Recept 1: Krémová chrenová polievka s mrkvou a jablkami
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa
- 2 stredné mrkvy
- 1 kyslé jablko (napr. Granny Smith)
- 2-3 lyžice čerstvého chrenu (alebo podľa chuti)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie (podľa preferencií)
- 1 lyžička sušenej majoránky
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Príprava zeleninových surovín: Cibuľu očistíme a nakrájame na jemné kúsky. Mrkvu olúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Jablko umyjeme, zbavíme jadra a narežeme na malé kocky.
- Smaženie: Na stredne veľkej panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme ju, kým nie je mäkká a zlatistá. Následne pridáme nastrúhanú mrkvu a smažíme ďalších 5 minút, aby sa zelenina dobre prepojila a voňala.
- Pridanie jablka a vývaru: Do panvice pridáme nakrájané jablko a krátko orestujeme, aby zmäklo. Potom prilievame zeleninový vývar a privedieme k varu. Keď začne vrieť, znížime teplotu a varíme na miernom ohni asi 15 minút, kým nie je zelenina mäkká.
- Mixovanie: Po uvarení ingrediencií odstavíme polievku z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme na hladkú konzistenciu. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme použiť klasický, avšak treba si dávať pozor na horúci obsah.
- Finálny dotyk: Do hotovej mixovanej polievky pridáme čerstvý chren (množstvo môžeme prispôsobiť svojim preferenciám) a smotanu na varenie. Dôkladne premiešame a dochutíme soľou, čiernym korením a sušenou majoránkou.
- Podávanie: Polievku servírujeme horúcu a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať aj so zapečeným chlebom alebo krutónmi.
Zhrnutie:
Tento recept na chrenovú polievku s mrkvou a jablkami spája osviežujúcu pikantnosť chrenu s jemnou sladkosťou mrkvy a jablka, čím vytvára príjemný kontrast chutí. Keďže polievka je krémová, je ideálne na zahriatie počas chladných zimných dní.
Recept 2: Chrenová polievka s kuracím mäsom a kukuricou
Ingrediencie:
- 300 g kuracieho prsia
- 2-3 lyžice čerstvého chrenu
- 1 konzerva kukurice (cca 300 g)
- 1 veľká cibuľa
- 2 stredné zemiaky
- 750 ml kuracieho vývaru
- 200 ml smotany
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 1 lyžička mletej papriky
- Čerstvá pažítka na ozdobu
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici s olivovým olejom ich orestujeme do zlatohnedej farby a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Príprava zeleniny: Cibuľu nasekáme nadrobno a zemiaky olúpeme a narežeme na malé kocky. V inom hrnci orestujeme cibuľu, kým nie je priesvitná, potom k nej pridáme zemiaky.
- Varíme vývar: K zemiakom a cibuli prilievame kurací vývar a varíme na strednom ohni, kým zemiaky nie sú mäkké. Potom pridáme orestované kuracie mäso a konzervovanú kukuricu. Variť necháme ďalších 10 minút.
- Mixovanie a dochutenie: Po uvarení všetkých ingrediencií pridáme do hrnca čerstvý chren. Polievku môžeme nechať v hrnci s kúskami alebo ju znovu mixneme, ak uprednostňujeme hladšiu textúru.
- Konečná fáza: Do hotovej polievky pridáme smotanu a dochutíme mletou paprikou. Dobre premiešame a necháme chvíľu prevariť.
- Podávanie: Polievku servírujeme horúcu, ozdobenú nasekanou pažítkou. Skvele sa páči k čerstvému pečivu alebo chlebovým krutónom.
Zhrnutie:
Táto polievka z chrenu s kuracím mäsom a kukuricou je výnimočná svojou pikantnosťou a intenzívnou chuťou. Kuracie mäso dodáva polievke jasnú nadýchanosť, zatiaľ čo chren a kukurica prinášajú záblesky chuti a textúry. Je to vynikajúce jedlo na rýchly obed alebo večeru, ktoré zasýti a zahreje.
Obidva recepty sú nabité príchuťami a lákavými arómami, a ponúkajú jedinečné využitie chrenu. Nech už zvolíte ktorúkoľvek verziu, obidve polievky určite potešia vaše chuťové poháriky a prídu vhod v každom ročnom období.
Zložky:
– 1 veľká cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 pór
– 1 koreň petržlenu
– 2 paradajky
– 1 lyžica oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Polievka z chrenu
Pokyny:
1. Na oleji osmažíme nasekanú cibuľu, kým nezíska sklovitú konzistenciu.
2. Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky, pór, koreň petržlenu a paradajky. Osmažíme niekoľko minút.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým zelenina nezjemní.
4. Všetko rozmixujeme dohladka pomocou mixéra a dochutíme soľou, korením a bylinkami podľa vlastnej chuti.
5. Podávame teplú s kôrkami chleba. Prajeme dobrú chuť!