Recept 1: Krémová chrenová polievka s mrkvou a jablkami
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa
- 2 stredné mrkvy
- 1 kyslé jablko (napr. Granny Smith)
- 2-3 lyžice čerstvého chrenu (alebo podľa chuti)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 1 lyžička sušenej majoránky
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Príprava zeleniny: Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Mrkvu olúpeme a nastrúhame nahrubo. Jablko umyjeme, zbavíme ho jadra a nakrájame na malé kocky.
- Smaženie: Na stredne veľkej panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme ju, až kým nebude mäkká a zlatistá. Potom pridáme nastrúhanú mrkvu a smažíme ďalších 5 minút. Uistíme sa, že zelenina je dobre prepojená a voňavá.
- Pridanie jablka a vývaru: K panvici pridáme nakrájané jablko a chvíľu restujeme, aby sa zmäklo. Následne pridáme zeleninový vývar a prividime k varu. Po dosiahnutí varu znížime teplotu a varíme na miernom ohni asi 15 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Mixovanie: Po uvarení všetkých ingrediencií polievku odstavíme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme dohladka. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme použiť klasický mixér, ale dávame pozor na horúci obsah.
- Finálny dotyk: Do hotovej mixovanej polievky pridáme čerstvý chren (môžeme upraviť množstvo podľa vlastných preferencií) a smotanu na varenie. Dobre premiešame a dochutíme soľou, čiernym korením a sušenou majoránkou.
- Servírovanie: Polievku podávame horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžeme ju podávať aj so zapečeným chlebom alebo krutónmi.
Zhrnutie:
Tento recept na chrenovú polievku s mrkvou a jablkami kombinuje osviežujúcu pikantnosť chrenu s jemnou sladkosťou mrkvy a jablka, čím vytvára príjemný kontrast chutí. Keďže je polievka krémová, je ideálna na zahriatie počas chladných zimných dní.
Recept 2: Chrenová polievka s kuracím mäsom a kukuricou
Ingrediencie:
- 300 g kuracieho prsia
- 2-3 lyžice čerstvého chrenu
- 1 konzerva kukurice (cca 300 g)
- 1 veľká cibuľa
- 2 stredné zemiaky
- 750 ml kuracieho vývaru
- 200 ml smotany
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 1 lyžička mletej papriky
- Čerstvá pažítka na ozdobenie
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky. Na panvici s olivovým olejom orestujeme kuracie mäso na zlatohnedú farbu a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Pripravíme zeleninu: Cibuľu nadrobno nasekáme a zemiaky olúpeme a nakrájame na malé kocky. V druhom hrnci orestujeme nasekanú cibuľu, až kým nebude priesvitná, a pridáme k nim nakrájané zemiaky.
- Varíme vývar: K zemiakom a cibuli pridáme kuracie vývar a varíme na strednom ohni, kým zemiaky nezmäknú. Potom pridáme orestované kuracie mäso a konzervovanú kukuricu. Necháme všetko variť dokopy ďalších 10 minút.
- Mixovanie a dochutenie: Po uvarení všetkých ingrediencií pridáme do hrnca čerstvý chren. Polievku môžeme buď nechať v hrnci so všetkými ingredienciami, alebo ju opäť mixneme, ak preferujeme hladšiu textúru.
- Konečná fáza: Do hotovej polievky pridáme smotanu a dochutíme mletou paprikou. Dobre premiešame a na chvíľu necháme prevariť.
- Servírovanie: Polievku podávame horúcu, ozdobenú nasekanou pažítkou. Skvele sa hodí k čerstvému pečivu alebo chlebovým krutónom.
Zhrnutie:
Táto chrenová polievka s kuracím mäsom a kukuricou je výnimočná svojou pikantnosťou a výraznou chuťou. Kuracie mäso dodáva polievke jasnú plnosť, zatiaľ čo chren a kukurica pridávajú záblesky chuti a textúry. Je to skvelé jedlo na rýchly obed alebo večeru, ktoré zasýti a zahreje.
Oba recepty sú plné chutí a lákavého arómy, a ponúkajú jedinečné vyžitie chrenu. Nech už zvolíte akúkoľvek variantu, obidve polievky určite potešia vaše chuťové poháriky a prídu vhod v každom ročnom období.
Ingrediencie:
– 1 veľká cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 pór
– 1 petrzlenový koreň
– 2 paradajky
– 1 lyžica oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Chrenová polievka
Postup:
1. Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, kým nebude sklovitá.
2. Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky, pór, petrzlenový koreň a paradajky. Osmažíme pár minút.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť, kým zelenina nebude mäkká.
4. Zmiešame všetko dohladka pomocou mixéra a dochutíme soľou, korením a bylinkami podľa chuti.
5. Podávame teplú s kôrkami chleba. Dobrú chuť!