Teraz už vieme, že ide o starú socialistickú klasiku, ktorá nikdy nezanikne.
Zloženie:
- 500g múky
- 7g sušeného droždia
- 1 čajová lyžička soli
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica zmäknutého masla
- 300ml teplej vody
- 1 stredne veľká mrkva, nastrúhaná
Postup prípravy:
- V rozmernej miske skombinujte múku, droždie a soľ.
- Urobte v strede otvor a vložte med, zmäknuté maslo a teplú vodu.
- Dôkladne premiešajte, kým nevznikne cesto.
- Preložte cesto na dobre pomúčený povrch a hnetite približne 10 minút, kým nebude hladké a elastické.
- Umiestnite cesto do čistej nádoby, zakryte ho vlhkou handrou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým sa objem nezvýši dvojnásobne.
- Predhrejte rúru na 200°C (400°F).
- Ako cesto vykysne, prepichnite ho a jemne zapracujte nastrúhanú mrkvu.
- Formujte cesto do bochníka a preneste ho na vymastený alebo papierom vystlaný plech.
- Opäť zakryte cesto vlhkou handrou a nechajte ho ešte 30 minút kysnúť.
- Pečte chlieb v predhriatej rúre priblžne 30-35 minút, kým nezíska zlatistú farbu a neznie dutý, keď naň zaklepete zospodu.
- Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred krájaním.
Príjemnú chuť pri vychutnávaní domácich chlebíkov s maslom, medom a mrkvou!
2) Chlieb s maslom medom a mrkvou recept
Potrebné suroviny:
- 4 plátky čerstvého chleba (najlepšie celozrnného)
- 50 g masla (v izbovej teplote)
- 2-3 polievkové lyžice medu
- 2 stredne veľké nastrúhané mrkvy
- Štipka škorice (nepovinné)
- Mleté orechy alebo semienka na posypanie (nepovinné)
Postup prípravy:
-
Príprava chleba: Plátky chleba môžete opiecť na panvici alebo v toasteri, aby boli chrumkavé.
-
Príprava mrkvy: Nastrúhanú mrkvu zmiešajte so štipkou škorice, ak chcete pridať na chuti.
-
Príprava masla: V miske rozmiešajte maslo, aby bolo jemné a ľahko sa natieralo.
-
Natieranie chleba: Na opečené plátky chleba rovnomerne naneste zmiešané maslo.
-
Pridanie medu: Na každý plátok chleba pridajte 1-2 polievkové lyžice medu a jemne roztierajte po masle.
-
Pridanie mrkvy: Nastrúhanú mrkvu rozložte na plátky chleba tak, aby bola rovnomerne rozložená.
-
Posypanie (nepovinné): Ak máte radi orechy alebo semienka, posypte nimi pripravený chlieb pre extra chuť a textúru.
-
Podávanie: Chlieb s maslom, medom a mrkvou môžete podávať ihneď ako čerstvú desiatu alebo ľahký dezert.
Tip:
Tento recept je veľmi variabilný – môžete doň pridať aj iné ovocie, ako banány alebo jablká, a namiesto medu vyskúšať javorový sirup.
Príjemnú chuť!