kúsky a pridajte ich do polievky.

9. Nechajte variť ešte 5-10 minút, kým sa klobásky zahrejú.

10. Servírujte teplú polievku a podávajte s chlebom.

Dobrú chuť!

 

Frankfurtská polievka s mrkvou

10) Frankfurtská polievka s mrkvou

Ingrediencie:

  • 500g frankfurtských párkov
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice oleja
  • 1 l vývaru
  • 1 plechovka paradajkových kúskov
  • 3 zemiaky
  • soľ a čierne korenie

Postup:

1. Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky.

2. Mrkvu olúpeme a nakrájame na tenké plátky.

3. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky.

4. Ohrejeme olej na panvici a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak.

5. Pridáme na panvicu mrkvu a opekáme ju 3 minúty.

6. Do hrnca nalijeme vývar a pridáme naň smaženú mrkvu s cibuľou.

7. Pridáme nakrájané zemiaky a necháme všetko pomaly variť.

8. Frankfurtské párky nakrájame na kolieska a pridáme ich do polievky.

9. Pridáme paradajkové kúsky a soľ a korenie podľa chuti.

10. Zmes necháme variť na miernom ohni asi 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.

11. Podávame s gaštanovým chlebom alebo inou pečivovou prílohou.

Dobrú chuť!

 

Frankfurtská polievka s hovädzím vývarom
Frankfurtská polievka s hovädzím vývarom

11) Frankfurtská polievka s hovädzím vývarom

Ingrediencie:

  • 500 g frankfurtských párkov
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zelerové stonky
  • 1 zemiak
  • 1 l hovädzej vývar
  • soľ, čierne korenie
  • 4 vajcia
  • tymián
  • olej

Postup:

1. V hrnci dajte variť frankfurtské párky v hovädzej vývare asi 10 minút. Potom ich vyberte a nakrájajte na menšie kúsky.

2. Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájanú mrkvu, zeler a zemiak a dusíme na miernom ohni asi 10 minút.

3. Všetko prelejte do hrnca s varom, pridajte nakrájané párky, soľ a korenie podľa chuti. Varíme na miernom ohni asi 20 minút.

4. Počas toho si uvaríme vajcia natvrdo a nasekáme tymián.

5. Polievku rozdelíme do miskiek, do každej pridáme kúsok vajcia a posypeme tymiánom.

6. Podávame s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

 

Frankfurtská polievka s mliekom

12) Frankfurtská polievka s mliekom

Ide o tradičnú nemecká polievku, ktorá sa pripravuje z frankfurtských párkov, zemiakov, mrkvy, cibule, múky, mlieka a masla.

Ingrediencie:

  • 4 – 5 frankfurtských párkov
  • 3 veľké zemiaky
  • 1 veľká mrkva
  • 1 cibuľa
  • 4 lyžice múky
  • 1 liter mlieka
  • 2 lyžice masla
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:
1. Zemiaky a mrkvu ošúpeme, nakrájame na kocky a povaríme v osolenej vode do mäkka. Potom ich precedíme a necháme vychladnúť.
2. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju dozlatista.
3. Pridáme múku a ďalej miešame až kým cibuľa a múka nezhnednú.
4. Mlieko postupne pridávame do hrnca s cibuľou a múkou a neustále miešame, aby sme zabránili hrudkám vzniku.
5. Pridáme varené zemiaky a mrkvu a necháme všetko variť asi 10-15 minút.
6. Frankfurtské párky nakrájame na kocky a pridáme do polievky.
7. Polievku necháme ešte variť 5-10 minút, aby sa párky zohriali a chuť zmesnila.
8. Ochutnáme soľou a korením podľa chuti.

Frankfurtská polievka s mliekom je hotová. Podávame ju s chrumkavou bagetkou alebo rožkom. Dobrú chuť!

 

Frankfurtská polievka s hrachom

13) Frankfurtská polievka s hrachom

Na prípravu tejto polievky som použila: 

  • 500 g Frankfurtských párkov
  • 2 veľké cibule
  • 2 struhanky
  • 2 lyžice oleja
  • 1 plechovka hrachu (400 g)
  • 1,5 l zeleninovej polievky
  • soľ a korenie

Postup:

1. Na začiatku si pripravte všetky potrebné suroviny – nakrájajte cibuľu na malé kúsky, Frankfurtské párky nakrájajte na kolieska a otvorte plechovku s hrachom.

2. Na panvici si rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu, kým nezhnedne.

3. Pridajte Frankfurtské párky a opečte ich z každej strany.

4. Potom pridajte struhanku a premiešajte.

5. Zalejte zeleninovou polievkou a pridajte plechovku s hrachom.

6. Pomaly nechajte zohriať, až sa všetky ingrediencie spoja a vznikne homogénna polievka.

7. Ochutnajte soľou a korením podľa chuti.

Takto pripravenú polievku podávajte teplú spolu s opečeným chlebom. Bon appétit!

 

 

14) Frankfurtská polievka – videorecept

FRANKFURTSKÁ POLIEVKA S PÁRKOM  - 30 minut a je hotovo - Recept na Frankfurtskú polievku

 

Frankfurtská polievka s mrveničkou

15) Frankfurtská polievka s mrveničkou

Ingrediencie:

  • 6 párkov Frankfurter
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 l vývaru
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 l kyslej smotany
  • soľ a korenie
  • petržlen (ideálne čerstvá ak máte doma)

Postup:

  1. Omyte a olúpte mrkvu a nakrájajte na kolieska. Cibuľu omyte a nakrájajte na drobné kúsky.
  2. Do hrnca nalejte olej a rozmixujte cibuľu, kým nebude mäkká a sklovitá.
  3. Pridajte nakrájanú mrkvu a restujte po dobu 5 minút.
  4. Položte do panvice Frankfurter párky a olúpte ich z kože. Nakrájajte na kúsky a pridajte do hrnca s mrkvou a cibuľou.
  5. Pridajte lyžicu múky a premiešajte, kým sa nevytvorí hustá pasta. Postupne pridávajte vývar a premiešajte, kým sa nevytvorí hladká zmes.
  6. Varte na miernom ohni po dobu 15 minút, alebo kým sa párky a mrkva nezmäknú.
  7. Pridajte kyslú smotanu a premiešajte. Varte na miernom ohni po dobu 5 minút.
  8. Ochutnajte polievku a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  9. Polievku rozdeľte do misiek a ozdobte drobne nasekanou petržlenkou. Podávajte teplú.

Tento recept na frankfurtskú polievku s mrveničkou je jednoduchý a rýchly a jeho príprava nevyžaduje veľké úsilie. Túto polievku môžete podávať ako hlavné jedlo alebo ako predkrm pred hlavným jedlom.

 

Frankfurtská polievka s haluškami

16) Frankfurtská polievka s haluškami

Menej známa verzia toho rceptu ale stále chutná.

Ingrediencie:

  • 6 párkov Frankfurter
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1,5 l vývaru
  • soľ a korenie
  • 250g halušiek z kyslej smotany (ale stačia ja te z múky a a vajíčka)

Postup:
1. Cibuľu očistite a nakrájajte na drobné kúsky. Na panvici ju orestujte do zlatista.
2. Mrkvu očistite, nakrájajte na drobné kúsky a pridajte ju do panvice k orestovanej cibuli.
3. Pridajte k nim Frankfurter párky nakrájané na drobné kúsky a opekajte ich spolu na panvici asi 5 minút, aby získali dezertnú chuť a vôňu.
4. V kastróle zahrejte vývar, pridajte k nemu Frankfurtery, mrkvu a cibuľu a varíme približne 15 minút, kým sa všetko netuhne.
5. Pridajte do polievky halušky z kyslej smotany a varíme ďalších 10-15 minút, kým halušky nie sú hotové.
6. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
7. Polievku môžete podávať s čerstvou bagetou a ozdobenú dusenou zeleninou.

Takto máte rýchly a jednoduchý recept s malým množstvom ingrediencií, ale stále s výbornou a lahodnou chuťou.

 

Frankfurtská polievka s klobásou

17) Frankfurtská polievka s klobásou

áto polievka je charakteristická hustou konzistenciou a bohatou chuťou, ktorú dosiahnuť pomocou kvalitnej zeleniny, korenia a klobásy.

Pre prípravu frankfurtskej polievky s klobasou budete potrebovať:

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 pór
  • 5 paradajok
  • 4 frankfurtské klobásy
  • 1 lyžicu múky
  • 1 lyžicu masla
  • soľ a čerstvo mletý čierny korenie
  • petržlenovú vňať na ozdobenie

1. Najskôr si pripravíme zeleninu. Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na drobné kocky. Mrkvu umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. Papriky nakrájame na malé prúžky. Pór nakrájame na kolieska a paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

2. V hrnci si roztopíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme ich na miernom ohni, aby sa cibuľa zjemnila a cesnak zmäkol.

3. Potom pridáme k zemiakom, mrkve a póru a orestujeme ich spolu asi 5 minút, aby trochu zmäkli.

4. Následne pridáme k zelenine nakrájanú papriku a paradajky.

5. Na konci pridáme klobasy nakrájané na kolieska a varíme spolu ďalších 15-20 minút.

6. V miske si zrieďte lyžicu múky s trochou vody a premiešajte, aby sa vytvorila hladká zmes. Pridajte ju do hrnca s polievkou a varíte ďalších 5-10 minút, kým polievka nezhustne.

7. Ochutnáme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.

8. Podávame po ozdobení petržlenovou vňaťou.

Frankfurtská polievka s klobasou sa traduje už desiatky rokov a stále si zachováva svoje miesto na mnohých jedálnych lístkoch. V Nemecku ju konzumujú ako hlavné jedlo, ale môže byť aj skvelou predjedlom. Samotná príprava nie je náročná a môže byť rýchlo hotová. Polievka je vynikajúco chuťové zladením zeleniny a klobásy, ktorá dodá polievke jemnú pikantnosť.

Frankfurtská polievka s klobasou je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jedlo okolo, ktorého priprave nebudú musieť stráviť veľa času, ale zároveň si chcú pochutnať na vynikajúcej chuti. Keďže sa môže krásne zaradiť medzi rýchle polievky, môžete ju pripraviť aj ako zdravú a chutnú večeru pre seba alebo rodinu. Takže neostáva iné, iba si naveďte na tanier kúsok tradície a chuť nemeckej kuchyne.

 

Takto môžete jednoducho pripraviť polievky, ktoré nám chutia. Stačí len upraviť niektoré ingrediencie a postupy a recepty sú na svete.

 

Netradičný recept na frankfurtskú polievku

18) Netradičný recept na frankfurtskú polievku

Tu je originálny recept na frankfurtskú polievku s párkom a zemiakmi, ktorý trvá trochu dlhšie, ale stojí za to:

Potrebujeme:

  • 6-8 stredne veľkých zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 mrkvy, nadrobno nakrájané
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 4-6 frankfurtských párkov, nakrájaných na kolieska
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na malé kúsky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1 lyžička mletej papriky1 lyžička mletého korenia
  • soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
  • čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. pažítka alebo petržlen)

Postup:

1. Rozohrejeme olivový olej v hrnci a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, kým nie sú mäkké a sklovité. Necháme ich chvíľu zhruba 10 minút.
2. Pridáme nakrájané mrkvy a zemiaky a restujeme ďalších 10 minút.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a pridáme korenie: kurkumu, papriku a korenie. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Varíme na strednom ohni, kým zemiaky a mrkva nezmäknú. Polievku miešame občas.
4. Pridáme nakrájané frankfurtské párky a necháme ich variť ďalších asi 5-7 minút, kým párky nebudú mäkké a horúce. Miešame občas.
5. Ak chceme mať polievku hladšiu, použijeme mixér a rozmixujeme ju. Ak máme radi hrubšiu, môžeme ju nechať takú, akú je.
6. Podávame teplú a ozdobíme ju čerstvými bylinkami.

Tento recept je zväčša bezlepkový, ak použijeme hotový bezlepkový vývar, aby sme predišli problémom pre celiakov a intolerantov. Množstvo ingrediencií môže byť podľa chuti a počtu strávníkov, pretože táto polievka sa dá ľahko prispôsobiť osobným preferenciám.

 

19) Ako sa robí frankfurtská polievka?

Potrebujeme nasledujúce zložky:

  • 6 slaných klobások Frankfurt
  • 2 lyžice masti
  • 2 lyžice múky
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nakrájané na kocky
  • 2 zelerové stonky, nakrájané na kocky
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička kari korenia
  • 1 borievka
  • 2 bobkové listy
  • 1,5 litra vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
  • clozrnný chlieb na podávanie

Krok 1: Upravte klobásy

Vezmite klobásy a nakrájajte ich na kocky. Dajte ich bokom a pripravte sa na ďalší krok.

Krok 2: Upražte základ polievky

Do priestranného hrnca zahrejte mast. Pridajte múku a premiešajte, kým nezískate hustú zmes. Potom pridajte cibuľu a cesnak a orestujte, kým nebudú mäkké. Potom pridajte nakrájanú mrkvu a zeler a tiež orestujte, kým nezsoftujú.

Krok 3: Pridajte koreniny a tekutinu

Do základu polievky pridajte paradajkový pretlak, kari korenie, vločku borievky, bobkové listy a vývar. Premiešajte a postupne pridávajte nakrájané klobásy. Choďte pomaly a pritom neustále miešajte. Nechajte polievku variť na strednom ohni, kým nebudú klobásy úplne uvarené.

Krok 4: Podávanie

Naservírujte frankfurtskú polievku teplú a navrch môžete pridať čerstvo nasekanú petržlenovú vňať. Na priloženie môžete použiť celozrnný chlieb alebo toasty.

Toto je rýchly a jednoduchý spôsob, ako pripraviť chutnú a sýtu frankfurtskú polievku. Tento recept sa dá ľahko prispôsobiť vašim chuti a preferenciám pridaním ďalších zelenín alebo korenín. Dúfam, že vám tento recept pomohol a že si budete môcť vychutnať túto klasickú nemeckú pochúťku. Dobrú chuť!

 

nutričné hodnoty

Frankfurtská polievka nutričné hodnoty

Niektoré nutričné hodnoty polievky na porciu (asi 350-400 ml):

  • Kalórie: 250-300 kcal
  • Bielkoviny: 10-15 g
  • Sacharidy: 20-25 g
  • Tuky: 14-16 g
  • Vláknina: 3-5 g
  • Sodík: 900-1000 mg

Hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od presného množstva použitých ingrediencií a spôsobu prípravy polievky.

Kalórie: Podľa spoločnosti MyFitnessPal má jedna porcia (asi 350-400 ml) frankfurtskej polievky kalorickú hodnotu medzi 250 a 300 kalóriami. Avšak množstvo kalórií môže závisieť od použitých ingrediencií a spôsobu prípravy polievky.

Bielkoviny: Obsah bielkovín v jednej porcii frankfurtskej polievky sa pohybuje medzi 10 a 15 gramami. Klobása obsahuje množstvo bielkovín, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie našich svalov a iných telesných buniek.

Sacharidy: Zemiaky a mrkva sú zdrojmi sacharidov v polievke, každá porcia obsahuje okolo 20 až 25 gramov sacharidov. Pri konzumácii sacharidov je dôležité si udržiavať rovnováhu a nekonzumovať príliš veľa rafinovaných sacharidov, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie.

Tuky: Množstvo tukov v jednej porcii frankfurtskej polievky je relatívne nízke. Avšak klobása, ktorá je významnou ingredienciou v polievke, obsahuje tuky, takže je dôležité sledovať celkový príjem tukov v našej strave.

Vitamíny a minerály: Frankfurtská polievka obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravie a správne fungovanie nášho organizmu. Zemiaky a mrkva sú zdrojom vitamínu C, vitamínu K, draslíka a ďalších minerálov. Okrem toho obsahuje polievka aj antioxidanty a iné živiny, ktoré sú dôležité pre zdravie.

Treba si uvedomiť, že nutričná hodnota frankfurtskej polievky môže závisieť od mnohých faktorov, vrátane použitých ingrediencií, prípravy a množstva konzumovanej polievky. Avšak, v priemere sa frankfurtská polievka javí ako relatívne zdravá možnosť súčasti našej stravy, poskytujúca nám potrebné množstvo živín a energie, ktoré potrebujeme na náš každodenný život.

 

Výhody frankfurtskej polievky

1. Vysoký obsah bielkovín: Klobása, ktorá sa používa ako hlavná zložka frankfurtskej polievky, je bohatá na bielkoviny a pomôže vám udržať sa dlhšie sýtenej.

2. Výborná chuť: Kombinácia klobásy, zemiakov, mrkvy a korenia prináša do polievky vynikajúcu chuť.

3. Vynikajúca ako jedlo na zohriatie: Frankfurtská polievka sa dá dobre zohriať a preto sa často konzumuje v chladnejších obdobiach.

4. Obsahuje zeleninu: Zemiaky a mrkva obsahujú vlákninu a množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravie.

5. Jednoduchá príprava: Frankfurtská polievka sa pripravuje rýchlo a jednoducho, preto je vhodná ako rýchla a jednoduchá večera.

Treba však mať na pamäti, že mnoho klobás na trhu obsahuje veľa nitrátov, soľ a tuku, a preto by mala byť klobása konzumovaná v množstvách ako súčasť zdravého stravovania.

 

Servírovanie

Polievka sa zvyčajne podáva horúca. Môže byť servírovaná v misách alebo hlbokej tanieri. Mnoho kuchárov ju posype jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo koprovými listami na dekoráciu. Niektorí ľudia si ju radi namačkajú s chlebom alebo toustom a iní ju podávajú s kyslou smotanou. Je ju možné podávať aj ako predjedlo pred hlavným jedlom alebo ako samostatné jedlo spolu s pečivom.

 

História frankfurtskej polievky

Bola prvýkrát zmienená na prelome 19. a 20. storočia v jednej nemeckej kuchárskej knihe. Je pomenovaná po nemeckom meste Frankfurt, kde sa kedysi vyrábala tradičná Frankfurtská klobása, ktorá je jedným zo základných ingrediencií polievky.

Po celom Nemecku sa polievka stala obľúbeným jedlom a postupne sa rozšírila aj do ďalších krajín. Výroba a príprava klobás a polievok sa v každej oblasti líšili, preto existuje množstvo variácií frankfurtskej polievky, ako aj rôznych druhov klobás, ktoré sa používajú.

Dnes je frankfurtská polievka obľúbená po celom svete a často sa objavuje na menu reštaurácií a kaviarní.

 

Kuchári v tomto regióne začali polievku variť založení na miestnych ingredienciách, ktoré boli najdostupnejšie a sú v nej prítomné dodnes. Patria medzi ne klobása, zemiaky, mrkva, cibuľa a iné korenie, ktoré sú špecifické pre tento druh polievky.

Polievka sa v minulosti často podávala ako lacná a výživná strava pre chudobnejšiu populáciu. Dnes však je veľmi populárna po celom svete a často sa podáva v reštauráciách v Nemecku aj v iných krajinách v celej Európe a USA.

 

 

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *