Tu je recept na kyslú fazuľovú polievku s údeninou:
Suroviny:
- 250 g sušenej kyslej fazule
- 200 g údeného mäsa (napríklad slanina alebo klobása)
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 mrkva, nakrájaná na kocky
- 1 petržlenová koreňová zelenina, nakrájaná na kocky
- 1 lyžica vegety
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Kyslá fazuľová polievka s údeninou
Postup:
- Vezmite sušenú kyslú fazuľu a nechajte ju cez noc namočiť v dostatočnom množstve vody.
- Ďalší deň fazuľu opláchnite a dajte variť vo veľkom hrnci so čistou vodou. Pridajte údené mäso a nechajte variť na miernom ohni asi 1 hodinu, kým sa fazuľa zmäkne.
- Medzičasom si pripravte zeleninu. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu, cesnak, zemiaky, mrkvu a petržlenovú koreňovú zeleninu, až kým nezačnú zlatisto hnedať.
- Pridajte orestovanú zeleninu do hrnca s fazuľou a mäsom. Pridajte vegetu, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Vařte polévku na mírném ohni po dobu dalších 20-30 minut až do změknutí zeleniny. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody.
- Pred podávaním ozdobte polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s chlebom.
Dobrú chuť!