Kyslá šošovicová polievka bola v minulosti pokrmom najmä boháčov a vyššej vrstvy obyvateľstva. Je to nízkotučná a nízkokalorická strukovina. Je veľmi cennou potravinou.
Je bohatá na vápnik, železo, selén, fosfor, zinok, vitamíny B1, B2, B6 a enzýmy. Obsahuje aj organické kyseliny a lecitín.
Kyslá šošovicová polievka
Kyslá šošovicová polievka je tradičný slovenský pokrm, ktorý býval často spojený s vyššími vrstvami obyvateľstva v minulosti. Táto polievka je známa pre svoj vysoký obsah vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku a vitamínov skupiny B, ako napríklad vitamíny B1, B2 a B6. Okrem toho obsahuje aj organické kyseliny a lecitín.
Dúfam, že Vás tento recept zaujal! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2)
Suroviny:
- 200 g červenej šošovice
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2-3 lyžice rajčinového pretlaku
- 100 ml kyslej smotany (alebo vegan smotany)
- 2-3 lyžice octu (jablčného alebo vínneho)
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1 lyžica oleja
- Korenie (napríklad bobkový list, rasca)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava šošovice: Pred varením je dobré šošovicu prepláchnuť vodou a nechať ju nasiaknuť, aj keď červená šošovica zvyčajne nevyžaduje predchádzajúce namáčanie.
-
Zelenina: Na oleji v hrnci osmahnite nakrájanú cibuľu, kým nie je sklovitá. Potom pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a zemiak a krátko restujte.
-
Pridanie šošovice: Do hrnca pridajte prepláchnutú šošovicu a všetko spolu premiešajte. Následne zalejte vývarom a pridajte rajčinový pretlak, bobkový list a rascu.
-
Varíme: Polievku priveďte do varu a potom znížte teplotu. Nechajte ju variť asi 20-25 minút, kým šošovica a zelenina nezmäknú.
-
Kyslosť: Po uvarení pridajte do polievky kyslú smotanu a ocot. Dôkladne premiešajte a ochutnajte. Podľa potreby dosolte a dochuťte čiernym korením.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Variabilita: Môžete pridať aj iné druhy zeleniny, ako je paprika alebo zeler, podľa chuti alebo preferencií.
Dobrú chuť!