Chrenová polievka

Recept 1: Krémová chrenová polievka s mrkvou a jablkami

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 kyslé jablko (napr. Granny Smith)
  • 2-3 lyžice čerstvého chrenu (alebo podľa chuti)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie (podľa preferencií)
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava zeleninových surovín: Cibuľu očistíme a nakrájame na jemné kúsky. Mrkvu olúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Jablko umyjeme, zbavíme jadra a narežeme na malé kocky.
  2. Smaženie: Na stredne veľkej panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme ju, kým nie je mäkká a zlatistá. Následne pridáme nastrúhanú mrkvu a smažíme ďalších 5 minút, aby sa zelenina dobre prepojila a voňala.
  3. Pridanie jablka a vývaru: Do panvice pridáme nakrájané jablko a krátko orestujeme, aby zmäklo. Potom prilievame zeleninový vývar a privedieme k varu. Keď začne vrieť, znížime teplotu a varíme na miernom ohni asi 15 minút, kým nie je zelenina mäkká.
  4. Mixovanie: Po uvarení ingrediencií odstavíme polievku z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme na hladkú konzistenciu. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme použiť klasický, avšak treba si dávať pozor na horúci obsah.
  5. Finálny dotyk: Do hotovej mixovanej polievky pridáme čerstvý chren (množstvo môžeme prispôsobiť svojim preferenciám) a smotanu na varenie. Dôkladne premiešame a dochutíme soľou, čiernym korením a sušenou majoránkou.
  6. Podávanie: Polievku servírujeme horúcu a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať aj so zapečeným chlebom alebo krutónmi.

Zhrnutie:

Tento recept na chrenovú polievku s mrkvou a jablkami spája osviežujúcu pikantnosť chrenu s jemnou sladkosťou mrkvy a jablka, čím vytvára príjemný kontrast chutí. Keďže polievka je krémová, je ideálne na zahriatie počas chladných zimných dní.


Recept 2: Chrenová polievka s kuracím mäsom a kukuricou

Ingrediencie:

  • 300 g kuracieho prsia
  • 2-3 lyžice čerstvého chrenu
  • 1 konzerva kukurice (cca 300 g)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 stredné zemiaky
  • 750 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • 1 lyžička mletej papriky
  • Čerstvá pažítka na ozdobu

Postup:

  1. Príprava kuracieho mäsa: Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici s olivovým olejom ich orestujeme do zlatohnedej farby a dochutíme soľou a čiernym korením.
  2. Príprava zeleniny: Cibuľu nasekáme nadrobno a zemiaky olúpeme a narežeme na malé kocky. V inom hrnci orestujeme cibuľu, kým nie je priesvitná, potom k nej pridáme zemiaky.
  3. Varíme vývar: K zemiakom a cibuli prilievame kurací vývar a varíme na strednom ohni, kým zemiaky nie sú mäkké. Potom pridáme orestované kuracie mäso a konzervovanú kukuricu. Variť necháme ďalších 10 minút.
  4. Mixovanie a dochutenie: Po uvarení všetkých ingrediencií pridáme do hrnca čerstvý chren. Polievku môžeme nechať v hrnci s kúskami alebo ju znovu mixneme, ak uprednostňujeme hladšiu textúru.
  5. Konečná fáza: Do hotovej polievky pridáme smotanu a dochutíme mletou paprikou. Dobre premiešame a necháme chvíľu prevariť.
  6. Podávanie: Polievku servírujeme horúcu, ozdobenú nasekanou pažítkou. Skvele sa páči k čerstvému pečivu alebo chlebovým krutónom.

Zhrnutie:

Táto polievka z chrenu s kuracím mäsom a kukuricou je výnimočná svojou pikantnosťou a intenzívnou chuťou. Kuracie mäso dodáva polievke jasnú nadýchanosť, zatiaľ čo chren a kukurica prinášajú záblesky chuti a textúry. Je to vynikajúce jedlo na rýchly obed alebo večeru, ktoré zasýti a zahreje.

Obidva recepty sú nabité príchuťami a lákavými arómami, a ponúkajú jedinečné využitie chrenu. Nech už zvolíte ktorúkoľvek verziu, obidve polievky určite potešia vaše chuťové poháriky a prídu vhod v každom ročnom období.

 

Zložky:
– 1 veľká cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 pór
– 1 koreň petržlenu
– 2 paradajky
– 1 lyžica oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, korenie, bylinky podľa chuti

Polievka z baraních kostí

Polievka z baraních kostí

Čítať viac »

 

Polievka z chrenu

Pokyny:
1. Na oleji osmažíme nasekanú cibuľu, kým nezíska sklovitú konzistenciu.
2. Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky, pór, koreň petržlenu a paradajky. Osmažíme niekoľko minút.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým zelenina nezjemní.
4. Všetko rozmixujeme dohladka pomocou mixéra a dochutíme soľou, korením a bylinkami podľa vlastnej chuti.
5. Podávame teplú s kôrkami chleba. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Macko123 píše:

    Tento recept na chrenovú polievku vyzerá fantasticky! Mám rád, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Určite ho vyskúšam, pretože milujem zeleninové polievky. Dúfam, že bude chutiť celej mojej rodine!

  2. Kocurik88 píše:

    Wow, táto chrenová polievka vyzerá veľmi lákavo! Všetky ingrediencie sú super a určite prinesú úžasnú chuť. Milujem variť nové recepty, takže tento si zapíšem do svojho zoznamu. Ďakujem za zdieľanie!

  3. JankaSvetlo píše:

    To je presne to, čo potrebujem na zimu! Chrenová polievka je vždy dobrá voľba a tento recept je veľmi jednoduchý. Teším sa na to, ako si ju pripravím s rodinou a priateľmi. Skvelé tipy!

  4. Panda_007 píše:

    Toto vyzerá ako úžasný recept! Zeleninové polievky sú mojou obľúbenou voľbou a chren im dodáva špeciálnu chuť. Určite to skúsim a rád sa podelím o výsledok so svojimi priateľmi. Ďakujem za inšpiráciu!

  5. Slnecnica2023 píše:

    Chrenová polievka znie tak skvele! Rada varím doma a toto je presne to, čo potrebujem na zahriatie v chladných dňoch. Recept je jednoduchý a ingrediencie mám väčšinou doma. Teším sa na novú lahôdku!

  6. Slniečko123 píše:

    Tento recept na chrenovú polievku vyzerá fantasticky! Milujem, keď sú v jedle čerstvé ingrediencie. Určite ho vyskúšam a verím, že bude chutiť skvele. Ďakujem za zdieľanie!

  7. JasnýDeň píše:

    Wow, táto polievka vyzerá veľmi chutne! Rád varím a tento recept ma veľmi oslovil. Zelenina dodáva jedlu krásnu farbu a vôňu. Už sa teším na výsledok!

  8. ZelenýRoh píše:

    Chrenová polievka je skvelý nápad! Milujem kombináciu rôznych zelenín a byliniek. Tento recept je presne to, čo potrebujem na zimu. Určite ho zaradím do svojho jedálneho lístka!

  9. KreatívnyKuchár píše:

    Fantastický recept! Chrenová polievka znie ako úžasné pohodlie na tanieri. Mám rád jednoduché a chutné jedlá, ktoré môžem pripraviť rýchlo. Ďakujem za inšpiráciu!

  10. BublinkovýSen píše:

    Tento recept ma nadchol! Polievky sú mojou obľúbenou voľbou a chren dodáva jedlu špeciálny šmrnc. Teším sa, že si ho pripravím aj pre rodinu. Skvelé tipy!