Tu je recept na kyslú fazuľovú polievku s údeninou:
Suroviny:
- 250 g sušenej kyslej fazule
- 200 g údeného mäsa (napríklad slanina alebo klobása)
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 mrkva, nakrájaná na kocky
- 1 petržlenová koreňová zelenina, nakrájaná na kocky
- 1 lyžica vegety
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Kyslá fazuľová polievka s údeninou
Postup:
- Vezmite sušenú kyslú fazuľu a nechajte ju cez noc namočiť v dostatočnom množstve vody.
- Ďalší deň fazuľu opláchnite a dajte variť vo veľkom hrnci so čistou vodou. Pridajte údené mäso a nechajte variť na miernom ohni asi 1 hodinu, kým sa fazuľa zmäkne.
- Medzičasom si pripravte zeleninu. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu, cesnak, zemiaky, mrkvu a petržlenovú koreňovú zeleninu, až kým nezačnú zlatisto hnedať.
- Pridajte orestovanú zeleninu do hrnca s fazuľou a mäsom. Pridajte vegetu, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Vařte polévku na mírném ohni po dobu dalších 20-30 minut až do změknutí zeleniny. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody.
- Pred podávaním ozdobte polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s chlebom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g sušenej fazule (bielej alebo pinto)
- 200 g údeniny (napr. údená slanina alebo klobása)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zeler (korene)
- 1 červená paprika
- 1 konzerva rajčín (400 g)
- 1 liter zeleninového alebo mäsového vývaru
- 1-2 lyžice octu (podľa chuti)
- soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 1-2 bobkové listy
- 1 lyžica rasce
- kúsok čerstvého kôpru (na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava fazule: Fazuľu pred varením namočíme na minimálne 6 hodín, najlepšie cez noc. Po namočení ju prepláchneme a dáme variť do osolenej vody, kým nie je mäkká (asi 1-1,5 hodiny).
-
Príprava zeleniny: Na panvici si ohrejeme trošku oleja a pridáme na kocky pokrájanú údeninu. Opečieme ju do zlatistej farby. Potom pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujeme, až kým cibuľa nezmäkne.
-
Pridanie zeleniny: K údenine a cibuli pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a papriku. Orestujeme ďalších 5-7 minút, aby sa zelenina trošku zmäkla.
-
Zmiešanie ingrediencií: Do panvice pridáme uvarenú fazuľu, konzervu rajčín, bobkové listy, rascu a vývar. Varíme všetko spoločne na miernom ohni asi 20-30 minút.
-
Kyslosť a dochutenie: Na záver pridáme ocot, osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžeme pridať aj trochu vody, ak je polievka príliš hustá.
-
Servírovanie: Polievku podávame horúcu, ozdobenú nasekaným čerstvým kôprom.
Tipy:
- Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete do polievky pridať aj trošku pálivej papriky.
- K polievke sa hodí čerstvý chlieb alebo pečivo.
Dobrú chuť!