Chlieb z domácej pekárne

 

Ak sa rozhodnete upiecť chlieb v domácej pekárni, pripravte si nasledujúce suroviny:

  • 500 gramov jemnej múky
  • 10 gramov kuchynskej soli
  • 7 gramov sušeného droždia
  • 300 mililitrov teplej vody

 

Domácim spôsobom upečený chlieb

Postup:

  1. V menšom množstve teplej vody rozmiešajte droždie a nechajte ho približne 5 minút odpočívať, aby sa aktivovalo.
  2. V mise zmiešajte múku so soľou.
  3. Pridajte aktivované droždie do misky s múkou a soľou.
  4. Pomaly nalievajte teplú vodu a miešajte, kým sa všetky suroviny spoja do homogénneho cesta.
  5. Premiestnite cesto na pomúčenú dosku a hnetite ho, kým nebude dostatočne pružné.
  6. Vráťte cesto do misky, zakryjte utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
  7. Po kysnutí opäť vyberte cesto z misky a hnetite ho na pomúčenom povrchu, pričom mu môžete dať akýkoľvek tvar, ktorý preferujete.
  8. Zakryte cesto utierkou a nechajte ho kysnúť ešte 30 minút.
  9. Počas tejto doby predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  10. Pred pečením môžete povrch chleba potrieť vodou a posypať múkou pre vytvorenie pekného vzhľadu.
  11. Položte chlieb na plech a pečte ho v predhriatej rúre približne 25-30 minút, kým nezíska zlatisto-hnedú farbu a neznie dutý zvuk pri poklepaní.

Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke, až potom ho nakrájajte a podávajte. Prajeme dobrú chuť!

Chlieb z domácej pekárne-2

2) Chlieb z domácej pekárne

Pečenie chleba v domácich podmienkach je čoraz obľúbenejšie. Chlieb z domácej pekárne nie je len chutný, ale predstavuje aj zdravšiu alternatívu, ktorú si môžete prispôsobiť podľa svojich požiadaviek. V tomto článku sa dozviete, ako si môžete pripraviť jednoduchý recept na chlieb, ktorý zvládne každý, vrátane začiatočníkov.

Prírodné bravčové rebierka so šampiňónmi

Prírodné bravčové rebierka so šampiňónmi

Čítať viac »

Potrebné ingrediencie na chlieb

Na prípravu chleba v domácej pekárni si pripravte nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g jemnej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru

Tieto suroviny sú základom pre váš lahodný chlieb, no môžete pridať aj rôzne bylinky či semienka podľa vlastného uváženia na obohatenie chuti.

Príprava chleba

Na začiatku si pripravte všetky potrebné suroviny. V domácej pekárni najprv zmiešajte vodu, olivový olej a cukor. Potom pridajte múku, soľ a nakoniec sušené droždie. Nastavte pekáreň na program určený na biely chlieb, ktorý trvá približne tri hodiny.

Po ukončení procesu vyberte chlieb z pekárne, nechajte ho vychladnúť na mriežke a potom si ho môžete vychutnať s obľúbenou nátierkou alebo ako prílohu k ďalším jedlám.

Domáci chlieb je výborným spôsobom, ako si dopriať zdravšiu alternatívu a navyše je skvelý aj pre rodiny či hostí. Vyskúšajte tento recept a objavte krásu pečenia vo vlastnej kuchyni!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. Henrich52 píše:

    S chlebom z domácej pekárne som ešte nikdy nič nepiekol, no tento recept vyzerá veľmi jednoducho. Skúsim ho určite.

  2. Aurelia46 píše:

    Vždy som sa bála piecť chlieb doma, ale tento recept je naozaj jednoduchý. Už sa teším, ako si ho vyskúšam.

  3. Milada16 píše:

    Chlieb z domácej pekárne mi vždy pripadal ťažký na prípravu, ale tento návod vyzerá veľmi jednoducho. Určite vyskúšam!

  4. Matus75 píše:

    Vyznie to naozaj jednoducho a chutne. Určite to skúsim.