Chlieb s maslom medom a mrkvou recept

Teraz už vieme, že ide o starú socialistickú klasiku, ktorá nikdy nezanikne.

Zloženie:

  • 500g múky
  • 7g sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 polievková lyžica zmäknutého masla
  • 300ml teplej vody
  • 1 stredne veľká mrkva, nastrúhaná

Postup prípravy:

  1. V rozmernej miske skombinujte múku, droždie a soľ.
  2. Urobte v strede otvor a vložte med, zmäknuté maslo a teplú vodu.
  3. Dôkladne premiešajte, kým nevznikne cesto.
  4. Preložte cesto na dobre pomúčený povrch a hnetite približne 10 minút, kým nebude hladké a elastické.
  5. Umiestnite cesto do čistej nádoby, zakryte ho vlhkou handrou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým sa objem nezvýši dvojnásobne.
  6. Predhrejte rúru na 200°C (400°F).
  7. Ako cesto vykysne, prepichnite ho a jemne zapracujte nastrúhanú mrkvu.
  8. Formujte cesto do bochníka a preneste ho na vymastený alebo papierom vystlaný plech.
  9. Opäť zakryte cesto vlhkou handrou a nechajte ho ešte 30 minút kysnúť.
  10. Pečte chlieb v predhriatej rúre priblžne 30-35 minút, kým nezíska zlatistú farbu a neznie dutý, keď naň zaklepete zospodu.
  11. Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred krájaním.

Príjemnú chuť pri vychutnávaní domácich chlebíkov s maslom, medom a mrkvou!

 

Chlieb s maslom medom a mrkvou recept - 2

2) Chlieb s maslom medom a mrkvou recept

Potrebné suroviny:

  • 4 plátky čerstvého chleba (najlepšie celozrnného)
  • 50 g masla (v izbovej teplote)
  • 2-3 polievkové lyžice medu
  • 2 stredne veľké nastrúhané mrkvy
  • Štipka škorice (nepovinné)
  • Mleté orechy alebo semienka na posypanie (nepovinné)

Postup prípravy:

  1. Príprava chleba: Plátky chleba môžete opiecť na panvici alebo v toasteri, aby boli chrumkavé.

  2. Príprava mrkvy: Nastrúhanú mrkvu zmiešajte so štipkou škorice, ak chcete pridať na chuti.

  3. Príprava masla: V miske rozmiešajte maslo, aby bolo jemné a ľahko sa natieralo.

    Galászlé: rybacia polievka

    Galászlé: rybacia polievka

    Čítať viac »

  4. Natieranie chleba: Na opečené plátky chleba rovnomerne naneste zmiešané maslo.

  5. Pridanie medu: Na každý plátok chleba pridajte 1-2 polievkové lyžice medu a jemne roztierajte po masle.

  6. Pridanie mrkvy: Nastrúhanú mrkvu rozložte na plátky chleba tak, aby bola rovnomerne rozložená.

  7. Posypanie (nepovinné): Ak máte radi orechy alebo semienka, posypte nimi pripravený chlieb pre extra chuť a textúru.

  8. Podávanie: Chlieb s maslom, medom a mrkvou môžete podávať ihneď ako čerstvú desiatu alebo ľahký dezert.

Tip:

Tento recept je veľmi variabilný – môžete doň pridať aj iné ovocie, ako banány alebo jablká, a namiesto medu vyskúšať javorový sirup.

Príjemnú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Sloboda Stanislav píše:

    Už sa neviem dočkať, kým si to vyskúšam! Vyzeralo to úžasne a chutne!

  2. Erik Lukacova píše:

    Určite si to vyskúšam, znie to skvele! Aj s tou škoricou by to mohlo byť zaujímavé.

  3. Bohuslava Bartos píše:

    Recept na domáci chlieb? To sa musím naučiť. Vďaka za inšpiráciu!