Pre madarsku sedliacku polievku (gulyásleves) budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 500 g hovädzieho mäsa (prípadne iného mäsa, ako bravčové alebo kuracie), nakrájaného na malé kúsky
– 2 cibule, nakrájané na drobné kocky
– 2 papriky, nakrájané na tenké pásiky
– 3 paradajky, nakrájané na kocky
– 2 strúčiky cesnaku, nadlisované
– 2 lyžice mletej sladkej papriky
– 1 lyžička mletej ostrej papriky (podľa chuti)
– soľ a čierne korenie na dochutenie
– 1 l hovädzieho vývaru
– 2 zemiaky, nakrájané na malé kocky
– olej na smaženie

 

Maďarská sedliacka polievka

Postup:

1. Hovädzie mäso osolíme a okoreníme čiernym korením. V hrnci rozohrejeme trochu oleja a opražíme mäso z každej strany, kým nie je pekne zlatisté. Potom ho vyberieme z hrnca a odložíme na vedľajší tanier.

2. Do rovnakého hrnca pridáme nakrájanú cibuľu a papriky. Orestujeme ich do mäkka, aby sa získal jemný sladko-kyslý základ. Potom pridáme nastrúhaný cesnak a opražíme ho ešte krátku chvíľu.

3. Pridáme paradajky a mletú sladkú a ostrú papriku. Všetko dobre premiešame a necháme krátko povariť, aby sa zložky spojili.

4. Do zmesi v hrnci pridáme opražené mäso a zalejeme hovädzím vývarom. Znížime teplotu a necháme polievku varíť, až kým mäso nie je mäkké a dochutené.

5. Medzitým si pripravíme zemiaky. Zemiaky očistíme, nakrájame na malé kocky a pridáme ich do polievky. Varíme spolu, kým zemiaky nie sú mäkké a uvarené.

6. Na záver ochutíme polievku soľou a korením a podávame ju horúcu.

Takto pripravená madarská sedliacka polievka je výborným hlavným jedlom, ktoré sa podáva s kúsok chleba alebo knedľou. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *