Chrumkavé pečené kuracie stehná ..
Ako si pripraviť chrumkavé pečené kuracie stehná, tu je jednoduchý recept:
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
Chrumkavé pečené kuracie stehná
Postup:
- Rúru predohrejte na 200 °C.
- Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou.
- V miske spojte olivový olej, soľ, mletú papriku, cesnakový prášok a čierne korenie.
- Kuracie stehná dôkladne potrite pripravenou zmesou z oboch strán.
- Pekáč si vyložte pečiacim papierom alebo ho namažte a naň rovnomerne rozmiestnite kuracie stehná.
- Pečte po dobu 45-50 minút, alebo pokiaľ mäso nebude úplne prepečené a vonkajšia časť sa krásne chrumkavá a zlatohnedá.
- Po uložení do rúry nechajte stehná chvíľu odpočívať pred podávaním.
Chrumkavé pečené kuracie stehná sú skvelé podávané s prílohou podľa vlastného výberu, ako sú napríklad zemiaky alebo čerstvý šalát. Prajeme dobrú chuť!
2) Chrumkavé pečené kuracie stehná
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien s kožou
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pikantnej, podľa chuti)
- 1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu (alebo iného bylinkového korenia)
- 1 citrón (na šťavu a dekoráciu)
- 2 strúčiky cesnaku (voliteľne, na zvýraznenie chuti)
Postup:
-
Príprava kuracích stehien: Rúru predohrejte na 220 °C. Uistite sa, že kuracie stehná sú dôkladne umyté a usušené papierovými utierkami.
-
Marinovanie: V miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie, papriku, cesnakový prášok a sušený tymián. Naneste túto zmes dôkladne na všetky kuracie stehná, aby boli výdatne pokryté.
-
Pečenie: Kuracie stehná položte na plech so stranou kože nahor. Ak máte cesnak, môžete ho rozotrieť okolo stehien pre zvýraznenie chuti. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte asi 35-40 minút, alebo kým nie sú stehná zlatisté a chrumkavé. Počas pečenia ich môžete zopárkrát preliať vypečeným tukom.
-
Dokončenie: Na konci pečenia môžete rúru nastaviť na gril (broil) a nechať ešte pár minút, aby koža dostala extra chrumkavú textúru.
-
Servírovanie: Po upečení nechajte kuracie stehná chvíľu odpočinúť, potom ich podávajte s čerstvým citrónom na ozdobu a prípadne so zeleninovým šalátom alebo pečenými zemiakmi.
Dobrú chuť!
3) Chrumkavé pečené kuracie stehná – príprava a recept
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien so šupkou
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 2 polievkové lyžice papriky (sladkej)
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička…- sušená bazalka – 1 čajová lyžička soli (podľa preferencie) – 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia – 1 lyžica citrónovej šťavy (nepovinné) – 2 lyžice medu (nepovinné, pre sladšiu chuť) – čerstvá petržlenová vňať (na dekoráciu)
Priebeh:
-
Tvorba marinády: V miske spojte olivový olej, prelisovaný cesnak, papriku, oregano, sušenú bazalku, soľ, čierne korenie, citrónovú šťavu a med (ak sa rozhodnete použiť). Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili.
-
Marinovanie kuracieho mäsa: Kuracie stehná opláchnite pod studenou vodou a osušte papierovými utierkami. Následne ich vložte do väčšej misy alebo do plastového vreca a zalejte predpripravenou marinádou. Dobre premiešajte, aby sa každý kúsok mäsa obalil. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke.
-
Predhriatie rúry: Rúru predhrejte na 200 °C (s horným a dolným ohrevom).
-
Príprava na pečenie: Na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do zapekacej misky umiestnite marinované kuracie stehná. Dajte pozor, aby medzi kusmi bol dostatočný priestor pre chrumkavosť.
-
Pečenie: Kuracie stehná pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút, alebo až kým nezískajú zlatohnedú a chrumkavú šupku. Pre maximálnu chrumkavosť môžete posledných 5-10 minút zapnúť gril.
-
Podávanie: Po upečení nechajte stehná niekoľko minút oddýchnuť. Servírujte ich s obľúbenou prílohou, ako sú pečené zemiaky, čerstvý šalát alebo ryža. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť!
-